Житомирський академічний обласний театр ляльок: з 1934 року радує дітей і дорослих

Житомирський академічний обласний театр ляльок: з 1934 року радує дітей і дорослих

До міжнародного дня лялькаря – 21 березня та всесвітнього дня театру – 27 березня в приміщенні Житомирської обласної ради відкрилася виставка Житомирського академічного обласного театру ляльок.

Про це повідомив очільник управління культури ОВА Анатолій Душко.

Житомирський академічний обласний театр ляльок розташований у центрі міста, на вулиці Михайлівській, 7, в будинку, спорудженому в 1905 році для Житомирського відділення імператорського музичного товариства. Як засвідчують архівні документи 1934-1935 років, при обласному пересувному драматичному театрі Київської області, до якої тоді входила значна частина Житомирщини, був створений ляльковий театр під керівництвом видатної актриси Зої Пігулович.

Справжньою радістю стала для дітей лялькова вистава «Юра-замазура» (про що писала газета «Радянська Волинь» від 3 лютого 1935 року). Вистави були безкоштовні, актори – «безкінні», й носили увесь свій реквізит у мішках. У часи німецької окупації театр був евакуйований в Казахстан (м. Шевченко).

Відео дня

У січні 1944 р. м. Житомир було звільнено. І вже в серпні, як писала газета «Радянська Житомирщина», ляльковий театр відкрив сезон програмою, в яку входила антифашистська сатира Е.Сперанського «Як Гітлер чорту душу продав» та дитяча казка «Гусеня».

Протягом багатьох років заклад очолювали директори Олександр Федорович Фомін (1951-1956 рр.), Михайло Романович Коряко (1956-1975 рр.), Петро Антонович Канарський (1975-1979 рр.), Леонід Іванович Данчук (1979-1981 рр.), Степан Павлович Давидюк (1981–1984 рр.), Володимир Гнатович Бондарчук (1984 — 1996 рр.), Віталій Дмитрович Стрельцов (1996 – 2011 рр). Кожен з них залишив свій добрий слід в історії театру. Своєю професійною діяльністю вони сприяли розвитку і згуртованості колективу в дружню сім‘ю, допомагали їм стати яскравими творчими особистостями.

Завдячуючи організаторському таланту заслуженого працівника культури України Віталія Дмитровича Стрельцова, який очолював театр у роки фінансової та духовної кризи нашого суспільства, театр здобув звання Академічного. З театром в різні часи тісно співпрацювали провідні митці України: професор В. Оверчук, народні артисти України І. Сльота, Є. Єфремов, заслужені артисти України М. Ніколюк, В. Савченко, О. Кузьмін, В. Карпенко, заслужений діяч мистецтв України О. Ходаківський

Однією з нових форм роботи стала просвітницька програма «Театральні уроки лялькарів», яку здійснювала керівник літературно-драматургічної частини театру Тамара Іванівна Лозицька. Під час занять проводяться майстер класи для юних артистів-аматорів та режисерів самодіяльних колективів, розповідається про літературні твори, покладені в основу спектаклів, відбувається знайомство з книгами, які надихають на творчість, організовуються творчі зустрічі з відомими літераторами та режисерами Житомирщини.

З грудня 2011 року очолив Житомирський академічний обласний театр ляльок Сергій Леонідович Мисечко – митець нової формації, аналітик, реформатор за духом, оптиміст за характером, професійний музикант-композитор, прекрасний організатор, що генерує нові ідеї та методи роботи. Його творчий потенціал, вміння знаходити й об‘єднувати талановитих людей стали поштовхом для удосконалення форм та методів роботи з глядачем й оновлення напрямків роботи театру на сучасному етапі.

З величезними викликами зіткнувся Житомирський театр ляльок після початку повномасштабної агресії Російської Федерації проти України. Частина акторів вступила до лав Збройних сил України, де вони боронять нашу незалежність. Незважаючи на фінансові труднощі та недофінансування закладів культури, колектив Житомирського академічного обласного театру ляльок продовжує майже кожного дня виїжджати з виставами до дитячих закладів області. Кожну суботу та неділю вистави проводяться в приміщенні театру по вулиці Михайлівській. Колектив театру також працює над новими виставами та бере участь в всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях, невтомно підвищуючи свій професійний рівень.

Під час воєнних дій залишається проблемою зняття психологічного напруження у дітей, які постраждали від російської агресії та були вимушені разом з батьками тимчасово змінити місце проживання. Саме психологічна терапія мистецтвом у дітей є певним викликом воєнного часу для працівників закладів культури. І колектив Житомирського академічного театру ляльок гідно справляється із цими проблемами. Неодноразово вистави проводилися не тільки для дітей тимчасово переміщених сімей, а й в умовах бомбосховищ та укриттів.

В самі важки часи людство завжди піклувалося про дітей, про майбутнє покоління. Тому навіть під час воєнного стану, коли українці відстоюють свою незалежність, піклування про майбутнє покоління залишається серед найважливіших завдань держави. І це неможливо без функціювання закладів культури, адже саме українську культури намагається знищити зараз ворог.

Тому Житомирський академічний обласний театр ляльок залишається одним з центрів духовного та культурного розвитку підростаючого покоління нашої області, здійснюючи важливу місію збереження української культури та виховання майбутнього нашої держави.

Адреса театру: м. Житомир, вул. Михайлівська, 7

Коментарі

keyboard_arrow_up