Як житомирського глядача «Пошили у дурні»...

Як житомирського глядача «Пошили у дурні»...

До Міжнародного дня театру колектив Житомирського академічного музично-драматичного театру імені Івана Кочерги, хоча «Перший Житомирський сайт» назвав театр чомусь «імені Івана Франка», напевно «даючи фору», але даремно, представив цього року на розсуд глядачів музичну комедію-жарт Марка Кропивницького «Пошились у дурні».

«Урочисті заходи з нагоди свята та прем’єра музичної комедії-жарту «Пошились у дурні» пройшли 27 березня. Нову музичну комедію-жарт Марка Кропивницького «Пошились у дурні» вперше представили житомирянам та гостям міста. Режисером-постановником вистави став артист В'ячеслав Давидюк, який вперше вирішив спробувати себе в ролі режисера. У сюжеті – історія про сенс життя двох багатодітних вдівців із доньками, життя яких перетворилось на пошуки женихів», - повідомляє прес-служба Житомирської ОДА.

Режисер-постановник В'ячеслав Давидюк дійсно вперше вирішив спробувати себе в ролі режисера. Є такий вислів, що «перший млинець грудкою», але після перегляду вистави з'являється побажання, щоб цей млинець виявився і останнім. Зовсім незрозуміло, чому виставу назвали саме «музичною комедією».

Відео дня

Справа в тому, що від оригінальної версії водевілю, навіть «шутки-оперетти в 3-х діях», як написано в рукопису Марка Кропивницького, практично нічого не залишилось. Зовсім прибраний весь музичний супровід вистави. Прибрані навіть всі вокальні партії. Залишилися тільки найменш важливі вокальні партії головних героїв, і то в «кастрованому» варіанті. Все це не дає в повному об'ємі розкрити задум автора про свій витвір та цілком знищує сенс всієї вистави Марка Кропивницького, який, повторююсь, двояко оцінював свій твір: як водевіль і як жарт-оперету. Тобто оперета або водевіль самі по собі мають на увазі багатий великий музичний супровід вистави, а практично залишилися лише тільки пласкі жарти, які були незрозумілі для глядача. Шок глядача та тиша в залі під час вистави практично нічім не порушувались, мабуть тільки здивовані смішки окремих глядачів хоч якось розряджали обстановку. Перетворити жарт або водевіль не те що на гротеск, навіть на фарс не вийшло. З фарсу вийшов інший якийсь від жанру театрального мистецтва, який можливо назвати тільки як «театральний ідіотизм».

На жаль, керівництво театру в особі художнього керівника Наталії Тімошкіної останнім часом мало уваги приділяє творчості. Замість цього Наталія Тімошкіна захоплююється постановкою якихось незрозумілих концертів. Сама Наталія Тімошкіна як художній керівник та режисер театру в цьому театральному сезоні не поставила жодної вистави. Зате поставила декілька концертів, забувши, вочевидь, те, що концертна діяльність - це прерогатива все ж таки філармонії та Будинків культури. А в драматичному театрі, тем паче в музичному-драматичному театрі прийнято ставити драматичні та музичні вистави. На жаль, цього не відбулося.

Прем'єрна вистава «Пошились у дурні» показала, що при цьому керівництві театру: художньому керівнику Наталії Тімошкіній, генеральному директорі театру Наталії Ростовій ми спостерігаємо вже кілька років початок занепаду театрального мистецтва в Житомирі. Поряд з тим, що відбувається зараз в Україні, нас не може не турбувати те, що рівень культури і рівень відношення до культури з боку керівництва музично-драматичного театру та керівництва області стає з кожним роком гірше і гірше. Ось і в Житомирі керівництво театру та особисто художній керівник Наталія Тімошкіна і генеральний директор Наталія Ростова захопилися гонитвою за своїми особистими амбіціями і забули про мистецтво як таке.

Цитата:

«Сучасне музичне оформлення, яке перегукується із хореографією та вокалом, яскраві костюми, акторська пластика – все це робить повну гумору класику прийнятною для будь-якого покоління", - вважає художній керівник театру Наталія Тімошкіна.

Куди ділося це музично оформлення та хореографія з вокалом - загадка природи. Діалоги героїв вирвані з контексту оригінальні п'єси марка Кропивницького та звучать просто незрозуміло ні глядачам, ні самим актором. А без цього самого змісту та музичного супроводу, музичної вистави не сталося. Просто відчуття сюрреалізму на сцені академічного театру. Таким чином «пошились у дурні» не тільки герої вистави, але і всі глядачі та житомиряни.

До кінця театрального сезону залишилося кілька місяців. І якщо Житомирський академічний муздрамтеатр порадує нас ще чимось подібним, то про театральне мистецтво в Житомирі можна буде забути остаточно.

В кінці свята виконуюча обов'язки начальника управління культури і туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва вручила артистам відзнаки. Напевно, мало сенс вручити керівництву Житомирського муздрамтеатру відзнаки «за пошиття в повні дурні» всіх глядачів...

Мар'ян Скажений

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up