Вийшла з друку п'ята збірка поезій Давида Найфонова «Поет не Vашого часу»

Вийшла з друку п'ята збірка поезій Давида Найфонова «Поет не Vашого часу»

Побачила світ п'ята за рахунком збірка поезій Давида Найфонова «Поет не Vашого часу». 

«Сердца открывая, живите,

Светлей становитесь душой!

Мгновения счастья ловите

Відео дня

И будьте самими собой.

Всех тех, кто творят неустанно,

Цените! Так важно ведь знать,

Что творчество нужно, желанно,

Что есть для кого создавать!»

Наше видання поспілкувалося з Давидом стосовно його планів та подальших творчих задумів. А також ми говорили про сучасне сприйняття поезії та загалом літератури, ставлення до них з боку читача, про проблеми книговидання в Україні.

Сам Давид Найфонов на власній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» нещодавно розмістив допис: «Радий представити нову, вже п'яту за рахунком, збірку – “Поет не Vашого часу”. Вона вийшла максимально різноплановою. У ній є місце серйозним (іноді досить похмурим) міркуванням на глобальні теми, разом з тим гумору, іронії і, звичайно, романтиці. Ця книжка – калейдоскоп емоцій, що демонструє різні грані внутрішнього світу автора».

Збірка вийшла у видавництві «Бук-Друк» в твердій палітурці та з чорно-білими ілюстраціями.

«20 хвилин»: Які відчуття після того, як вийшла ваша чергова збірка?

Давид Найфонов: Вони суперечливі. З одного боку, радієш, що книжка вийшла, з іншого – засмучуєшся, коли бачиш, що це мало кого цікавить. Нову збірку відкривають такі рядки:

З думок, чуттів та мрій я створюю вірші.

Ділюся без страху всім тим, що на душі.

У творчості, мов птах, злітаю вище неба,

Та, як співав Кузьма, нікому то не треба…

  «20 хвилин»: Чому ж такий депресивний настрій?

Давид Найфонов: Це реальність. Натомість все одно пишу, адже це – радість для душі. Зараз підхожу до екватору сьомої збірки… 

«20 хвилин»: Тільки щойно вийшла п’ята збірка, і одразу переходимо до сьомої? 

Давид Найфонов: Шоста давно готова. Триває робота над її оформленням. А я працюю над новою. Там теж є не надто оптимістичні рядки:

Как понять, что не интересен, 

Уйти в состояние пассивности?

Отвечу просто (уж буду любезен):

Сборник поэзий выпусти!

В жодному разі не жаліюся, але такою є правда. Є цілком успішні поети, щиро радію, що у них все непогано. Щодо мене, то починаючи з 2019 року встиг випустити п’ять збірок поезій, тобто це досить продуктивна робота. Але не відчуваю, що щось змінюється. Є певний «фітбек» у фейсбуці, позитивні коментарі, побажання продовжувати роботу над поезіями. Але коли доходить справа до реалізації книг, до продажів, то все виявляється досить сумним. Об’єктивно немає сенсу друкуватись, тому що у підсумку не виходиш навіть в нуль. Випустити книгу власним коштом – справа не з дешевих. 

«20 хвилин»: Але зараз у книжкових магазинах дійсно величезні ціни на продукцію. Інколи я підхожу до стендів, беру книгу, яка мені дуже сподобалась, і починаю вагатись, чи варто купувати її за таку величезну ціну. І до того ж не факт, що потім я не знайду цю книгу в електронному варіанті.

Давид Найфонов: Так, як на мене, паперову книгу все ж ніщо не замінить. В «електронці» немає душі. Справжня книга – це твій творчій слід, результат великої роботи, яку приємно тримати в руках. А читати поезію з гаджетів – ну це не те.

«20 хвилин»: Але ж знову питання ціни за книгу?

Давид Найфонов: Вони чималі. Я, як великий книголюб, це знаю, адже витрачаю чималі суми на книги щомісяця. До того ж багато з них замовляю, тож ціна ще вища. Дійсно, в наших реаліях мало хто може дозволити собі платити по 300, а іноді й по 500–800 гривень за книгу. Що стосується ціни на мої збірки, то вона досить середня для такого тиражу і такого друку. Ще й з урахуванням того, що я випускаю їх власним коштом. Більшість книг такого рівня в інтернет-магазинах коштують суттєво дорожче.

«20 хвилин»: Тоді хто саме купує зараз книги?

Давид Найфонов: На жаль, книги взагалі мало хто купує. Але подарувати збірку поезій у наш час – вельми оригінальний подарунок, тож добре було б це робити. Взагалі дарувати книги – це чудово! Варто знову повертатися саме до книги, а не читати тільки різноманітні та не завжди розумні пости в соціальних мережах!

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up