Вистава Житомирського академічного муздрамтеатру ім. Івана Кочерги «За двома зайцями» в проєкті «Театр в умовах війни»

Вистава Житомирського академічного муздрамтеатру ім. Івана Кочерги «За двома зайцями» в проєкті «Театр в умовах війни»

Житомирський академічний музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги виставою М.Старицького «За двома зайцями» відкрив новий проєкт «Театр в умовах війни».

У житомирському «Місцевому навколокультурному просторі» пройшли перші вистави «За двома зайцями». За словами режисера Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені Івана Кочерги Петра Авраменка в театрі розпочали новий проєкт «Театр під час війни» і «За двома зайцями» – перша вистава, з якою театр розпочинає свою роботу після двомісячної перерви.

Відео дня

«Ми вирішили з неї розпочати з декількох причин, – каже Петро Авраменко. – По-перше, це комедія. По-друге, вистава має дати людям настрій. Крім цього, твір про кохання. Можливо, нещасливе, але все ж таки про кохання. Ми плануємо також робити виїзні варіанти. Ми зробили мінімізовану декорацію. Її ще можна зменшити, прилаштовуючи під інші майданчики. Тут головне не декорації, а акторська гра та енергетика, яку ми даруватимемо глядачам».

Також в зв’язку з тим, що частина труппи театру виїхала за кордон, частина була призвана до лав ЗСУ, відбулися зміни в розподілу ролей і для Ольги Петрівської роль Проні Прокопівни у виставі «За двома зайцями» стала дебютною. Артистка говорить, що з дитинства її називали Пронею Прокопівною.

«Ще з дитинства мені говорили, що я схожа і все, – каже Ольга Петрівська. – Нарешті я зіграю цю роль. Я щаслива. Мій рідний дядько мене завжди називав Пронею Прокопівною і от життя так склалося, що я зіграю цю роль».

Режисер вистави «За двома зайцями» Григорій Артеменко каже, що щасливий від того, що його постановка має успіх вже 20 років поспіль.

Петра Авраменко також розповів, що розпочали новий інформаційний канал в Telegram і назвали його «Театральна оборона». Зараз театр − це перш за все інструмент, за допомогою якого його творці намагаються донести до глядача важливу думку, змусити задуматися та мислити критично. Особливо в часи війни мистецтво має допомагати людям на емоційному рівні зрозуміти, що взагалі відбувається у світі. Людям треба давати зрозуміти, хто наш ворог і чому ми з ним воюємо. Мистецтво оперує не інформацією, а емоціями. А вони часом правдивіше за будь яку інформацію.

Руслан Мороз

Коментарі

keyboard_arrow_up