У Житомирі відзначають Престольне свято та 10-річчя відродження Хрестовоздвиженського собору

У Житомирі відзначають Престольне свято та 10-річчя відродження Хрестовоздвиженського собору

Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор м. Житомира 27 вересня святкує своє Престольне свято та 10-річчя відновлення Богослужінь. 

Про це йдеться на сторінці храму в Фейсбук.

Запрошують всіх у спільній молитві  розділити радість торжества. 

Як повідомляється, Божественну літургію очолить керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у співслужінні керуючого Житомирською єпархією - митрополита Житомирського та Новоград-Волинського Никодима та єпископа Баришівського Віктора. 

Відео дня

"Давайте разом у День Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього подякуємо Богу за його Милості і Щедроти та попросимо миру і здоров'я для добрих справах на Славу Божу",- йдеться в повідомленні.

Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор міста Житомира – нещодавно відреставрований храм, унікальний за своєю історією та архітектурними, художніми особливостями. Собор розташований у самому серці Житомира – на Замковій горі.

Храм має найвищу дзвіницю у місті, тут є святі мощі, древні ікони та перше настінне зображення священномученика Павла Житомирського. Тут співає унікальний хор, що створює особливу атмосферу, подібну до тієї, яка панує в монастирях Афону. 

У храмі, як і в інших храмах Української Православної Церкви, за кожною літургією підноситься колінопреклонна молитва про мир і спокій в Україні, молебні улюбленим святим-цілителям та чудотворцям. При храмі діє недільна школа для дітей і дорослих. 

Храм освячувався у 1900 році. Служби тут служилися до 30-х років. Потім церкву було закрито. Храм відкрили німці, які завоювали Житомир. Деякий час церква функціонувала. Потім храм знову закрили з атеїстичних міркувань. Тут було створено склад галантереї, склад взуттєвої фабрики, приміщення для інших господарських потреб. 

У середині XX століття у приміщенні було створено музей природи.  І ось у вересні 2011 року рішенням Житомирської обласної ради будівлю храму повернули громаді, і тут знову зазвучала молитва. 

У 2012 році Свято-Хрестовоздвиженському храму міста Житомира надано статус кафедрального собору. 19 грудня 2014 року Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Онуфрій освятив собор повним чином.

Рік тому віряни та духовенство молитовно відзначили 120-тиріччя освячення Хрестовоздвиженського кафедрального собору міста Житомира. А цього року святкуємо 10-ту річницю відродження собору.

Ігор Костюшко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up