У Житомирі створено перший міський дитячий оркестр

У Житомирі створено перший міський дитячий оркестр

У Житомирі відбулася перша репетиція міського дитячого оркестру.

Начальниця управління культури Ілона Колодій згадує перші кроки до створення музичного колективу: «Перший міський дитячий оркестр у Житомирі – ідея, яка виникла ще у 2021-му році. У 2022-му на Європейському пікніку у місті Плоцьку побачила вже втілений у життя такий проєкт, але той рік був непередбаченим та вніс свої корективи. В травні 2023-го року дитячий оркестр був створений у Львові. Тоді я зрозуміла, що нам теж треба діяти. Розпочала роботу з керівниками мистецької освіти наших музичних закладів, з батьками... Найважчим етапом було знайти керівника майбутнього оркестру. Цим ми займалися півроку. А вже зараз – перша репетиція».

Керівник оркестру – Євгеній Шестаков, викладач Житомирського музичного фахового коледжу імені В.С. Косенка, у музичній сфері загалом з 1996-го року. Він каже: «Наразі маємо струнну групу, невелику кількість гравців на духових інструментах… Згодом наш склад буде поповнюватися. Менші діти будуть підростати, більш дорослі набуватимуть досвіду й вступатимуть до вищих музичних закладів нашої області. У Львові вже в цю суботу відбудеться перший концерт дитячого оркестру. Їм знадобився рік роботи. Поки будемо репетирувати. Сподіваюся, нам це також вдасться».

Чотирнадцятирічний Тимофій вже восьмий рік займається скрипкою, закінчує музичну школу імені Святослава Ріхтера: «Сьогодні я тут, бо хочу спробувати щось нове. Вірю: нас чекають великі й масштабні речі. Щось грандіозне», – розповідає юнак.

Відео дня

Дванадцятирічні флейтистки Крістіна та Марія займаються музикою вже 4 роки. Про створення оркестру дізналися від вчителів та батьків.

«Дуже вдячна, що я сюди потрапила. Надіюся, що у нас все вийде», – зізнається Крістіна. Марія додає: «Оркестр буде крутим. Мріємо про те щоб дати власний концерт».

Тринадцятирічна Дар’я – саксофоністка. Відвідує музичну школу імені Святослава Ріхтера вже близько восьми років: «Коли став вибір між кларнетом, флейтою та саксофоном, я обрала саксофон. Вже 4 роки на ньому граю. Тяжко сказати, чого зараз очікую, але думаю буде цікаво».

Надалі плануються прослуховування для всіх охочих. До участі в оркестрі вже записалося 37 дітей віком від 9 до 16 років. Репетиції проходитимуть у зручний для учасників час у музичній школі імені Б. М. Лятошинського.

«Це потрібно нашому місту, адже це показує дитячу українську культуру. Вже на першій зустрічі діти розповіли, що збувається їхня мрія. Вони не просто гратимуть у мистецьких школах на концертах. Їх зможе побачити місто, держава. Плануємо вийти на високий рівень», – резюмує Ілона Колодій.

 

Джерело: Житомирська міська рада

Коментарі (2)
  • Антоніна Маленова

    Моя дитина також вчиться грати на скрипці, вона в захваті від цього заняття.  Тому я стараюсь та оплачую навчання, купую необхідні товари для того, щоб гра була комфортною та інструмент працював справно. Каніфоль для смичкових інструментів https://jam.ua/ua/rosin - це одна з необхідних для доньки речей.

  • Ванда Юськив

    Моя дитина також грає, правда ще не в оркестрі. Потрібно купити якісні музичні інтсрументи.

keyboard_arrow_up