У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю

У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю

«Фестиваль взаємності» — це чесько-українська зустріч, як театральна, так і людська.

Долі наших країн за останні два роки стали дуже близькими: завдяки підтримці України з боку багатьох людей у Чехії та завдяки українській культурі, яка разом з тими, хто переїхав через війну, збагачує життя в Чехії. Мистецтва це стосується ще більше, ніж інших сфер життя. Завдяки зв'язкам, які налагоджуються, ми віримо, що наше майбутнє буде спільним ще багато років. «Фестиваль взаємності» — це маленька демонстрація того, як ми можемо бути разом, що можемо творити разом. Він прагне бути обіцянкою майбутнього, місцем для нових знайомств, початком нових спільних проєктів.

Ця значна для культурної сфери подія, що може надихнути й подальші проєкти в міжнародній кооперації, відбудеться 12-28 квітня 2024 року в п'яти українських містах: Рівному (12-14 квітня), Житомирі (15-17 квітня), Чернігові (19-21 квітня), Києві (22-24 квітня) та Івано-Франківську (26-28 квітня).

Відео дня

В Житомирі фестиваль проходить на базі Житомирського обласного академічного театру ляльок.

Протягом трьох днів у кожному фестивальному місті на глядачів чекає різноманітна програма, що включає: 

  • 7 чеських театральних вистав і кілька локальних 
  • 2 майстер-класи (для дітей та дорослих)
  • концерти, фільм та презентації робіт чеських та українських митців, як місцевих, так і тих, хто були змушені поїхати з України через повномасштабне вторгнення. 

У фестивалі беруть участь такі театральні колективи: театр «Лішень» (Брно), «Тепер вдих і лети» (Прага), театр «Фесте» (Брно), Дебора Штисова та кол. (Прага). В Україні чеські театри в кожному з міст співпрацюють з академічними державними театрами й незалежними сценами. 

Пропонуємо переглянути бліц-інтервю з 

- Давідом Зелінкою, головним організатором і візіонером заходу, театральним режисером,

- Павлою Домбровською і Штєпаном Вемолою, акторами театру «Лішень», 

- Анатолієм Душком, начальником Управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації.

Самі актори зазначають:

«Ми приїжджаємо з виставами, які розмірковують про сучасний світ і життя людини в ньому, бо одна з цілей театру — сприяти розумінню, розкривати реальність, проникати під її поверхню. Ми також приїжджаємо з постановками, що є суто поетичними, адже мета театру — пропонувати красу, світло й духовність».

Більше інформації про «Фестиваль взаємності» та його програму Ви можете знайти на сайті фестивалю: www.festivalvzajemnosti.eu

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Міністерства культури Чеської Республіки, Національного плану відновлення Чеської Республіки та Європейського Союзу.

Контакт для медіа:

Вся інформація та інтерв'ю: 

Давід Зелінка (CZ, ENG, UA), Телефон +420 731 028 107. E-mail: [email protected]

Луція Ржегоржікова  (CZ, UA, ENG), Телефон: +420 736 538 575. E-mail: [email protected]

Анна Тесля (UA, ENG, CZ), Телефон: +420 606 935 498. E-mail: [email protected]

Борис Зайцев (UA, CZ, ENG), Телефон: +380 68 743 14 81; +420 774 263 935. E-mail: [email protected]

Запрошуємо поціновувачів театру й усіх зацікавлених відвідати цю унікальну подію й підтримати розвиток культурної співпраці між Україною та Чеською Республікою.

Коментарі

keyboard_arrow_up