У Житомирі презентують виставку фото французького митця “Україна очима француза”

У Житомирі презентують виставку фото французького митця “Україна очима француза”

Вперше в Україні фотовиставка “Україна очима француза” буде представлена 11 березня в Житомирському обласному літературному музеї.

Презентація матиме дві складові: виставка фотографій та перегляд фільму “Повернення з України”. 

Жакі Леба — кінорежисер-документаліст та фотограф. Декілька років тому переїхав до України для реалізації творчого проєкту та залишився. Після початку повномасштабного вторгнення Жакі Леба почав висвітлювати воєнні події для європейського телебачення.

“В лютому розпочалась повномасштабна війна, тому я не зміг продовжувати свою роботу та почав роздумувати, як я можу допомогти Україні. Я вмію тільки знімати кіно, писати тексти, тому я вирішив зняти фільм, щоб розповісти про події, які відбуваються в Україні. Усі кіноматеріали, які з'являлися на той час, показували битви, військові дії, а я захотів показати страждання цивільного населення. Я вважаю себе патріотом і Франції, я хочу показати усі жертвоприношення, які робить Путін”, — говорить митець. 

Відео дня

Кожне фото на виставці має свою історію, які Жакі Леба розповість під час відкриття виставки. Фотографії зроблені в різних містах, які зазнали атаки росіян — Ірпінь, Коростень, Буча, Маріуполь, Бородянка та інші. Фільм “Повернення з України”, який буде презентований того ж дня показує не тільки страждання людей на війні, а й кохання та мир.

Жакі Леба добре знають у Франції, він співпрацює з 11 світовими телеканалами, 30 французькими, маючи близько 18 мільйонів слухачів. Жакі незалежний у своїх оцінках, адже не працює офіційно на жодне ЗМІ. Він є військовим репортером, однак не будучи фахівцем у військовій справі, розповідає телеглядачам по життя цивільних в умовах збройної агресії. Для своїх відео знаходить рідних загиблих військових та цивільних.

“Я взяв камеру та без дозволу поїхав у місця після вибухів, сам ходив та за власною ініціативою знімав. Вважаю, що моя робота унікальна, 13 телеканалів, серед яких Франції, Ізраїля, Бельгії — просять у мене репортажі з України кожного дня. Мені за це ніхто не платить, і я цього не прагну, я не хочу заробляти гроші на цій війні”, — наголосив Жакі Леба.

Жакі Леба також їздить світом, розповідаючи про Україну. Вже відбулося понад 14 зустрічей у Франції, Канаді, Бельгії. Зокрема у січні цього року виставка його фото та фільм побували в Нормандії.

Відкриття фотовиставки “Україна очима француза” відбудеться 11 березня в Житомирському обласному літературному музеї об 11:00. Вхід вільний.

Коментарі

keyboard_arrow_up