У шапках і куртках: у Житомирському драмтеатрі вимушені проводити вистави у холодній залі

У шапках і куртках: у Житомирському драмтеатрі вимушені проводити вистави у холодній залі

Протягом новорічних свят Житомирський музично-драматичний театр імені Івана Кочерги проводив вистави для дітей у холодному приміщенні.

У соціальних мережах з’явилися дописи від батьків, які розповідають про чудову гру акторів та феєричні казкові вистави в абсолютно холодному залі Житомирського музично-драматичного театру.

Так, одна із дописувачок соціальної мережі «Фейсбук» повідомляє: «6 січня з дитиною побувала у нашому драматичному театрі на чудовій виставі "Аннабель та Чудовисько". Дуже сподобалася постановка та гра акторів. Але вже не могла дочекатися, коли закінчиться вистава, бо сильно замерзли ноги. Діти та дорослі сиділи всі одягнені! Після вистави кілька дітей захворіли, в них піднялася температура».

На фото, зроблених під час вистави 8 січня, можна побачити, що температура у фойє складає + 12 град. С, під час вистави у глядацькій залі +13 град. С. Діти у залі одягнуті в шапки, дорослі також мерзнуть. Залишається тільки дивуватися, як актори, яких потоком холодного повітря майже здувало зі сцени, робили вигляд, що цей «теплий французький літній вітер» – задумка режисера.

Відео дня

Згідно з державними будівельними нормами В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціонування», температура у приміщенні типу театру повинна бути від +18 до +25 градусів. Про це журналістам «20 хвилин» розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Окремо для дітей чи дорослих не поділяється, та і взагалі для закладів культури немає санітарних правил, усі ці нормативи передбачені будівельними нормами. У ДБН прописані допустимі та оптимальні температурні нормативи в різних закладах. Прирівнявши, отримуємо цифру +22 град. С +-3, тобто від +18 до +25», – розповіли в управлінні.

Варто нагадати, що під час підготовки до останньої у 2021-му році сесії обласної ради, на якій був проголосований бюджет області, представники департаменту економіки ЖОДА повідомили, що в цьому році на потреби галузі культури виділено вдвічі більше коштів, ніж у 2021 році. 

Після отримання відповідей на запити ми з’ясували, що майже всі заклади культури Житомирської обласної ради у 2022 році отримують менше фінансування, ніж у попередній рік. Крім того, заклади культури області не отримали обіцяної допомоги від держави після збільшення ціни на газ. Внаслідок цього коштів на опалення немає. Як і на зарплати в театрах. 

Так, згідно з бюджетом 2021 року фінансування обласних театрів по зарплаті передбачалося тільки на 10-11 місяців. У 2022 році фінансування як муздрамтеатру, так і обласного театру ляльок передбачено в межах 9-10 місяців. Отже, вже зараз зрозуміло, що в певний час колективи театрів відправлять на «простій». Чи вдасться потім зібрати творчі трупи театрів, нікому не цікаво. До речі, на сьогодні в обласних театрах також є затримка із виплатою зарплати.

Марія Кравчук, Руслан Мороз

Коментарі (7)
  • Юрий Вовченко

    в облдержадминистрации откл  отопление
  • Светлана Виняр

    Боже ,що ж це робиться на білому світі?  Як Ваи владо спиться? Бісовісні!
  • Ольга Кузьменко

    Артисти дуже талановиті,велике дякую їм за концерти ,спектаклі,але ганьба владі.
  • Людмила Блащук

    Головне премію адміністрації вчасно виплатити

keyboard_arrow_up