У Коростишеві презентували перший випуск краєзнавчого альманаху “Коростишів історичний”

У Коростишеві презентували перший випуск  краєзнавчого альманаху “Коростишів історичний”

У концертній залі Коростишівської музичної школи відбулась презентація першого випуску краєзнавчого альманаху “Коростишів історичний”.

Подія організована Фейсбук-групою “Коростишів історичний”, ГО “Коростишівське науково-краєзнавче товариство” за участі відділу культури та туризму Коростишівської міської ради. 

В основу книги покладено дописи учасників однойменної фейсбук-спільноти, створеної у 2021 році, а кількість її членів уже перевищила три з половиною тисячі осіб. За цей час на її сторіках накопичено великий масив різноманітної краєзнавчої інформації: авторські статті та фотографії, спогади містян, унікальні або рідкісні фото- та текстові матеріали, цікаві знахідки, маловідомі зразки образотворчого  і декоративно-ужиткового мистецтва. Все це спонукало модераторів до обробки та систематизації публікацій, а найбільш цінні й цікаві матеріали видати в паперовому варіанті. Так народився перший випуск “Коростишева історичного”. Як запевнили упорядники, вони мають матеріали вже для наступного.

Відео дня

Привітати містян із святковою подією завітали начальниця відділу культури та туризму Коростишівської міської ради Олена Хмельова та директор Коростишівського історичного народного музею Володимир Слівінський. 

В урочистій атмосфері Євгеній Дубівка, один із упорядників, ознайомив присутніх зі змістом та деякими публікаціями альманаху. Пропоноване видання складається з 10 рубрик, які охоплюють різній часовий вимір та інтереси дописувачів. Наприклад, Коростишівщина в ХІХ, початку ХХ століть, коростишівський парк, спогади містян, штетл коршев, філокартія та фотографія, графіка та живопис і навіть поезія. Вміщено також додаток та відомості про авторів. Один із них, почесний гість на презентації - старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін (на фото тримає подяку). Адже дослідженням історії гранітного краю науковець присвятив понад чверть століття. Звичайно, що його відкриття лягли в основу частини альманаху, присвяченої темі палеонтології та археології. Читач, який цікавиться краєзнавством, серед інших авторів альманаху зустріне інші знайомі імена: Олена Тунік-Мозговенко, Євгеній, Дмитро та Вероніка Дубівки, д.філол.н., професор Володимир Єршов, Володимир Слівінський.

Під час презентації організатори вручили активним дописувачам фейсбук-спільноти “Коростишів історичний” цінні подарунки та подяки.

Свято закінчилось вишуканим концертом. 

Додамо, що альманах “Коростишів історичний” не є академічним науковим збірником, він буде цікавий та корисний всім, хто любить історію та бажає знати більше по старовинне місто на берегах Тетерева. 

Людмила Лобачова, фото автора

 

Коментарі

keyboard_arrow_up