У Домі української культури відбулася панельна дискусія до дня народження Тараса Шевченка

У Домі української культури відбулася панельна дискусія до дня народження Тараса Шевченка

Дискусія називалася «Тарас Шевченко — self-made man. Минуле і сучасність», - повідомили в міській раді.

Факти, які невідомі переважній більшості українців, обговорювали учасники дискусії. Кожен гість репрезентував постать Шевченка у власній темі — «Шевченко як поет: сучасне перепрочитання», «Шевченко в національній міфології», «Шевченко у шкільній програмі: інтерпретація і сприйняття», «Тарас Шевченко: закоханий в життя і жінок», «Духовна сила Шевченкової України», «Маловідомі факти в творчості Шевченка — художника», «Інтеграція з мистецтвом: Тарас і сучасний арт».

Представляли Шевченка не лише, як великого літератора та митця, але і як непересічну особистість — людину, яка могла через 200 років пророкувати майбутнє своєї країни.

«Завжди раджу до прочитання баладу «У тієї Катерини», вона дивує абсолютно усіх. А лірика… «Не завидуй багатому, багатий не знає ні приязні, ні любові — він все те наймає». Це твори, які необхідно вкидати у інфопростір, адже тоді Шевченко розкривається, як великий поет», — Марина Франчук, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української та зарубіжної літератур і методик їх навчання Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Відео дня

«Ставлення до жінок читаються у його поезії. Відкритим залишається питання стосовно сім’ї. Я вважаю, що він шукав собі пару із свого середовища, але його світогляд підносив його вище», — Ольга Білобровець, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Житомирського державного університету імені Івана Франка.

«Без національної міфології не може існувати жоден національний проєкт, який обов’язково має свого героя. Шевченку належить першість в переліку національних героїв», — Вікторія Венгерська, доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри історії України Житомирського державного університету імені Івана Франка.

«У шкільній програмі маємо показувати Шевченка різного, адже є інші ракурси та погляди, окрім тих, що вивчаються у школі», — Катерина Яриновська, викладачка кафедри слов'янських і германських мов Житомирського державного університету імені Івана Франка, вчитель української літератури наукового ліцею Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Дистанційно доєдналися до дискусії гості з інших міст України. Андрій Єрмоленко — український художник, ілюстратор та дизайнер, вважає Тараса Григоровича сучасним увесь час — «Шевченка багато не буває, він існує незалежно від нас».

«Шевченко завжди мріяв стати художником, ще в дитинстві він сам шукав вчителя малювання. А потім говорив, що живопис — його професія, а поезія — його покликання», — каже Анастасія Морозова, наукова співробітниця Національного музею Тараса Шевченка.

«Шевченко — майстер гравюри. Його часто вважають на рівні із постаттю Рембрандта», — Ольга Коляструк, доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри історії і культури та методики викладання історії Вінницького державного педагогічного університету.

 

 

Коментарі

keyboard_arrow_up