Татуювання – данина моді чи спосіб самовираження?

Татуювання – данина моді чи спосіб самовираження?

Татуювання – сучасне мистецтво на тілі, про яке сьогодні можна почути неоднозначні відгуки. Деякі вважають, що тату – це негарно, а деякі, навпаки, активно набивають цікаві зображення, символи та фрази, щоб виділитися або просто тому, що це виглядає ефектно і незвичайно. 

Важливо пам’ятати, що тату потрібно робити свідомо, чітко визначивши для себе – потрібно це вам чи ні. Чимало тих, хто після того, як зробив тату, або незадоволені результатом, або хочуть прибрати його з тіла, а все тому, що воно було зроблено несвідомо, без зважування за і проти. Важливо розуміти, що тату – це не одяг чи аксесуар, який можна змінити,  це на все життя. І нехай фраза «на все життя» звучить банально, але оперуйте, принаймні, цим, коли думаєте про тату, оскільки звести його не так просто, як здається. 

Процес зведення тату довгий, болючий і, що найнеприємніше, – дорогий. Уявіть собі ситуацію: ви набили тату, що й так недешево, а тут ще й забажали його звести, що теж коштує чимало. То де логіка? Якщо ви все ще впевнені у тому, що хочете зробити татуювання, тоді далі поговоримо про те, як обрати надійного майстра з тату.

Відео дня

Обираємо тату-майстра

Передусім зверніть увагу на стерильність, оскільки цей аспект визначає ваше здоров’я і, безумовно, якість татуювання. Говорячи про стерильність, ми маємо на увазі: чисті й одноразові голки для тату, дезінфекцію місця, де відбувається сам процес набиття тату, необхідний набір інструментів: одноразова капсула для фарби, рукавиці, спеціальна плівка, машинка, що також дезінфікована. Все це повинно бути чистим і не використаним раніше, інакше вас можуть заразити усілякими жахливими хворобами, які часом можуть навіть коштувати життя.

Другий і також дуже важливий момент – майстер. Не всі вміють професійно й якісно наносити татуювання, тому часто ті, хто обрав непрофесійного майстра, скаржаться на нерівні лінії або просто незадоволені малюнком, який отримали. Важливо оцінити попередні роботи майстра, якщо не хочете отримати криве і непрофесійне тату. А зазвичай невдалі тату «ріжуть око», тому таке зображення хочеться звести або забити іншим, тут важливо врахувати і наступний пункт.

Ціна! 

Скупий платить двічі, і це абсолютна правда. Якщо ви не хочете нашкодити собі або отримати неякісне тату, то одразу обирайте хорошого майстра. Ні для кого не буде таємницею, що профі працюють не за дрібний куш, а за нормальні суми, з урахуванням вартості якісної фарби, хороших і зручних інструментів, а також власного таланту.

Тату-майстри ПРО

Машинка чи голка

«Працювати машинкою дуже зручно, особливо якщо це стосується великих робіт. Але рух stick & poke теж сьогодні дуже популярний. Якщо ми говоримо про використання виключно голки, то для маленьких тату і окремих ескізів по стилю stick & poke – в роботі важче і повільніше, проте результат цікавий», – розповідає тату-майстер одного з житомирських салонів Олексій.

Кольорові чи чорні

«Особисто мені подобаються мінімалістичні тату в одному кольорі, але якщо замовник хоче яскраве тату різними кольорами чи тільки в одному кольорі, з тушуванням і тінями, то я тільки за, оскільки це завжди цікавий досвід», – ділиться тату-майстриня Марія.

Великі тату чи маленькі

«Ох, звісно простіше бити маленькі замовлення, але за них менше платять (сміється). Мінус великих робіт – завжди довго», – коментує тату-майстер Олег.

За словами майстрів, найчастіше роблять татуювання із зображенням людей, природи, вислови і цитати, невеликі символи. Часто тату роблять у класичному стилі, готиці, олд-скулі, мінімалізмі. Найпопулярніші шрифти – курсив, друкований шрифт, каліграфія.

Думка психолога

Незважаючи на те, що прихильників тату все більше, міфів навколо тих, хто робить татуювання, – не меншає. Як тільки не кажуть на тих, хто має татуювання: «зеки», «сидячі», «фріки», «хворі», «невпевнені у собі», «закомплексовані». Отож журналісти «20 хвилин» звернулися до психолога, аби розвіяти міфи навколо цієї теми. 

Цікавимося, чому люди роблять тату. «Кожна людина має право на самоствердження і прояв своєї особистості. Татуювання – один із можливих механізмів прояву себе і свого бачення світу», – зазначає дипломований психолог Ярослав.

На питання, чи пов’язано це з хворобами чи відхиленнями, спеціаліст зауважує: «Ні. Це такий самий спосіб проявити себе і свою унікальність, як зачіска або стиль. Звісно, якщо людина надто захоплюється татуюваннями, це говорить про якісь відхилення або про залежність від татуювань, проте якщо це у нормальній, звичайній формі – це не говорить про якісь відхилення чи захворювання». 

Запитуємо у психолога, чому суспільство так часто ставить клеймо на татуйованих. «Це не більше ніж стереотипи. Пам’ятаєте, колись тату мали тільки ті, хто вів неприйнятний спосіб життя, відповідно у більшості відклалося, що лише такі люди можуть робити тату, проте це не так. Зараз тату-мистецтво набуло іншого значення. Сьогодні майстри пропонують гарні ескізи, які виглядають естетично і унікально», – розповідає Ярослав.

Думка психолога цілком зрозуміла. У сьогоднішніх реаліях татуювання – абсолютно нормальне явище і вибір кожного. 

За і проти

Ми також вирішили поспілкуватися з прихильниками тату-мистецтва і з тими, хто виступає проти татуювань:

«У мене 12 тату. Всі вони невеликі. 4 тату зроблені на честь моїх дітей. Дата народження старшої доньки, а це «Гу-Гу» - перше слово мого сина, також тут є імена моїх донечок «Віра» і «Надія». Є улюблений вираз: «Жну те, що сію», тату на честь мого чоловіка «HHH», що означає – «Human», «Hero», «Husband», ще його звати Натан, тому ці «Н» символічні. 

Я обожнюю кожне тату. Це – як альбом з фото. Знаєте, як відбиток найважливіших подій у житті. Деякі просто люблять цікаві зображення набивати, бо гарно – це їх право, проте більшість вкладає дуже вагомий сенс у ці тату», – поділилася житомирянка Олена, 34 роки.

Є й ті, хто виступає проти тату:

«Я нікого не засуджую, особисто для мене – це неповага до свого тіла. Це просто данина моді, ніякого мистецтва в цьому немає. Завжди думала, що тим, хто робить тату, скоріш за все, більше немає чим виділятися», – розповідає Світлана, 27 років.

Отож кожен може сам обирати: бити тату чи ні. Головне – чітко визначитися, чи вам це потрібно, далі – обрати надійного майстра і цікавий ескіз. Думка людей завжди буде різна: комусь буде подобатися, а комусь ні – ви робіть найперше для себе.

Валерія Наумова

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up