Сьогодні розпочинається Різдвяний піст: традиції і прикмети

Сьогодні розпочинається Різдвяний піст: традиції і прикмети

Різдвяний піст має й іншу, народну назву – Пилипівки. Напередодні посту відзначають день пам’яті апостола Пилипа (27 листопада). 

Перший день Різдвяного посту припадає на 28 листопада. З цього дня ті, хто дотримуються посту, відмовляються від їжі тваринного походження і намагаються дотримуватися духовної чистоти. Під час будь-якого посту радять не сваритися з ближніми і не ображати незнайомих людей, займатися благодійністю. Зовсім не обов’язково жepтвувати великі суми: можна віддати в спеціальні пункти прийому старі речі, якщо ті мають презентабельний зовнішній вигляд.

Є в народі традиції і прикмети, приурочені саме до Різдвяного посту.

Традиції та звичаї Різдвяного посту

Сенс постy не тільки у відмові від м’яса і риби. Піст – це час утримання, в тому числі і духовного. Слід обмежити перегляд телевізора, використовувати інтернет для роботи (або навчання), відмовитися від комп’ютерних ігор. Але це не означає, що дні повинні проходити в скорботних думах. Вважали, що в цей час потрібно ходити в гості і самим з радістю вітати гостей.

Відео дня

Поганий знак – сварки домашніх в Різдвяний піст. Від випадкових неприємностей ніхто не застрахований, але варто по можливості берегти один одного і сімейне вогнище.

З першого дня посту потрібно запалювати в будинку свічку. Ви можете придбати церковні свічки або обмежитися звичайними.

Заборонялося під час посту полювати або рибалити. Звичайно, якщо ваш заробіток залежить від рибного промислу, навряд чи варто шукати нову роботу в листопаді, але полювання заради задоволення – точно під забороною. Також в цей час намагалися щільніше годувати худобу, так що, постуючи, не варто садити на дієту улюблену Муську або Жучку.

Закінчення посту – 6 січня. До цієї дати слід приготувати святковий одяг на Різдво. Він має бути непомітним або занадто яскравим, але і не повсякденним чи заяложеним.

Прикмети про Різдвяний піст

Вважалося, що всі домашні справи під час посту потрібно робити вдень. Прибирання вечорами могло залучити в будинок нeчиcть.

Удачу обіцяло наpoдження дитини. Наpoджений під час Різдвяного посту малюк буде щасливим.

У переддень Різдва, ввечері 6 січня, на стіл слід поставити 12 страв – тоді в будинок можна залучити процвітання і успіх. Як зустрінеш Різдво, таким і буде наступний рік, тому намагалися, щоб свято вийшло радісним і світлим.

Багато прикмет пов’язано з погодою. Іній або дощ – рік буде врожайним. Якщо в піст непоодинокими були хуртовини і стоять морози, чекайте ранньої весни і хороших врожайних зборів. Заметіль на Різдво обіцяла хороші мед оносні збори на пасіках. Теплий різдвяний день обіцяє весняні холоди.

Джерело: Україна Неймовірна

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину 10:20 17-річний парубок ошукав пенсіонерку з Коростеня на 900 доларів та 13 тисяч гривень, налякавши звісткою про ДТП з її дочкою 10:00 Понад 1,6 млрд грн виділила держава на фінансування партій за останні два роки 09:41 920 окупантів ліквідовані протягом доби 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 16 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 16 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:52 У Коордштабі відбулася онлайн-зустріч з об’єднанням родин бійців 46-ої окремої аеромобільної бригади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up