Ще раз про житомирський трамвай

Ще раз про житомирський трамвай

Відомо, що 120 років тому, у 1899 році, по вулицях Житомира пішов трамвай. 

Всі пишуть, що це сталося 22 серпня. Проте урочисте відкриття сталося 22 серпня за старим стилем, а за новим стилем – 3 вересня. З цього випливає, що святкувати потрібно не 22 серпня, як це зараз роблять, а 3 вересня. 

Як було урочисто відкрито трамвайне сполучення? 

На Малій Бердичівській побудували електростанцію, котра живила струмом трамвай і освітлення центральних вулиць міста. Будівля електростанції збереглася до наших днів і до нашого часу обслуговує електричний громадський транспорт. Саме тут, у садибі електричної станції, о 12 годині єпископ Володимир-Волинський вікарій Волинської єпархії Паїсій (Виноградов) разом зі священиками Преображенського собору урочисто освятив, як писали газети, «житомирську міську електричну залізницю». На захід були запрошені гості з Петербурга, місцеве губернське начальство. Виконуючий обов’язки начальника Волинської губернії, віце-губернатор Петро Іванович Каталей поворотом ручки комутатора відкрив рух трамвая у Житомирі. Першими пасажирами були почесні гості, вони здійснили поїздку по вулицях Київській та Великій Бердичівській. Трамваї зупинилися біля будівлі міської думи, де перших пасажирів запросили на сніданок. У цей урочистий день житомиряни заради інтересу сідали у трамвай, платили 5 копійок і просто їхали. Для багатьох це був справжній атракціон, бо на той час це був дуже швидкий вид транспорту. 

Відео дня

Трамвай того часу міг їхати зі швидкістю від 12 до 22 км на годину. Певний час місту довелось звикати до такого стрімкого транспорту. Вже через два дні після урочистого відкриття трамваю місцева газета «Волинь» писала: «…быстро движущиеся, со звоном и шумом вагоны представляют пугало даже для городских лошадей, привычных к шумному уличному движению, для деревенских же тем паче». Інша газета зауважувала: «Надо заметить, что вагоны городской железной дороги ходят слишком быстро, особенно нежелательно это для первого времени, когда население и лошади не привыкли ещё к снующим по городу вагонам, да и вагоновожатые не умеют вовремя замедлять ход и останавливать их». Були і жертви швидкої їзди: «Вагон ударил извозчика. Пассажир Лейба Гофман был выброшен из трамвая и получил сильные повреждения...». Можливо, він стояв на відкритому майданчику і при зіткненні упав на бруківку, тому й отримав травми. З майдана Олександра II (нині Соборна) трамвай спускався по Чуднівській вулиці до річки Тетерів, де були купальні. Тут житомиряни любили купатись у теплих водах поліської річки і відпочивати. Спуск мав ухил в 5 градусів, і трамвай їхав особливо швидко. Можливо, електрична конка мчалась зі швидкістю 22 кілометри на годину. Зараз будь-який пасажир скаже, що трамвай їхав, як черепаха. Однак тоді дами та дівиці від такої швидкості втрачали свідомість, і чоловіки та кавалери виносили їх з трамвая на руках. 

Сьогодення

Житомирянам сподобався трамвай, він приносив добру виручку, відкривались нові маршрути. Але у 60-і роки ХХ століття трамвай поступився своєму братові – тролейбусу. У Житомирі залишився один трамвайний маршрут (площа Перемоги – льонокомбінат). І трамвай, як у далекі часи, мчиться з центру міста на Польову. Однак, на думку Житомирського міського голови Сухомлина, – трамвай треба ліквідувати. Якщо ж модернізувати трамвай, то це обійдеться місту приблизно у 25 мільйонів євро. Як ви вважаєте, чи потрібен місту трамвай?

Ігор Гарбуза

Коментарі (22)
  • а

    пусть из Киева передадут вагон ЛВС-2010 в Житомир. Разгон до 100 км/ч, большая вместительность.
  • Людмила

    Зберегти і розвинути трамвайні лінії! Це історія міста, це екологічний транспорт!
  • Влад Васильев

    ...були и інші"мери",які зовсім хотіли знищити комунальний транспорт...Може краще переобрати мера,чим занапастити єдину лінію трамвая???
  • Ирина Захарова

    Обязательно сохранить трамвай!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up