Полк нашого земляка двічі звільняв Житомир і першим вийшов до Ельби

Полк нашого земляка двічі звільняв Житомир і першим вийшов до Ельби

Скільки дивовижних історій можна почути з уст учасників бойових дій! Одна з таких історій – боротьби і порятунку – історія нашого земляка Олександа Зозулі. 

Він народився у родині майстра, що підковував коней, і став заслуженим тренером СРСР з кінного спорту. Він босоніж бігав берегами сільської річечки і підкорив Ельбу. Він дивом врятувався в часи Громадянської війни і переможно пройшов дорогами Другої світової.

Олександр Львович Зозуля народився 1908 року у селі Троковичах на Житомирщині. Батько його був ковалем. Влітку 1915 року до села на побивку приїхав кавалерист з гусарського полку. Зустрівши бравого красеня у блискучому мундирі посеред вулиці, шестирічний хлопчик був вражений на все життя. Мріяв про кавалерію. Коли Олександру було 20, він поїхав навчатись до Ленінградської військової школи. З того часу і до 1956 року служив у Радянській армії.

Відео дня

На початку Другої світової Олександр Зозуля був командиром ескадрону 38-го козацького полку в Білорусі. Під Харковом його полк потрапив в оточення, яке скінчилось полоном. Потяг помчав полонених до концтабору. Олександрові вдалося втекти з вагону і після блукань дістатись до своїх. 

«Свої», як завше, розпочали перевірку втікача. Мат-перемат, «прєдатєль Родіни» і тому подібне. Олександр Львович, не вагаючись, врізав «особисту». Кулак в сина коваля був тяжкий, і «особист» знепритомнів. А коли опам’ятався, постановив: «Зозуля перед Батьківщиною не заплямований і може продовжувати службу».

Небезпека вдруге обійшла стороною. У 1938 році Зозуля перебував на історичній нараді у Москві, де виступав Сталін. Поки кавалерист був відсутнім, «по разнарядкє» заарештували командира полку, начальника штабу та полкового лікаря.

У 1941 році Олександр Зозуля закінчив Військову академію ім. М. В. Фрунзе. Він брав участь у війні в складі 8-го кавалерійського полку 1-го кавкорпусу 2-ї кавдивізії. У листопаді 1943-го під час боїв на Житомирщині Олександр Львович прийняв 8-й полк під своє командування. Сталось це у районі Головино-Корчівка під Житомиром.

– У ніч на 22 листопада я одержав наказ прийняти командування полком, а трохи пізніше ще один: «Триматись до останнього патрона, підмога буде», – розповідав сам полководець.

Полк був у жахливому стані. Одного разу кавалеристу Зозулі було наказано захищати позицію від наступу німецьких танків.

– Скільки танків? – поцікавився командир полку.

– Розвідка доповіла – 15, – сказали йому.

– Тоді мені потрібно ще 7 кіннотників, – заявив Олександр Львович.

– Чому саме 7?

– У мене в полку 8 уже є. Додайте 7 – і буде по кавалеристу на танк.

Командир не мав сумніву: йому знов не минути зустрічі з «особистами». Командир дивізії Хаджи-Умар Мамсуров відмінив атаку кавалеристів на танки.

При підполковнику Зозулі полк став гвардійським імені ордена Богдана Хмельницького. Кіннотники Зозулі двічі з боями брали Житомир, за що комполку був представлений до звання Героя Радянського Союзу. Але заслужену нагороду єврею-полководцю не дали, замінивши її орденом Леніна.

30 грудня 1943 року було звільнене рідне село Олександра Зозулі – Троковичі. 8-й полк троковичанина Зозулі відзначився у Рівненсько-Луцькій, Проскурівсько-Чернігівській, Львівсько-Сандомирській, Берлінській наступальних операціях. На честь взяття міста Бішофсталь салютувала Москва, і полковник Зозуля був нагороджений орденом Суворова. У боях по знищенню Бродівського угруповання у липні 1944-го полк захопив тисячу полонених, 275 гармат, 1600 автомобілів, 17 танків, 750 коней. Далі – рейди Чехословаччиною і дві чехословацькі нагороди.

Тепер про маловідомий факт Другої світової. 22 квітня 1945 року кавполк Олександра Зозулі вийшов до Ельби південніше міста Торгау і перший у дивізії форсував її. Це вже пізніше, 25 квітня, відбулась легендарна зустріч радянських воїнів з американськими союзниками на Ельбі.

Від Нейсе до Ельби полк захопив 12 паровозів, 250 вагонів, 50 складів, 100 тракторів. У районі містечка Пейтхайн воїни звільнили табір, де знемагало 15 тисяч радянських полонених. За першість на Ельбі Зозуля вдруге був представлений до звання Героя. Але й цього разу заслужену Зірку нашому землякові не дали. Зозуля був вдруге нагороджений орденом Леніна.

Вітчизна здобула перемогу. Потрібно було шукати власне місце у мирному світі. Олександр Львович оселився у Миколаєві. Підростала донька Ліна. Але захоплення – коні – таки визначило долю людини. Гвардії полковник заснував у Миколаєві уславлену кінно-спортивну школу. Він виховав чемпіонів України, СРСР та чемпіона Олімпійських ігор 1980-го року з кінного спорту Віктора Погановського. Олександр Зозуля отримав звання заслуженого тренера СРСР.

Титан духу, людина з величезним потенціалом сил, він мав ще багато ідей, та доля визначила в цьому нарисі інший фінал. Олександр Львович поїхав до доньки в Москву. Його знали і цінували, виділили квартиру. Але, не впійманий кулею, легендарний полководець загинув від залізного коня. Водій автомобіля втратив керування і на великій швидкості врізався в людей на тротуарі. Олександр Зозуля був збитий насмерть у 1991 році.

У Миколаєві проходять Всеукраїнські змагання з кінного спорту пам’яті Олександра Зозулі. А ось на рідній Житомирщині про нього майже нічого не відомо. Дивно, адже це не ізольована від історико-медійних джерел територія. 1 листопада 2018 року минуло 110 років від дня народження героя. А наступного року відзначатимемо черговий ювілей закінчення тієї страшної війни. Маємо шанс відновити історичну справедливість. Мусимо зробити все для цього можливе.

Андрій Козаченко

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up