Небокраї Юрія Нагулка

Небокраї Юрія Нагулка

3 червня у Житомирі, в мистецькій галереї «GnatyukArtCenter», відкрилася персональна виставка картин заслуженого художника України Юрія Нагулка. 

Житомиряни вдруге мають нагоду побачити роботи видатного майстра пензля, який має уже понад сімдесят виставок в Україні та за кордоном. Його полотна прикрашають виставкові зали та приватні колекції у Нью-Йорку, Парижі, Лондоні…

Минулоріч кияни та гості столиці безкоштовно відвідували виставку картин Юрія Нагулка «Пробудження у мудрості», що була представлена у ТЦ «Gorodok Gallery» ─ сто сорок картин у восьми локаціях.

Відео дня

«Небокраї Юрія Нагулка» ─ саме таку назву має наразі виставка у Житомирі ─ це сорок нових робіт, створених нещодавно і представлено для огляду у GnatyukArtCenter. 

На відкриття виставки завітав і сам художник ─ заслужений діяч мистецтв України, цьогорічний лавреат премії імені Івана Огієнка. Знаковим було те, що вручення премії відбулося буквально напередодні відкриття виставки, у місті Брусилові, що на Житомирщині, а нагороду він отримав із рук митрополита Київського і всієї України, предстоятеля ПЦУ Епіфанія. У всьому цьому відчутний промисел Божий, як і в сакральності числа сорок, кольоровій гамі і смисловому наповнені робіт митця. 

Світло і філософія, потужна і світла енергетика, вкладена у ці картини, вражають, як, власне, і слово, мовлене Юрієм Нагулком на відкритті виставки: «Українцем потрібно народитися двічі ─ від матері, і духовно. Я ─ українець. Ця земля мене виростила, вивчила, у нас нема, не було і не буде іншої землі, окрім цієї, скрізь ми будемо чужинцями, а тут ми вдома, на своїй землі. Я народився українцем, є українцем, українцем і помру. Завжди, де б я не був, кажу усім: я – українець!».

Україна у кольорах і символах, у соняшниках і сонячному світлі, у свободі українського птаха, у бездонних очах української жінки, у її серці, яке сяє крізь вишиванку. Хто ти? Куди йдеш? Навіщо живеш? Любов у тобі, у твоїх діях, у серці, у душі, у погляді. Україна ─ в крові, передана з генетичним кодом і молоком матері, Україна у серці, у свідомості і в духові. Саме такий посил транслюють картини. До речі, у 2019 році виставка картин Юрія Нагулка в Житомирі мала промовисту назву «Код нації». У «Небокраях» цей авторський задум має своє продовження: боротьба за збереження цього коду, за свою ідентифікацію, відродження, чи навіть справжнє народження, у горнилі війни з московитами, сильної, нескореної української нації. 

У своїх неповторних картинах художник бачить Україну вільною, потужною державою. Вражають метафоричні образи птахів, дерев, планет, хатин, людей. І очі! Живі очі української жінки. У ній все: і воскресіння-відродження, і зміна пір року, і перемога, і майбуття. І, звісно, вона така є, була і буде, завдяки своєму генетичному коду і козаку-українцю, з яким бореться пліч-о-пліч, бо українська жінка ─ борець. «Єва», «Горщик Мудрості», «Весна» ─ ці та інші роботи митця – про жінку, її мудрість, силу і красу. Навіть тепер і, можливо, саме тепер! 

Птахи і планети як символи свободи і неосяжності Всесвіту. І світло! Світло космосу українського світанку і магія мирної української ночі. 

Візія перемоги світла над темрявою, своєрідний портал в оновлене величне майбутнє України ─ саме це домінує у картинах видатного художника-сучасника. 

Виставка діятиме упродовж двох місяців, тож це чудова можливість для поціновувачів справжнього і неординарного мистецтва доторкнутися до прекрасного, наповнити душу і серце вірою у перемогу, зміцнити свій дух для боротьби через споглядання краси і сили. Бо світ ─ дзеркальний, а українські небокраї ─ неймовірні.

Євгенія ЮРЧЕНКО, фото автора

Читайте також:

У Брусилові нагородили лауреатів Премії імені Івана Огієнка.

 

Коментарі

keyboard_arrow_up