На внутрішньому дворику краєзнавчого музею впорядкують відкриту для відвідувачів рекреаційну зону

На внутрішньому дворику краєзнавчого музею впорядкують відкриту для відвідувачів рекреаційну зону

У Житомирі працівники обласного краєзнавчого музею на внутрішньому дворику закладу вирішили створити рекреаційну зону, в яку відвідувачі матимуть доступ. Двір планують впорядкувати, озеленити, облаштувати історичними експонатами.

Долучитися до процесу облаштування території може кожен охочий. Про це повідомляє  Суспільне Житомир.

Як розповів директор обласного краєзнавчого музею Роман Насонов, краєзнавчий музей заснували у 1865 році. Все розпочалося з невеликої колекції мінералів. Нині музей є одним із найстаріших закладів України. Його внутрішній дворик використовувався переважно для провітрювання певної колекції експонатів.

"Внутрішній дворик використовували фондовики музею, – розповідає Роман Насонов. – Проте їм потрібна була незначна частина території. Решта ж території благувала, вона регулярно обкошувалася, але відвідувач сюди доступу не мав. Порадившись із колективом, ми вирішили облаштувати тут рекреаційний куточок, куди б відвідувачі мали доступ".

Відео дня

За словами директора музею Романа Насонова, ялинку висадять на території внутрішнього двору. Нею опікуватиметься керівник відділу природи обласного краєзнавчого музею Петро Печенюк.

Петро Печенюк також розповів, що на території двору не викопуватимуть дерева, яким більше 100 років.

"Це різних видів горіхи, – каже Петро Печенюк. – Вони посаджені дуже давно нашими предками, які розробляли й окультурювали цю територію. Одному з них 140–160 років, другому – щонайменше 100 років. Вони цінні тим, що подібних рослин у нас у місті мало, а плодоносячих видів тим більше. Це у нас екзотика, яку ми зберігаємо".

Три роки у музейному дворі зберігають і горіх, пророслий з пенька, а також конов'язь – готовий експонат дворика.

"Конов'язь розташована на початку ділянки, – каже Роман Насонов. – До неї прив'язували коней. Цей експонат перенесли працівники музею з однієї з вулиць Житомира. Завдяки конов'язі початок експозиції у нас є".

 

Коментарі

keyboard_arrow_up