Легенди палацу Терещенків у Денишах

Легенди палацу Терещенків у Денишах

Продовжуємо розповіді про цікаві історичні події минулого. Цього разу ми пропонуємо знову зануритися в історії сивої давнини, а саме відвідати палац цукрових магнатів Терещенків, який розташований за 20 км від Житомира по Старокостянтинівській трасі, на березі річки Тетерів біля села Дениші.

Старовинне село Дениші розташоване на березі мальовничої річки Тетерів, в 20 км від Житомира. Знамените воно тим, що в ньому була розміщена одна із садиб, яка належала представнику великої родині Терещенків – Федору Артемовичу. У XIX столітті Дениші належали дворянам Воронич, графу Августу Бєлінському. Після його смерті – графу Броніславу Дзялинскому і його родині, братам Дуриліна, купцеві Маврокордато. 

Дениші у XIX ст. були значним промисловим центром. Тут були заводи з відливу чавуну і виробництву заліза, добувалася руда і вогнестійка глина для виробництва цегли, кварц для доменної печі та інша сировину для промислового виробництва. Мабуть, тому й привабив цей край Терещенків.

У 1903 році Терещенко купив у Денишах близько 3000 десятин землі. Палац, побудований у 1910-1911 роках (за іншою версією – наприкінці XIX століття) за проєктом архітектора П. І. Голландського, належав дружині Федора Артемовича Терещенка – Надії Володимирівні (у дівоцтві Хлоповій). Для неї у збудованих поруч теплицях вирощували екзотичні фрукти. Федора Артемовича до того часу вже не було в живих.

Відео дня
Палац в с. Дениші. Головний фасад. Фото не датоване. Сер. 1910-х рр

Цікавим є той факт, що навіть наші житомирські краєзнавці досить часто плутають, хто саме володів маєтком у Денишах. Якщо зайти в інтернет та вбити в пошукову систему запит про палац Терещенків у Денишах, то отримана інформація буде настільки суперечливою, що постає питання, кому з поважних авторів вірити, а кому – ні.

Так, на деяких туристичних сайтах зазначено, що маєток належав Надії Терещенко, дочці цукрозаводчика Федора Артемовича Терещенка. Насправді ж Надія було його вдовою. Біля палацу є табличка з інформацією, де написано, що до 1917 року ним опікувалася вдова Федора Терещенка Наталія, хоч ми вже зазначали, що його дружину звали Надією, а Наталією (графиня Уварова) була їхня дочка. 

Також помилково дехто зазначає, що садиба належала промисловцю-цукрозаводчику Михайлу Івановичу Терещенку. Але згідно з родослівним довідником родини Терещенків, це не відповідає дійсності, однак ця інформація вперто продовжує поширюватися просторами інтернету.

Будівництвом палацу керував відомий архітектор Павло Іванович Голландський, замовлення на який він отримав восени 1910 року. Будівництво ускладнювалось тим, що замовник (Надія Володимирівна Терещенко) багато часу проводила за кордоном (Англія, Франція), тому, приїжджаючи на будівництво, бачила відмінності із затвердженими кресленнями, що сприяло конфліктам з архітектором.

Палац Терещенків в Денишах. Сучасний вигляд

Будівля була симетричною, двоповерховою, побудованою в стилі італійського ренесансу, налічувала 40 кімнат та триповерхові башти. Уздовж стін палацу були зроблені вікна овальної та прямокутної форми. Для оздоблення будівлі використовувався кольоровий світлий цемент з Італії. Фігурні елементи палацу виконані з використанням штукатурки по цеглі. Палац прикрашений фронтоном, ліпниною з рослинних орнаментів і античними колонами, барельєфами з немовлятами-музикантами. Поруч з палацом був розбитий парк за проєктом майстра Арнольда Регеля. Після завершення будівництва палац використовувався як заміський будинок. 

У 1917 році після Жовтневого перевороту родина Терещенків вимушено емігрувала до Франції, після чого палац був повністю пограбований та зруйнований. Згодом протягом тривалого часу руйнувався місцевими жителями, які розбирали будівлю на цеглу.

Про розкіш денишівського маєтку цукрозаводчиків ходить багато легенд та чуток. Одна з легенд розповідає, що донька Федора Артемовича – Наталія – забажала влітку перевірити нові сани. Тоді турботливий батько наказав усипати галявину в парку цукровим піском, щоб догодити улюбленій доньці. 

Існує легенда, що підлога у палаці виконувала функції верхньої частини величезного акваріуму. Уявить собі шок гостей, які під час прийомів у палаці дивилися на підлогу і бачили під ним плаваючих коропів.

Ще за однією легендою, підлога у палаці була викладена золотими монетами, покладеними на ребро. Спочатку монети планувалося просто покласти на підлогу, але коли про це дізнався цар, то був неприємно здивований, адже негоже ходити по державних гербах із його зображенням. І нібито тоді Терещенко наказав поставити монети на ребро. Куди потім поділися монети, невідомо нікому. Але багато хто вірить, що вони були закопані десь у саду за садибою. За розповідями місцевих жителів, палац був зруйнований в роки громадянської війни. Він постраждав від потрапляння випадкового снаряду. Навіть після майже повної руйнації палацу й сьогодні багато хто намагається відшукати скарб багатого промисловця.

Місцеві жителі розповідають, що у 20-х роках минулого століття хтось знайшов в саду кілька золотих монет – напевно, це все, що випадково залишилося від величезного скарбу Терещенків. Також розповідають, що ці монети врятували життя людей у тих родинах, де вони зберігалися під час Голодомору. А ще пізніше, під час війни, служили оберегом від бід. І нібито в тих сім'ях, де зберігали монети, всі повернулися з війни живими і здоровими. А ось подальша доля монет залишається таємницею. Хоча все це тільки легенди, які вдалося зібрати місцевим краєзнавцям, звучать вони дуже інтригуюче. Особливо, коли приблизно раз у десять років знову з'являються чутки про те, що хтось все ж знайшов кілька золотих монет, «випадково» проходячи повз руїни замку.

Зараз в Україні діє благодійна організація «Фундація спадщини Терещенків», яка організована графом Мішелем Терещенком – онуком Михайла Івановича і праправнуком Артемія Яковича. Фундація займається вивченням, збереженням і популяризацією спадщини династії Терещенків. У Житомирі є регіональне представництво фонду. Мішель Терещенко неодноразово відвідував Україну і кілька разів приїзжав до Житомира, де в обласній науковій бібліотеці презентував проєкт реставрації маєтку в Денишах. Але цього, на жаль, так і не сталося.

Історична довідка 

Після заснування у 1848 р. Артемієм Терещенком (1794-1877) першого на Житомирщині цукрового заводу він, а згодом його сини Федір (1832-1894) та Микола (1819-1903) почали скуповувати  навколишні землі. 

Дениші купував вже не сам голова родини, Федір  Артемійович, що пішов з життя у 1894 р., а його вдова – Надія Володимирівна Терещенко (уроджена Хлопова, друга дружина). У 1910 р. вона заплатила чималу суму – 312 500 рублів. Для порівняння: за віллу в Каннах на поч. 1910-х рр. було витрачено 150 000 рублів. Існувало кілька цегляних флігелів 1870 року будівництва, теплиці (1899 р.) і декілька оранжерей, в тому числі ананасова та персикова (1910 р.). Крім садиби господарів, до денишівської економії входили казарма, школа, стайні, магазин, корівник, каретний сарай, цегельний завод, лісництво. 

Палац побудований у стилі італійського аристократичного ренесансу ХVІ-XVII століть. Надія Володимирівна побажала побудувати палац у купленому маєтку, який і був зведений у 1910-1913 рр. Господиня спочатку хотіла бачити палац у французькому стилі кінця ХІХ століття з високими мансардними дахами і з високими трубами з боків мансарди. Однак архітектор Павло Іванович Голландський пояснив, що краще віддати перевагу для наших кліматичних умов або стилю італійському, англійському або німецькому, але не французькому...». Заможна вдова погодилася і вибрала запропонований проєкт архітектора Голландського в італійському стилі.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

 

Коментарі (1)
  • Филомена Макарова

    Скільки чудових споруд бачила на Віоліті на ретрознімках, а нині там лише руїни. Шкода, звичайно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up