ФОТОФАКТ: як зараз виглядають руїни першої в Житомирі водолікарні - трохи історії

ФОТОФАКТ: як зараз виглядають руїни першої в Житомирі водолікарні - трохи історії

Раніше тут була давня дорога з Петровської гори в Передмістя (так називалася місцевість в районі нинішньої площі Корольова). Коли дорога почала забудовуватися в XVIII столітті, то з неї вийшли дві вулиці - Зелена і Глиняна (нинішня вулиця Театральна).

Житомирській краєзнавець Борис Дубман достатньо детально розповідає про історію однієї з перших лікарень в нашому місті. На жаль, сталося так, що зараз корпуси цієї лікарні майже повністю зруйновані.

30 грудня 1912 року в мальовничому тоді місці на Петровській горі відкрилася нова «Водо-електро-світло-лікарня імені «Люція» Д-ра Станіслава Карловича Лешкевича». Щоденна газета «Волинський кур'єр» в № 12 за 9 лютого 1913 року повідомила: «Въ Житомiре с 30 декабря 1912 года открыта водо-электро-светолечебница доктора С.К. Лешкевича (ул. Петровская, д. № 6). Леченiе внутреннихъ болезней, нервныхъ и болезней обмена веществъ». Тут варто пояснити, що Петровську вулицю в 1930-х роках перейменували на вулицю Некрасова, а в 1950-х роках - на вулицю Петровського на честь радянського партійного і державного діяча Григорія Івановича Петровського, який кілька разів був в Житомирі. У лютому 2016 року вулицю Петровського перейменували на вулицю Професора Кравченка - на честь видатного українського етнографа, письменника і краєзнавця професора Василя Григоровича Кравченка (1862 - 1945).

Станіслав Карлович був сином житомирського ветеринарного лікаря при міській бойні Карла Антоновича Лешкевича. Жила сім'я Лешкевичів на Великій Бердичівській вулиці у власному будинку № 24. Тут же була їхня приватна лікарня для тварин. Лікарську практику Станіслав Карлович отримав в Москві, де 25 років пропрацював асистентом у відомій на всю Росію водолікарні доктора А.Ф. Редліха на Страсному бульварі. У цьому його «заведеніи искусственныхъ, минеральныхъ и фруктовыхъ водъ» лікувалися багато відомих людей, в тому числі і письменник Лев Миколайович Толстой.

Відео дня

Зберігся в рекламі 1913 року докладний опис житомирської лікарні Лешкевича, складений самим Станіславом Карловичем: «30 Декабря 1912 г. мною открыта въ г. Житомiре спецiально для этой цели выстроенная лечебница. Она окружена со всехъ сторонъ садомъ и расположена въ лучшей части города въ гигiеническомъ отношенiи. Лечебница имеетъ центральное отопленiе, электрическое освещенiе, вытяжную вентиляцiю и массу света. Въ двухъ отделенiях имеются отдельныя комнаты для леченiя солнечнымъ светомъ (солярiя). Лечебница снабжена лучшими аппаратами по электро-и светолеченiю, пользуется водой изъ городск. водопровода и электрич. энергiей изъ городск. станцiи. Отделенiя для гидротерапевтических процедуръ снабжены англiйскими фаянсовыми ваннами. Изъ лечебных средствъ следуетъ указать на углекислыя, световыя и электрическiя ванны разныхъ токовъ, ванны д-ра Шнее, электротермы д-ра Линдемана, кабинетъ д'Арсонваля для примененiя токовъ высокаго напряженiя, на прожекторъ для леченiя холоднымъ и горячимъ светомъ и т.д. Лечебница открыта круглый годъ съ 8 час. утра до 4 час. дня. Леченiе внутреннихъ, нервныхъ болезней и болезней обмена (ожиренiе, сахарн. болезн. и др.). Прiемъ вновь поступающихъ съ 6 до 9 ч. веч. кроме воскресенiя. При лечебн. пансiонъ для стацiонарныхъ больн. Телефонъ 262».

Лікарня Лешкевича користувалася великим успіхом не тільки у житомирян. Приїжджали лікуватися і з інших міст. За радянської влади лікарню націоналізували. В серпні 1924 року тут лікувався автор роману «Як гартувалася сталь» Микола Островський. Відразу після звільнення Житомира від фашистських окупантів лікарню відновили, і вже в серпні 1944 року застосовували новітні методи лікування: дво- і чотирикамерні ванни, гальванізацію, душ, загальні ванни, кварц. Керував лікарнею тоді лікар Гринкевич. У 1953 році виявили в районі бетонного заводу на вулиці Жуйка (за Бердичівським мостом) джерело природних підземних радонових вод. Там в 1958 році відкрили лікувальний корпус на 16 радонових ванн в якості філії водолікарні. В кінці 1980-х - початку 1990-х років завезли з Чехословаччини дві ванни з гідромасажем, створили масажний комплекс з 11 масажистами.

Так поступово колишня водо-електро-светолечебніца Лешкевича перетворилася на обласну лікарню фізичних методів відновного лікування, а в 1995 році її реорганізували в Житомирський обласний лікувальний центр вертебрології і реабілітації. Справили новосілля в парковій зоні міста на березі річки Тетерів в новому п'ятиповерховому корпусі. Його адреса: Житомир, Чуднівське шосе, 1. 

А на вулиці Професора Кравченка стоять покинуті і забуті одноповерхові корпуси колишньої лікарні Лешкевича. Вони виглядають досить сумно: недоглянуті, з відвалилася місцями штукатуркою, зарослі чагарником. Вони тепер нікому не потрібні.

Ми зробили кілька фото корпусів колишньої лікарні. Сміття, розбите скло, розфарбовані хуліганами стіни. Всередині також нічого цілого не залишилося. Лікарня, яка працювала майже століття, зараз являє собою руїни. 

P.S. В статті використані матеріали Житомирського краєзнавця Бориса Дубмана.

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 У квітня на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога 16:40 Захисники України можуть безкоштовно отримати евакуаційні візки «Brammer» 16:20 На Звягельщині поліцейські врятували 30-річного чоловіка від самогубства Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:00 У Житомирі покажуть норвезький документальний фільм про змагання Norseman 15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up