Фестиваль взаємності, як простір для діалогу

Фестиваль взаємності, як простір для діалогу

Театральний «Фестиваль взаємності» об'єднає чеських та українських митців у п'яти містах України.

Метою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн. Головним ініціатором цієї події є відомий театральний режисер ангажованого театру Давід Зелінка разом з театральною групою й неурядовою організацією «Тепер вдих і лети».

Ця значна для культурної сфери подія, що може надихнути й подальші проєкти в міжнародній кооперації, відбудеться 12-28 квітня 2024 року в п'яти українських містах: Рівному (12-14 квітня), Житомирі (15-17 квітня), Чернігові (19-21 квітня), Києві (22-24 квітня) та Івано-Франківську (26-28 квітня).

Відео дня

Протягом трьох днів у кожному фестивальному місті на глядачів чекає різноманітна програма, що включає: 

  • 7 чеських театральних вистав і кілька локальних
  • 2 майстер-класи (для дітей та дорослих)
  • концерти, фільм та презентації робіт чеських та українських митців, як місцевих, так і тих, хто були змушені поїхати з України через повномасштабне вторгнення.

У фестивалі беруть участь такі театральні колективи: театр «Лішень» (Брно), «Тепер вдих і лети» (Прага), театр «Фесте» (Брно), Дебора Штисова та кол. (Прага). В Україні чеські театри в кожному з міст співпрацюють з академічними державними театрами й незалежними сценами. 

«Наш «Фестиваль взаємності» не лише принесе мистецькі враження, а й надасть простір для дискусій на теми вистав, серед яких — рефлексія сьогоднішнього світу, життя у війні, ситуація біженців, перетинання кордонів і знаходження нового дому. В програмі відвідувачі знайдуть і чисто поетичні постановки та вистави для дітей, тож передбачено й більш розважальне дозвілля. Фестиваль прагне передусім бути спільною зустріччю, яка може надихнути до подальшої співпраці між митцями з обох країн. Враховуючи чисельність українців у Чехії та інтенсивність контактів, що виникають, наше майбутнє буде ще довгі роки спільним. Для чеських митців виступи перед глядачами з України можуть стати досвідом, який принесе новий погляд на сенс самої творчості», — каже головний організатор і візіонер заходу, театральний режисер Давід Зелінка.

Більше інформації про «Фестиваль взаємності» та його програму Ви можете знайти на сайті фестивалю: www.festivalvzajemnosti.eu

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Міністерства культури Чеської Республіки, Національного плану відновлення Чеської Республіки та Європейського Союзу.

Запрошуємо поціновувачів театру й усіх зацікавлених відвідати цю унікальну подію й підтримати розвиток культурної співпраці між Україною та Чеською Республікою.

Коментарі

keyboard_arrow_up