Бібліотека – це місце для розвитку та здійснення мрій

Бібліотека – це місце для розвитку та здійснення мрій

Сучасні бібліотеки – це простір для життя. Можна прийти, сісти, розмовляти, читати книжки. В бібліотеках можуть відбуватися навіть такі заняття як гімнастика, курси танцю, заняття для дітей, театр.

Ідея перетворення бібліотеки у «третє місце», відокремлене від роботи та дому, все більше набирає обертів. Сьогодні майже кожна бібліотека оснащена мережею Інтернет, що дозволяє спростити процес пошуку необхідної інформації. Для читачів, що прийшли до бібліотеки. до цього додається та стає усе більш значимою функція надання доступу до зовнішніх ресурсів, що існують в електронному вигляді. Хоча бібліотека за своєю природою є одним з носіїв консервативних цінностей, її розвиток не припиняється.

Про нові технології та особливості роботи в літній період розповідає заступниця директора з наукової роботи Обласної бібліотеки для дітей Житомирської обласної ради Лариса Анатоліївна Мозгова.

Відео дня

Руслан Мороз: Сучасні діти проводять свій вільний час біля комп’ютера та з гаджетами, а чи читають вони книги?

Лариса Мозгова: Так, ви праві. Діти сьогодні користуються сучасними технологіями і медійно дуже освічені, тому ми використовуємо технології WEB 3.0 та WEB 4.0 в роботі бібліотеки. Створюємо групи бібліотеки в соціальних мережах, рекламуємо свої заходи й запрошуємо користувачів до нас. Ми готуємо програми дозвілля під час канікул у бібліотеці. Так, наприклад, для найменших читачів у нас працює бібліотабір «Сонечко», де діти беруть участь у майстер-класах творчої майстерні «У променях сонця», іграшковому бібліовернісажі «В казковому будиночку», на них чекають літньо-сонячні мандри книгами, музеями, парками «Дива, що трапляються в казках». А для старших дітей-тінейджерів працює «TeenClub». Дівчата креатив-проекту «Твій Life стиль» у творчій book-майстерні «Креативні ідеї дарують книжки» під керівництвом пані АРТ-майстра (бібліотекаря), створювали ексклюзивний одяг казкових принцес. Кожна сукня з креативним оздобленням від юних дизайнерів буде представлена бібліотечними красунями на мистецькому подіумі «TeenClub». Також діти навчались у школі життєтворчості «Пізнай і зрозумій себе» з book-тренерами бібліотеки, презентували цікаві поробки у студії «Дебют», зустрічались з друзями у творчій лабораторії юних письменників «Слово на смак», брали участь у шоу-програмі «Зірочка, світись!» та бібліопікніку «Вас казка запрошує у гості…» за виступами дітей.

Всі ці заходи допомагають нам популяризувати книгу й читання, тому що участь у цих програмах потребує знання текстів творів.

Руслан Мороз: А у вас бібліотабори працюють тільки під час літніх канікул? І як потрапити до них?

Лариса Мозгова: Бібліотабори працюють під час усіх шкільних канікул. Ми розробляємо програми весняних, осінніх та зимових читань та дозвіллєвих програм для наших користувачів. Кожен відділ бібліотеки розробляє власну програму зустрічей дітей з книгою. Весняні канікули розпочинаються відкриттям Всеукраїнського тижня дитячого читання. Літні канікули у бібліотеці розпочалися відкриттям сімейного хабу «Коло довіри» 1 червня 2019 року до Міжнародного дня захисту дітей. Для дітей було створено оpenair, проводили майстер-класи, пленер «Картина єднає рідні серця», гру-загадку «Барвиста парасолька», віртуозні картинки «Дитячі фантазії» (малюнок на асфальті), візуалізація «Мої мрії про літо», казкове асорті «Кольорові стрічки» (руханки). Всі ці програми безкоштовні й потребують бути читачами нашої бібліотеки й записатися на потрібний термін. Так, кожна зміна літніх бібліотаборів працює по два тижні до 14.00, діти приносять с собою ланчбокс та водичку. Анонси програм можна знайти на сайті нашої бібліотеки та на сторінках бібліотеки в соціальній мережі Facebook. Хочу наголосити на тому, що ми пропонуємо нашим користувачам взяти участь у літній школи лідерів «Я – босс», де вони мають можливість познайомитися з інноваційними підходами до розуміння сучасного виду бізнесу – соціальним бізнесом з Ольгою Котвіцькою, керівником ГО «Житомирська Асоціація науковців та бізнес-консультантів», нашим соціальним партнером.

Руслан Мороз: Ваша бібліотека обласного рівня, чи працюєте ви з бібліотеками регіону?

Лариса Мозгова: Так, ми – обласна бібліотека для дітей Житомирської обласної ради й обов’язково співпрацюємо з бібліотеками регіону. Щорічно проводимо обласний тур Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія», це III-й етап Конкурсу. У цьому році найкращі читачі м. Житомира та Житомирської області, переможці II-го етапу, стали учасниками захоплюючої подорожі «Аргонавти часу». Примак Богдан з м. Овруч, який отримав звання і диплом «Суперчитач області» й став учасником Фестивалю дитячого читання «Книгоманія – 2019», який проводився у Львові 17-19 травня 2019 року. З січня до квітня ми проводили обласний тур Всеукраїнського конкурсу есе «Діти єднають Україну» на честь 100-річчя з дня проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Зараз діти Житомирщини беруть участь у Всеукраїнському дитячому літературному конкурсі «Творчі канікули», організованому Національною бібліотекою України для дітей та Українською секцією Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY). У минулому році ми вже брали участь у цьому конкурсі, який є творчим майданчиком для літераторів-початківців. Твори переможців увійшли до збірки кращих робіт учасників цього конкурсу. Збірки отримали бібліотеки України та автори. На часі обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання». Переможець тінейджерського табору «Бібліоsummertimebook» в межах програми літнього читання «З книгою канікули - сумувати ніколи!» обласної бібліотеки для дітей Житомирської обласної ради Наумчук Діана брала участь у фіналі Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» 2018 року, який проводився на базі Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки з 25 до 27 вересня 2018 року.

А ще маємо пілотний проект нашої бібліотеки з Валентиною Бендерською щодо випуску Дитячої поетичної антології нашого краю. Розпочато збір віршів для дитячої антології. Цього разу поетам має бути максимум сімнадцять років. Для участі у відборі треба надіслати 10 неопублікованих раніше віршів, своє фото та коротку автобіографію. Матеріали надсилайте на E-mail:  [email protected].

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up