Ансамбль «Солісти філармонії» презентують нову програму «4 стилі»

Ансамбль «Солісти філармонії» презентують нову програму «4 стилі»

Завтра, 12 жовтня 2023 року, Житомирська Філармонія презентує концерт ансамблю «Солісти філармонії» з програмою «4 стилі».

Всіх шанувальників музики на концерті очікує справжня акустична подорож, де музика об'єднується в різноманітних образах: класичні твори та сучасна музика, відомі джазові твори та рок - композиції в оригінальному аранжуванні.

Напередодні концерту «20 хвилин Житомир» поспілкувалося з музикантами та отримали невеличкий коментар.

Музиканти впевнені, що українська народна музика, відтворена в джазовому ключі, здатна вас приємно вразити,  а сучасні камерні композиції ніжно сплетуться з джазовими стандартами та українськими поп-хітами 70-х.

Відео дня

Ми зустрілися в приміщенні Житомирської філармонії, де проходила репетиція ансамблю, який очолює Євген Стецюк.

«20 хвилин Житомир»: Як виникла ідея створення ансамблю?

Євген Стецюк, керівник ансамблю: Ідея створення нового колективу належить директорці нашої філармонії Тетяні Руденькій, і вона запросила мене за це взятися. Ми вирішили зробити ансамбль, який складається з чудових музикантів – викладачів, відомих артистів-музикантів нашого міста. Ми об'єдналися навколо спільної ідеї для того, щоб зробити дійсно спільний проєкт і показати, що в цьому місці у нас чудовий колектив, який може грати абсолютно в будь-якому жанрі будь-яку музику. Всі наші зірки працюють саме в філармонії або десь іще викладають. Майже всі музиканти мають викладацьку діяльність. В коледжах нашого міста, або в музичних школах працюють відомі викладачі. Тому, коли ми запросили їх до спільного проєкту, ми переконалися, що кожен з музикантів нашого ансамблю може солювати. Взагалі ми всі солюємо, ми всі артисти, всі музиканти, які можуть взяти на себе відповідальність і в потрібний момент, коли це треба, зіграти сольну партію. За цей час в нас з'явилося багато творів українських композиторів, обробки народних українських пісень. У нас є представництво абсолютно всіх інструментів: духові, дерев'яні, мідні, є електрогітара, клавішні, струнні, також в нас є ударна секція. Тому наш ансамбль може виконувати будь-яку музику під час концерту.

«20 хвилин Житомир»: А що саме почують слухачі під час вашого виступу?

Євген Стецюк, керівник ансамблю: Можна буде почути твори як нові, так і ті, які ми виконували раніше. Що саме – хай це буде секрет. Назва нашої концертної програми говорить сама за себе, це «4 стилі». І слухачі зможуть почути джазову музику, класичну музику, сучасну музику. На мою думку, кожен поціновувач знайде щось для себе, знайде те, що йому припаде до душі, тому що це буде абсолютно різнопланова музика. 

Віктор Козловський, учасник ансамблю:  Я як і більшість з нас, крім роботи в філармонії ще викладаю в музичному коледжі ім. В.С.Косенка. До ансамблю я потрапив на запрошення Євгена Стецюка. Всі мої мрії та очікування здійснюються в роботі нашого колективу. Крім того, музикант повинен і вміти грати на сцені і передавати всій досвід наступним поколінням. Тому поєднання роботи в ансамблі з викладацької діяльністю чудово доповнює один одного. Тут зібралися однодумці. І різні жанри – можливість показати майстерність кожного учасника ансамблю.

«20 хвилин Житомир»: Ваші учні приходять на ваші концерти? І що вони говорять про ваші виступи?

Віктор Козловський, учасник ансамблю:  Звісно, приходять. Це навіть для більшості учнів є обов’язковим - відвідування різноманітних концертів. Це складова навчального процесу. Ми також обговорюємо і мої виступи, мою роботу на сцені. Але природно, що учні завжди стримані в оцінюванні свого вчителя.

Олександр Орловський, учасник ансамблю: Я працюю в коледжі культури і мистецтв ім. Івана Огієнка. Мене до колективу також запросив Євген Дмитрович. Серед жанрів не можна вказати якійсь один. Мені подобається грати і фанк-рок і поп-музика. Але в даному випадку, все ж більш до вподоби джаз. Вже зазначали, що в ансамблі працюють однодумці. Тому саме цю музику можна грати тільки в оточенні музикантів найвищого рівня. Це музика - як буяння душі.      

«20 хвилин Житомир»: А є різниця між роботою в вашому ансамблі і в інших музичних колективах?

Катерина Морозюк, учасниця ансамблю: Я працюю в філармонії на постійній засаді. Я вважаю, що це чудово, коли можна працювати в різних колективах і грати різну музику. Це надає величезний поштовх до творчості. Музика, як і колективи – вона різна. Тому для кожного твору інколи потрібен свій колектив. Це як нова книжка. Порівнювати тут не можна, тому що це зовсім різний досвід. І це пов’язано з бажанням більш реалізувати себе.

Зоя Ковальчук, учасниця ансамблю: Крім філармонії, я працюю в коледжі ім. В.С.Косенка. Основна моя робота – це викладацька діяльність в коледжі. Як і інші, я потрапила до ансамблю на запрошення Євгена Стецюка. Віолончель - це такий інструмент, для якого майже дев’яносто відсотків творів складає саме академічна музика. І тому робота в ансамблі для мене, це можливість пограти і джаз, і обробки українських пісень і творів українських композиторів, популярну музику. Тобто ми можемо показати себе в різних жанрах. Це дуже подобається в роботі нашого колективу. А щодо поєднання викладацької діяльності і роботи на сцені, то це різні форми одного і того ж. Це поєднання роботи музиканта. І це дуже важливо.

«20 хвилин Житомир»: А про що ви мрієте на роботі?

Зоя Ковальчук, учасниця ансамблю: Як і всі учасники нашого колективу ми сподіваємося на те, що Євген Стецюк створить твір, де інструмент кожного музиканта буде мати свою сольну партію. З цим, напевно, погодяться всі учасники колективу. 

Нагадуємо, що завтра, 12 жовтня 2023 року, Житомирська філармонія презентує концерт ансамблю «Солісти філармонії» з програмою «4 стилі». Квитки ви можете придбати на сайті філармонії. 

Руслан Мороз

Коментарі

keyboard_arrow_up