Академічна хорова капела «Орея» відзначила ювілей - 35 років на сцені

Академічна хорова капела «Орея» відзначила ювілей - 35 років на сцені

У Житомирській обласній філармонії ім. Святослава Ріхтера відбувся ювілейний концерт до 35-річчя створення академічної хорової капели «Орея».

Привітати колектив та його художнього керівника, заслуженого діяча мистецтв України Олександра Вацека завітав голова обласної ради Володимир Федоренко, - повідомила пресслужба обласної ради.

«Під керівництвом Олександра Олександровича академічна хорова капела «Орея» досягла неабияких творчих успіхів та отримала чимало захопливих відгуків від міжнародних експертів. Упродовж цих 35 років наша «Орея» стала справжньою сенсацією у мистецтві. 9 Гран-прі та 40 перших місць на міжнародних хорових конкурсах тому яскраве підтвердження. Ви є культурним послом України, нашої кращою візитівкою. І ми пишаємось, що маємо таких земляків. Коли на сцені «Орея» – це без перебільшення справжній хоровий театр. Побувати на вашому концерті – немов потрапити в інший вимір. Емоції, які часом неможливо описати словами. Щиро захоплююсь вашою неперевершеною грою голосу, харизмою та шаленою енергетикою. Щасливий розділити сьогодні з вами це свято і бути тут, в цьому залі. Бажаю Вам безмежного натхнення, сил, міцного здоров'я та нових звершень, які прославлятимуть українську культуру у всьому світі», - сказав Володимир Федоренко.

З нагоди ювілею хорової капели Олександра Вацека та членів колективу було відзначено Грамотами та Подяками обласної ради.

Відео дня

Також зі сцени колектив привітав заступник голови ОДА Віктор Градівський.

В програмі концерту прозвучали як добре відомі композиції колективу, так і нові твори в оригінальній обробці.

Довідково.

Академічна хорова капела «Орея» була створена у 1986 році.

Засновником, художнім керівником та головним диригентом капели є хормейстер, вокальний викладач, член журі багатьох конкурсів, аранжувальник, заслужений діяч мистецтв України Олександр Вацек.

За 35 років існування колектив, що складається із 28 співаків довів, що є одним із найоригінальніших українських мішаних хорів. Упродовж цього часу він став справжньою сенсацією у мистецтві. Сьогодні «Орея» – це справжній хоровий театр, що показує нам перспективу, в якій може розвиватися хорове виконавство. Артисти капели – найвищого професійного рівня. Вони майстерно володіють різними вокально-тембровими манерами виконання та мають особливий еталонний звук. У репертуарі колективу різножанрові твори українських та зарубіжних композиторів, зокрема, Баха, Моцарта, Верді, Вівальді та Бетховена.

Здобутки академічної хорової капели «Орея»: 

  • 9 «Гран-прі» на міжнародних хорових конкурсах;
  • більше 40 перших місць та спеціальних призів;
  • взяла участь більше ніж у 30-ти міжнародних хорових конкурсах і фестивалях;
  • практично на кожному з них капела перемагала чи отримувала спеціальний приз;
  • більше 500 концертів «Орея» з О. Вацеком дала на Україні у Польщі, Чехії, Угорщині, Болгарії, Німеччині, Швейцарії, Італії, Іспанії, Нідерландах, Франції та Англії;
  • 2011рік – Гран-прі в Толосі (Іспанія) та 3 перших місця. Уперше хор зайняв і Гран-прі від журі, і Приз публіки – 99% слухачів віддали перевагу українському хорові, плюс 2 перших місця в «Поліфонії» та «Фольклорі».

У 1997 році президент фестивалю лауреатів «Везонля Ромен» (Франція) Марсель Корнелю так оцінив виступ капели: «Це один з чотирьох найкращих хорів світу, яких я коли-небудь чув».

А у 2009 році Келлі Парк, художній керівник 1-го міжнародного хорового фестивалю у м. Інчон (Південна Корея), сказав так: «Цей колектив встановлює нові світові стандарти хорового мистецтва і є найкращим послом України за всі роки».

photo5357370196341404883

 

Коментарі

keyboard_arrow_up