5 найкращих українських серіалів усіх часів

5 найкращих українських серіалів усіх часів

Останніми роками в Україні з’явилося багато потужних серіалів. Серед них як костюмовані історичні драми, так і цілком сучасні шоу про проблеми підлітків у дусі Netflix.

Ми зібрали найкращі телевізійні шоу, зроблені в Україні – серед них як так гіти, як "Спіймати Кайдаша", так і серіали, про які ви могли не чути.

 

"Роксолана"

Відео дня

Культова українська мильна опера, що в дев’яності роки виховала не одне покоління глядачів. Пишний костюмований серіал, знятий за романом "Роксоляна" Осипа Назарука, виходив з 1996 по 2003 рік на каналі УТ-1 і став одним з перших прикладів жанру. Серіал розповідає про долю Роксолани – української дівчини Насті, що потрапила на невільницький ринок у Стамбул, а згодом стала володаркою Османської імперії та коханою дружиною Халіфа. Головні ролі зіграли Ольга Сумська й Анатолій Хостікоєв – блискучий дует українського кіно та театру. Також над серіалом працювала найкраща команда – композитором був сам Євген Станкович, а костюми робила Світлана Побережна. За пригодами героїв цього ефектного серіалу спостерігала буквально вся країна.

"Спіймати Кайдаша"

 

Неймовірний серіал, довкола якого було стільки галасу, що його, мабуть, не знало жодне українське телевізійне шоу. Сюжет ґрунтується на легендарній повісті Нечуя-Левицького "Кайдашева сім’я", яку всі ми знаємо зі шкільних років. Та його автори (сценаристка серіалу – Наталка Ворожбит, авторка сценарію стрічки "Кіборги" та найвідоміша у світі українська драматургиня) перенесли події в сучасну Україну періоду 2005–2014 років і зобразили одвічне протистояння двох поколінь однієї родини, батьків і дітей, ускладнене політичним питанням. Один син, Лаврін, має патріотичну проукраїнську позицію, а Карпо стає прихильником росії. Почуття гумору, колоритний суржик, яким говорять актори, блискучий акторський склад (Тарас Цимбалюк, Антоніна Хижняк, Віктор Жданов) – все це робить "Спіймати Кайдаша" одним з найоригінальніших та потужних серіалів сучасної України. Про знімання серіалу читайте в нашому інтерв’ю з актором Тарасом Цимбалюком.

"І будуть люди"

Автори позиціюють цей серіал як "історичну сагу, де в центрі сюжету – звичайні люди, яких несподівано заскочили темні часи: Перша світова війна, революція та прихід радянської влади. У драмі 12 головних персонажів, які кохають, працюють і намагаються знайти своє місце в новому вимірі історії. У кожного героя серіалу «І будуть люди» своя правда і всі вони по-різному реагують на турбулентні етапи та соціальні зміни".

За основу серіалу автори взяли дуже цікавий матеріал. Це однойменний роман українського письменника, лауреата Шевченківської премії Анатолія Дімарова – масштабний, чуттєвий епос по життя українців на Полтавщині під час приходу радянської влади. Роман опублікований в 60-ті роки й зазнав цензури: відомо, що з перших видань радянська влада вилучила не один розділ. Лише у 2004 році на той момент уже 82-річний письменник зміг видати роман у повному обсязі. Серіал випустила у 2020 році кіностудія Film.ua на замовлення телеканалу СТБ. Режисерові Аркадію Непиталюку вдалося зняти чесну, зворушливу історію, що сподобалася глядачеві: першу серію переглянуло понад три мільйони глядачів. "І будуть люди" є у вільному доступі на YouTube.

"Перші ластівки"

Молодіжний мінісеріал, що вийшов 2019 року на Новому каналі. Це сучасне шоу про те, що хвилює учнів старшої школи: кохання, пошук себе, самоідентифікація та психологічні проблеми. "Перші ластівки" – один з перших українських серіалів, що порушує складну тему самогубств серед підлітків. Знімали епізоди в київській гімназії  №34, музику для телепроєкту написала молода українська співачка DaKooka, а зіграла в ньому величезна кількість молодих, талановитих і перспективних акторів. Серед них – Макс Девізоров, який нині служить у лавах Збройних сил України.

"Сага"

Історія сім’ї Козаків розпочинається перед Першою світовою війною. Упродовж століття Козаки, разом з країною, переживають усі біди та випробування, що випадають на долю України, проходять через війни, Голодомор, зміну політичних курсів… Вижити в цьому вирі допомагає міцний фундамент, на якому сім’я тримається всі ці роки: «хоч що відбувається довкола, ми – сім’я». 

«Сага» – один з найуспішніших українських серіалів, який повністю виправдовує свою назву. Це розлога й масштабна 12-серійна драма, що охоплює ледь не 100 років і навіть торкається подій Помаранчевої революції та Євромайдану. Режисер Дмитро Лактіонов зібрав прекрасний акторський ансамбль: це Ада Роговцева, Микола Боклан, Дар’я Плахтій. Серіал зняв телеканал "Україна" у 2020 році.

Джерело: VOGUE

Коментарі (2)
  • Віктор Іванович

    Краще б "Червоний" подивились,або"Ціна правди"
  • Ірина Катюха

    Ми вже забули,що таке дощ.

keyboard_arrow_up