5 книг українських класиків, які варто прочитати

5 книг українських класиків, які варто прочитати

Журналісти «20 хвилин» зібрали книги, що вже стали класикою української літератури, та наполегливо радимо їх прочитати, якщо ви ще цього не зробили. Обрати щось для себе зможе кожен і кожна.

«Солодка Даруся» Марії Матіос

Роман української письменниці Марії Матіос був написаний в період з лютого 2002 р. по травень 2003 р. та вийшов друком у 2004 р. У творі йдеться про гірку долю Дарусі та її батьків, понівечених радянським НКВД у довоєнний та післявоєнний період окупації радянськими військами Західної України. Події розгортаються у гірському селі Черемошне, що на Буковині.

Книга наповнена дуже живими і натуральними персонажами, а також яскравими описами побуту і звичаїв гуцулів. Особливого колориту додає мова (діалектизми, говірки), якою розмовляють головні герої твору.

Відео дня

«Солодка Даруся» – книга дуже важка, сповнена драматизму, психологізму, емоційності, переживань, важких і понівечених людських доль, тому читати її непросто, але я вважаю, що це варто зробити.

Відомий український письменник Павло Загребельний так сказав про твір: «Письменниця Марія Матіос романом "Солодка Даруся" сміливо і рішуче відкинула правила політичної обережності й суспільних табу – і на свій страх і ризик здійснила жорстоку мандрівку в наше криваве й не менш жорстоке історичне пекло, в безодню, куди лячно зазирати».

Середня вартість книги в твердій обкладинці – 150-160 гривень.

«Тигролови» Івана Багряного

Якщо у шкільній програмі ви проґавили цей твір, надолужити ніколи не пізно.

Роман Івана Багряного «Тигролови», що вийшов у 1944 р., – перший великий твір письменника, в якому вражаюче правдиво зображено страшну людську трагедію в часи сталінських репресій.

Герой роману, як тисячі й тисячі тих, хто потрапив у лабети НКВС, приречений канути у безвість, щезнути. Та не такий Григорій Многогрішний, нащадок славетного козацького роду, щоби скоритися долі. Його веде віра у свою силу і правду. Це й допомагає йому вистояти за будь-яких обставин, повернути собі свободу, а разом з нею і життя.

Головна ідея твору – це утвердження перемоги добра над злом, свободи та гідності людини як найвищих цінностей, моральних чеснот як запоруки повноцінного життя. Автор переконує, що за будь-яких обставин людина повинна залишатися людиною.

Середня вартість книги – 80 гривень.

«Емансипантка» Марка Вовчка

Класиків варто перечитувати хоча би для того, щоб злоба дня не закривала перспективу й не позбавляла рятівного вміння розрізняти велике й дрібне, важливе й незначне.

 Книга складається з оповідань та повістей, упорядкованих Вірою Агеєвою. Після прочитання твору стає цілком зрозуміло, що Марко Вовчок цілком заслуговує звання «зачинательки вітчизняної психологічної прози». 

Глибина та витонченість аналізу душевних станів її персонажів приваблює та вражає й сьогодні. Зважаючи на те, що авторка часто звертається до мотиву сваволі й залежності, насильства, яке виявляється на мікрорівнях, у стосунках між найближчими людьми, її прозу можна назвати також своєрідною студією над самою природою зла, якого не можна уникнути в людських стосунках і досі.

Середня вартість книги – 170-200 гривень.

«Повія» Панаса Мирного

Роман, який хочеться читати і перечитувати. Признаюсь, сама читала його тричі. Твір величезної художньої вартості, недаремно його називають одним із найкращих соціально-психологічних романів української літератури XIX століття. Крім того, твір став знаковим для європейської романістики того часу як один із найпрогресивніших, адже він стосується тематики, яку тоді рідко висвітлювали.

Сюжет розгортається навколо життя сільської красуні Христини, яку нужда та переслідування місцевих багатіїв женуть з рідного села на заробітки в місто. Але й там вона не знаходить щастя – знов насильство, підлість, брехня, що завдають їй болю і страждань, штовхають у прірву.

Придбати книгу можна за 75 гривень.

«Волинь» Уласа Самчука

Роман-епопея «Волинь» – найвидатніший твір Уласа Самчука, який приніс 32-річному письменнику світову славу. Трилогію переклали польською, хорватською, французькою та іншими мовами. Кандидатуру Уласа Самчука як найвидатнішого українського прозаїка в діаспорі було висунуто на здобуття Нобелівської премії з літератури. 

Сам письменник ставив собі завдання: «бути літописцем українського простору в добі, яку сам бачу, чую, переживаю», він є автором романів-епопей та повістей про долю українського народу минулого сторіччя. Його називали українським Гомером ХХ століття.

«Волинь» – твір значною мірою автобіографічний. В основу його сюжету покладено факти життя автора та його родини. У романі можна знайти багато схожості біографій Самчука й головного героя роману. Перебуваючи на чужині, прозаїк надзвичайно болісно переживав розлуку з близькими йому людьми. Саме туга за рідним краєм, батьківським домом, батьками, сестрою стали головним поштовхом і бажанням повернутися подумки на Волинь, створити епічний, широко розгорнутий роман про людей, між яких він виріс, яких знав і любив, без яких його існування не мало сенсу.

Вартість книги в твердій обкладинці – 200 гривень.

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up