Завод «Ліктрави» в Житомирі – гарний приклад кращих європейських практик

Завод  «Ліктрави» в Житомирі – гарний приклад кращих європейських практик

Напевно багато хто здивується, але всім відомий на Житомирщині завод «Ліктрави»  цьогоріч святкує 90 років, а це - по всім міркам старожил, з доброю практикою та багатим досвідом. Однак почесний вік не стає на заваді переймати та втілювати надсучасні технології, впевнено завойовуючи ринок Європейського Союзу.

З часу свого засновування в 1928 році на підприємстві ніколи не зраджували основним принципам роботи, як то втілення на практиці багаторічного досвіду та традицій, так і розвиток та застосування сучасних інновацій та досягнень. Навіть при переході з державної власності, трудовому колективу вдалося зберегти за собою весь управлінський контроль, що визначило подальше майбутнє заводу.

З 2011 року більшу  частину акцій «Ліктрави» викупив німецький холдінг Мартін Бауер Групп (Martin Bauer Group). В модернізацію та виробничі потужності підприємства європейський власник інвестував понад 100 мільйонів гривень. Компанія має баварське коріння, заснована Мартіном Бауером в Нюрнбергу в 1930 році. Сьогодні це сімейний бізнес вже в третьому поколінні, який об’єднує понад 30 підприємств що знаходять в різних  країнах світу. І ще, історія компанії «Martin Bauer Group» нерозривно пов’язана з іменем німецького фармацевта Германа Финзельберга (Hermann Finzelberg), учня Эрнста Шеринга (Ernst Schering), який заснував  компанію «Schering».

Серед  ноу-хау втілених Мартіном Бауером ще в 1986 р - спеціальна технологія, яка дозволяє обійтись без застосування токсичних речовин для дезінфекції. Він є автором власного стандарту рослинництва, що слугує додатковим гарантом не тільки безпеки продуктів з самого початку постачання, а й стійкість виробничих процесів, які використовуються для їх виробництва.  В результаті забезпечується постійно висока якість продукту, а також здоров’я та економічне благополуччя людей, які його вирощують. Високі вимоги, які Мартін Бауер покладає на себе в плані відповідності програми, були підтверджені Союзом з етичної біо- торгівлі (UEBT).

Відео дня

В цілому, успіх компанії базується на трьох принципах, а це: компетентність  і висока кваліфікація працівників, максимальне застосування сучасних технологій та власний, накопичений  досвід роботи з рослинною сировиною. На підприємстві «Ліктрави» діє система багатоступінчастого контролю якості продукції, яка включає перевірку вхідної рослинної сировини, контроль на проміжних етапах і контроль готової продукції. Лікарську рослинну сировину заготовляють тільки в екологічно чистих регіонах України і зарубіжних країн.

Покупці завжди віддають перевагу якісній продукції, якій можна довіряти. Сучасна лабораторія підприємства дозволяє проводити випробування за всіма показниками якості та безпеки лікарської рослинної сировини згідно з вимогами Державної Фармакопеї України. Значна увага приділяється контролю лікарської рослинної сировини, що надходить на виробництво, на наявність радіонуклідів, цезію-137 та стронцію-90, а також вміст важких металів – свинцю, кадмію, ртуті, миш'яку. Якість продукції та її відповідність стандартам засвідчила й Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Житомирській області, що ознайомилася з робочими процесами ПрАТ «Ліктрави» влітку 2017 року.

Таким чином, сьогодні в компанії «Ліктрави» функціонує система якості, яка забезпечує виробництво найякіснішої продукції на ринку, що відповідає всім вимогам належної виробничої практики (GMP), що пред'являються до лікарських засобів рослинного походження. Про європейські сучасні  практики, які дозволяють житомирському підприємству бути в числі лідерів українського та європейського ринків фітопрепаратів, продовжуємо спілкування з виконавчою директоркою ПрАТ «Ліктрави».

- Впровадження чогось нового – завжди велика подія, тим більше, якщо мова йде про відкриття нової виробничої лінії, - розповідає Олександра Сологуб. - Її «родзинкою» стала наявність гравітаційного повітряного сепаратора типу «зигзаг», який дозволяє розділяти сировину на фракції, складові квітки – пелюстки стебла та інші. Після поділу з'являється можливість відкидати ті самі стебла, що містять меншу кількість біологічно активних речовин. Тим самим підвищується якість продукції і лікарська рослинна сировина тепер правильно подрібнена, дозволяючи містити необхідну кількість діючих речовин.

Також завдяки повітряному сепаратору можна очищати лікарську рослинну сировину від зайвих домішок, в тому числі піску та камінців, які можуть потрапляти туди при заготівлі. Наявність великої кількості магнітних фільтрів дозволяє уникати потрапляння в продукцію дрібних металевих включень. Заварювання лікарських рослин, за умови правильної їх порізки, дозволяє рівномірне вивільнення діючих речовин і, як наслідок, забезпечується фармакологічна дія препарату.

Ще однією гордістю підприємства стала лінія для подрібнення рослинної сировини та подальшого її фасування у фільтр-пакети «Ротоплекс». Застосування цього обладнання дозволяє видалити найдрібніші домішки та отримати на виході більш очищену й однорідну продукцію, що дуже важливо для виробництва ефективних лікарських засобів в зручній формі фільтр-пакетів. Високо-потужне обладнання для подрібнення рослинної сировини дозволяє перероблювати до 2 тон сировини в зміну на одній одиниці сучасної техніки. Для виготовлення продукції на заводі перероблюється більш ніж 100 найменувань лікарських рослин, при цьому обов’язково зберігається якість продукції в відповідності до європейських стандартів якості. В асортименті окрім трав’яних лікарських засобів, наявні лікувальні збори та фіто чаї. За рік випускається більш ніж 14 мільйонів упаковок.

- Турбота про споживача – невід'ємна частина роботи будь-якої компанії, - продовжує пані Олександра. - Ми досягла на цьому терені чималих успіхів: впровадження нових технологій, удосконалення виробництва і постійний пошук інновацій дозволяє нам не тільки не зупинятися на досягнутому і розвиватися, але й піклуватися про найголовніше – надання якісної допомоги пацієнтам.

Нашу продукцію ви побачите на полицях практично кожної аптеки. На сьогоднішній день «Ліктрави» є безперечним лідером українського ринку лікарських чаїв. Продукція приваблює покупців своєю якістю, дизайном і доступною ціною. З успіхом реалізується продукція в аптечних закладах Білорусі, Молдови та багатьох країн Європейського союзу.

Зі слів виконавчої директорки заводу «Ліктрави» в м. Житомирі, сьогодні, на підприємстві працює більш ніж 240 осіб на різних ланках виробництва, обслуговування та логістики. Олександра Сологуб констатує, що за час іноземних інвестицій, завод  значно оновив асортимент виробництва, левова частка якого складають лікарські  чаї біля - 140 позицій та трав’яні збори біля – 30 видів. Підприємство  розміщується на площі 3 гектари, перероблює біля 1500 тон сировини в рік  і займається переробкою більш ніж 100 найменувань лікарських рослин.

І ще важливий аспект про який варто сказати це те, що підприємство є активним і доволі значним платником податків до державного  бюджету та фондів. Згідно бухгалтерських даних, тільки за 2017 рік, до бюджету різного рівня сплачено  17 мільйонів 740 тисяч гривень.  До того, в холдингу  Мартін  Бауер є майже унікальний принцип, який вигідно відрізняє цю компанії перед іншими,  останні роки весь прибуток отриманий від  діяльності свого підприємства в Україні вони вкладають в модернізацію виробництва, закупівлю обладнання, покращення умов праці  та заробітні плати працівникам.

Що стосується середньої заробітної плати працівників заводу то згідно даних отриманих з бухгалтерії підприємства, вона доволі висока, як то для Житомира, і в середньому за 2017 рік складала 11тис 136 грн. Зі слів виконавчої директорки підприємства Олександри Сологуб в 2018 році заплановано підняття заробітної плати на 20%  порівняно з 2017 роком. Отож, і це очевидно, підприємство по справжньому дбає про своїх працівників  і цінує їхню працю не доводячи до того, коли частина людей обміняє роботу на Батьківщині на роботу, наприклад в Польщі, або іншій країні.

Переконаний, що подібний принцип  мали б сповідувати не тільки західні  іноземні інвестори, а і вітчизняні виробники продукції  і тоді розмови про офшори, виведення коштів не мало б сенсу та перспективи.

 

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up