Завдяки міжнародному проєкту Романівська лікарня отримує сучасне реабілітаційне обладнання

Завдяки міжнародному проєкту Романівська лікарня отримує сучасне реабілітаційне обладнання
Романівська лікарня

Масажний трисекційний стіл з електропідйомом СМЕ-1, тренажер для кінезітерапії МТБ-4 та парамобіль зі статично-динамічним модулем надійдуть лікарні Романівської громади.

Це стало можливим завдяки проєкту «Підтримка розвитку реабілітації в громадах України», який реалізує громадська організація «Медичні лідери» за підтримки ПРООН та за фінансування уряду Німеччини.

Внаслідок повномасштабної війни кількість людей, які отримують травми і потребують реабілітації після стабілізації стану та лікування, значно зросла. Це стосується як цивільного населення, так і військових. У рамках співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я в Україні було розроблено та прийнято реабілітаційні маршрути для належного направлення пацієнтів з найпоширенішими станами здоров'я, що виникають під час воєнних дій: травми спинного мозку, травми головного мозку, опіки, ампутації та травми кінцівок. 

Нове обладнання, яке сьогодні закуповується для потреб КП “Романівська лікарня”, використовуватимуть при проведенні комплексної реабілітації ветеранів війни, цивільних жителів громади та внутрішньо переміщених осіб, відповідно до їхніх станів та потреб.

Відео дня

Система сприяє організації допомоги з боку міжнародних партнерів, включаючи додаткове навчання фахівців з реабілітації та забезпечення їх реабілітаційним обладнанням і необхідними засобами. Даний підхід сприяє вдосконаленню системи та забезпечує ефективну реабілітацію пацієнтів, створюючи благоприятні умови для повернення до нормального життя в умовах конфлікту. У центрі уваги – потреби і благополуччя кожного пацієнта, а підходи до реабілітації розробляються з урахуванням індивідуальних особливостей та можливостей кожної особи.

Так, тренажер для кінезотерапії потрібен для реабілітації всіх пацієнтів, які мають рухові порушення, зниження мʼязової сили. З парамобілем якісну допомогу зможуть отримати люди після перенесених інсультів, черепно-мозкових травм з парезами, пацієнти з ДЦП та нейропатіями нижніх кінцівок. Зі свого боку спеціалізований масажний стіл має велику перевагу завдяки електроприводу, що створює комфорт для пацієнтів і медичного персоналу.

Директорка Романівської лікарні Ірина Серт коментує, чому поява у закладі такого обладнання є вкрай важливою:

Ірина Серт

«Кількість людей, які постраждали від війни, збільшується з кожним днем. Потреба в реабілітації на базі нашого медичного закладу актуальна як для військовослужбовців після поранень, так і для цивільних осіб, які отримали фізичні і психологічні травми. Ми бачимо гостру необхідність відновлення пацієнтів після інсультів, черепно-мозкових та спінальних травм, тренування навичок ходьби пацієнтів та пацієнток після ампутації кінцівок, допомоги особам з ДЦП та нейропатією.

Тож наше завдання – створити умови для якісної реабілітації високої інтенсивності і надання якісної психологічної допомоги. Найбільша цінність в реабілітаційному процесі – це мотивований до навчання та розвитку медичний персонал. Важливо також мати сучасне реабілітаційне обладнання. В центрі нашої уваги – пацієнти, які мають потреби у відновленні. Заради досягнення цілей пацієнтів працює мультидисциплінарна команда фахівців з реабілітації».

На завершення 2022 року Програма медичних гарантій в Україні зазнала розширення завдяки впровадженню нових пакетів, спрямованих на реабілітаційну допомогу дорослим та дітям. Це включає пакети для стаціонарного та амбулаторного лікування. У цьому контексті також були вдосконалені вимоги стосовно надання реабілітаційної допомоги під час гострого реабілітаційного періоду.

Наприклад, у випадку інсульту особа тепер отримує реабілітацію в рамках пріоритетного пакета медичної допомоги для інсультів, що включає реабілітаційний компонент. Таким чином, держава вже фінансує надання якісних безкоштовних реабілітаційних послуг від самого початку травмування або захворювання.

Голова громадської організації «Медичні лідери» Юлія Брикульська пояснює, як участь Романівської лікарні у міжнародному проєкті має потужний вплив на покращення реабілітаційного напряму у закладі: «Романівська лікарня активно долучилася до проєкту "Підтримка розвитку реабілітації в громадах України", що реалізується за ініціативою ПРООН та фінансової підтримки урядів Республіки Корея та Німеччини. Цей проєкт має на меті підвищити стійкість та покращити фізичне та психічне благополуччя людей з інвалідністю, які постраждали внаслідок російської агресії. 

Юлія Брикульська

Медичний заклад має підписаний контракт з НСЗУ для надання послуг з реабілітації і створює сприятливі умови для ефективної реабілітації пацієнтів, зокрема тих, хто отримав травми через війну. Лікарі навчаються, покращують свої навички та працюють мультидисциплінарними командами, зосередившись на відновленні пацієнтів. 

Спільними зусиллями ми зможемо забезпечити краще медичне обслуговування для всіх, хто потребує цього».

Зауважимо, що нині відбуваються усі належні у таких випадках процедури тендерних закупівель, а саме обладнання надійде до КНП «Романівська лікарня» у листопаді 2023-го року. У лікарні чекають на появу вищезазначеного обладнання, адже фізичні терапевти закладу володіють всіма навичками роботи на подібних тренажерах, спектр використання та надання послуг яких має широке застосування.

Впровадження нових пакетів реабілітаційної допомоги свідчить про стратегічний підхід до забезпечення повного циклу медичного обслуговування від лікування до реабілітації. В результаті значно покращиться доступ мешканців громади до необхідної реабілітації та забезпечує покращення якості медичних послуг.

Коментарі

keyboard_arrow_up