З Україною в серці - підтримка дітей Естонією

З Україною в серці - підтримка дітей Естонією

Посольство Естонії у Франції підтримало Україну, організувавши благодійний захід, який пройшов у форматі аукціону. Лотами були малюнки українських дітей, намальовані під час конкурсу «З Україною в серці», який відбувся на початку цього року.

Під час благодійного заходу вдалося зібрати 50 тис. євро. На виручені кошти закупили 134 ноутбуки. 15 листопада у Житомирі провели захід, приурочений до Дня спільних дій в інтересах дітей, під час якого вручили придбану за кошти іноземних благодійників техніку.

Традиційно 20 листопада в Україні відзначають День спільних дій в інтересах дітей. В цей день у 1989 році Генеральної Асамблеї ООН прийняла ключовий міжнародний документ щодо захисту прав та інтересів дітей - Конвенцію про права дитини. В ній визначені права, встановлені засади та принципи, які покликані гарантувати кожній дитині оптимальний розвиток та благополуччя. Серед основних положень Конвенції варто відзначити право на життя, на ім'я та громадянство, освіту, охорону від будь-якої форми насильства та експлуатації.

Відео дня

Конвенція закликає держави-учасниці створювати умови для забезпечення фізичного та психічного здоров'я дітей, розвивати систему виховання в дусі миру та толерантності. Крім того, вона ставить дітей в центр уваги правових, соціальних та економічних рішень, що стосуються їхнього майбутнього.

Забезпечення прав дитини є важливою складовою діяльності урядів, громадянського суспільства та міжнародної спільноти. В чому ще раз можна було переконатися гостям благодійного заходу.

«Сьогодні особливий день як для вас, так і для нас – посольства Естонії в Україні. Ми хотіли б поділитися з вами комп`ютерами, які прийшли сюди з Естонії. З великою подякою до Естонського посольства Франції і до колишнього Президента Естонії Керсті Кальюлайд. Кошти для цих комп`ютерів були зібрані в Естонському посольстві у Франції», - звернулася до присутніх Надзвичайний та Повноважний посол Естонської Республіки в Україні – Аннелі Кольк.

Як зазначили Аннелі Кольк, її колеги і друзі з Посольства Естонії у Франції, для того, щоб захід мав успіх, важко працювали протягом двох місяців. І вони це зробили.

«Багато компаній і людей з великим серцем задонатили свої кошти для того, щоб купити вам ці комп`ютери», – розповіла Надзвичайний та Повноважний посол Естонської Республіки в Україні. 

Аннелі Кольк подякувала дітям за малюнки, охарактеризувавши їх як чудові, приємні і дуже чутливі. 

Усі малюнки були роздані тим благодійникам, хто задонатив у Посольство Естонії. «У тих людей, які отримали ваші малюнки, на очах були сльози», – зазначила Аннелі Кольк. 

«Звичайно, це лише початок. Естонія, а також Естонське посольство у Києві зможе вас забезпечити ще більшою допомогою. Естонія, а також ті, хто підтримують вас, вважають, що ці комп`ютери допоможуть вам з навчанням у школі.

Ваші матері і батьки, брати і сестри борються дуже-дуже сміливо щодня з вашу землю, за вашу свободу і за ваше незалежне майбутнє. Вони також борються за Європу, за демократію і за гуманізм. Слава Україні!» – підсумувала Аннелі Кольк. 

По відеозв`язку до заходу долучилася президент Естонії 2016–2021 років Керсті Кальюлайд.

«Я дійсно сподіваюсь, що ви знаходитесь у безпеці, наскільки це можливо, враховуючи складну ситуацію, яка відбувається в Україні вже багато сотень днів. Я бажаю українцям і для всіх українців, щоб ви отримали перемогу у війні якнайшвидше, наскільки це можливо. В той же час я захоплююся  вашою мужністю, що ви продовжуєте звичайне життя, ходите в школу, на роботу, навчатись та навчати. Продовжується звичайне життя, як і має бути. І я дуже вдячна Посольству Естонії в Парижі, яке влаштувало захід для збору коштів, щоб зробити ваше життя трохи легшим. Люди об`єднались, зібрали разом кошти, які зараз можна побачити і які перетворились перед вами у вигляді ноутбуків для навчання, щоб продовжувати звичайне життя, щоб переконатись, що ваші діти в Житомирі отримають навчання, на яке заслуговують, яке вони героїчно намагаються здобути. Я захоплююсь вами і бажаю вам успіхів, використовуючи ноутбуки, які вам надало посольство Естонії сьогодні», – зазначила експрезидентка Естонії. 

Мама 9-х дітей з будинку сімейного типу з села Тетерівка Світлана Клімачова, яка сьогодні отримала ноутбуки, коментує журналістам:

«Комп`ютери дуже потрібні для наших дітей. Бувало таке, що вони навчалися по телефону. 

Ми завжди вдячні за розуміння, за таку підтримку. Тому що для дітей важливі нові технології. Коли дитині більш комфортніше, вона зможе якісніше працювати».

Голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко зауважив, що даний захід вкотре підтверджує велику дружбу Житомирщини з Естонською Республікою.

«Ми передаємо ноутбуки у великі прийомні сім`ї і в дитячі будинки сімейного типу. Це невеличка крапля в тій ріці допомоги, яку великий естонський народ надає для нашої держави під час війни з РФ», – наголосив голова Житомирської ОВА.

Коментарі

keyboard_arrow_up