У Житомирі завдяки проєкту ПРООН і ЄС відновлено два ліцеї, які постраждали від війни

У Житомирі завдяки проєкту ПРООН і ЄС відновлено два ліцеї, які постраждали від війни

У двох навчальних закладах Житомира завершилися відновлювальні роботи в межах проєкту ПРООН «Відновлення інфраструктури в постраждалих від війни регіонах України» (ECHO4SCHOOLS-UA: Build Back Better). 

10 листопада 2022 року ПРООН запустила новий проєкт «Відновлення інфраструктури в постраждалих від війни регіонах України» (ECHO4SCHOOLS-UA: Build Back Better). Проєкт став можливим завдяки підтримці Європейського Союзу та здійснюється у тісній співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, обласними адміністраціями, місцевими громадами, навчальними закладами та іншими зацікавленими сторонами.

Як зазначають організатори, проєкт спрямований на підтримку національного уряду та місцевих громад у зменшенні соціальних та економічних наслідків війни, що триває, а також на прискорення процесу відбудови шляхом відновлення та переоснащення пошкоджених приміщень навчальних закладів (зокрема, середніх шкіл) у кількох громадах, серед яких Житомир, Миколаїв, Рівне та ін. На основі «Плану швидкого відновлення України – школи» ПРООН проводить легкі та середні ремонтні роботи в середніх навчальних закладах з рівнем пошкоджень 60% або менше. Проєкти передбачають заміну вікон, ремонти дахів, сантехніки та систем опалення, реконструкцію бомбосховищ, класів та інших приміщень, підвищення енергоефективності будівель шкіл.

Відео дня
Яко Сільє

21 листопада Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє, голова Управління ЄС із питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги в Україні Клаудія Амарал завітали до ліцеїв №26 та №1, які зазнали руйнувань на початку повномасштабного вторгнення та були відремонтовані в межах проєкту «Відновлення інфраструктури в постраждалих від війни регіонах України» (ECHO4SCHOOLS-UA: Build Back Better).

Клаудія Амарал

Як розповіла директорка ліцею №26 Ірина Янчук, заклад постраждав від обстрілів російської армії на самому початку війни, 2 березня 2022 року. Було пошкоджено багато вікон і дах. Завдяки спільному проєкту ПРООН і ЄС у ліцеї №26 замінили 125 вікон і повністю покрівлю. 

Ірина Янчук

«Україна сама б не справилася у цьому страшному горі. Але я чітко розумію, що без взаємодії і без підтримки, без спільного впровадження цього проєкту нічого не відбулося б», – подякувала директорка ліцею №26 Ірина Янчук. 

«Перш за все, я хочу зазначити, наскільки великий для мене привілей сьогодні бути тут на відкритті цієї школи, і наскільки раді бачити її оновленою. Дуже приємно бачити усміхнені обличчя дітей. Ми знаємо, з якими труднощами зараз зустрічаються люди під час повномасштабної війни, і ми дуже цінуємо ті зусилля, які докладаються для того, аби рухатися у напрямку майбутнього. І саме тому для нас величезний привілей також взяти  участь і допомогти у відбудові цієї школи, для того, щоб забезпечити її функціонування і, знову ж таки, рух до майбутнього. Я також хочу подякувати нашим донорам, тим, хто надавали фінансову підтримку. Це «ЕКО». Тому що саме за їх підтримки ми мали змогу допомагати із цією школою. Ми в ПРООН переконані, що це права дітей, права кожної людини отримати право на освіту. І я вважаю, що право навчатись у гарній школі в належних умовах – це також надзвичайно важливо. І саме тому ми надзвичайно раді, що у нас була змога допомогти забезпечити такі умови і що українські діти матимуть змогу навчатися у належних умовах і розвиватися», – зазначив Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє. 

«Для мене з боку ЄС хочу сказати надзвичайно приємно знаходитися тут, у цій оновленій школі, бачити стільки усміхнених дітей навколо. Надзвичайно важливо мати належні умови у школах, мати відбудовані школи для того, щоб діти могли повертатися до навчання не онлайн, а віч-на-віч, для того, щоб вони могли возз`єднатися зі своїми однолітками та вчителями. Як ви вже чули, ми в ЄС переконані, що освіта є частиною прав людини і також це надзвичайно важлива і невід`ємна складова. Ми надзвичайно були раді підтримувати наших партнерів ПРООН і також вас усіх у цих зусиллях для того, щоб відновити цю школу, для того, щоб діти могли мати належні умови для подальшого навчання. Мені надзвичайно приємно тут знаходитися і я бажаю успіху усім вам», – розповідає голова Управління ЄС із питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги в Україні Клаудія Амарал. 

Директор ліцею №1повідомив, що завдяки програмі від ПРООН і ЄС у закладі відремонтовано дах, замінено 65 вікон, ліквідовано на стінах тріщини, які утворилися внаслідок вибуху. 

Андрій Полулях (на фото ліворуч) та Яко Сільє

Крім того, директори ліцеїв отримали від представників ПРООН і ЄС сертифікати на отримання комплектів меблів для навчальних класів. 

Додамо, що наразі в межах проєкту ПРООН «ECHO4SCHOOLS-UA: Build Back Better» тривають роботи ще на двох об’єктах у м. Житомирі – ліцеях №2 та №10. 

Коментарі

keyboard_arrow_up