Цифрове наближення до Європи

Цифрове наближення до Європи

Певно жодна галузь не може зрівнятися за швидкістю розвитку зі сферою електронних послуг. І на шляху до цифрової економіки Україні вдалося зробити суттєві зрушення.

Зараз виглядає досить звичним відкрити за 1 годину приватного підприємця або ж режимі реального часу перевірити розрахунки з бюджетом чи отримати інформацію про будь-якого бізнес-партнера. Однак буквально декілька років тому це виглядало майже недосяжним.
Постійна бюрократія і вимагання різноманітних довідок були довгий час невід’ємними атрибутами кожного походу в державні дозвільні органи. Водночас це й слугувало чи не найбільшою складовою корупції, з якою роками стикалися мільйони українців.
Фактично здолати хабарництво чиновників допоміг якраз перехід до електронних послуг, де стороннє втручання зведене до мінімуму і більшість роботи перекладено з людей на комп’ютерні алгоритми. До цього слід додати швидкість та зручність і отримуємо ідеальний інструмент у боротьбі з хабарництвом.

 

Досвід країн ЄС
В країнах Європейського союзу цифрові технології стали частиною сучасного життя: від сфери освіти та медицини до системи соціального і пенсійного забезпечення.

Візьмемо, до прикладу, таку країну як Голландія. Практично кожен голландець має власний електронний кабінет з електронною ідентифікацією. Це дозволяє відстежувати усі витрати, отримувати рахунки та розраховуватися за комунальні послуги, контролювати сплату податків та не допустити арештів або ж несанкціонованого списання коштів.
- Усі необхідні послуги я отримую онлайн. В мене за останні 10 років не було жодної потреби звертатися письмово чи витрачати час на спілкування з органами влади, - зізнається вчитель голландської школи Брам Хаас.
В Нідерландах ще у вересні 2004 року розпочали впроваджувати біометричні паспорти та експериментальні ID карти в шести муніципалітетах. Саме використовуючи ID картки з січня 2005 стали доступними послуги електронного уряду через сервіс DigiD («The Dutch Digital Identity Service »). З березня 2009 року з’явилися електронні кабінети платників податків.


Переломною датою стало 21 вересня 2009 року, коли офіційно вводиться внесення використання відбитків пальців в голландські паспорти та ідентифікаційні карти. З наступного року з’являється система eRecognition, призначена для використання електронного зв'язку між підприємствами та урядом. З 1 січня 2011 року підприємства можуть здійснювати електронну обробку рахунків.

Успішний досвід Голландії став однією з основ для необхідної цифрової трансформації в ЄС для розширення можливостей та залучення до неї як громадян, так і бізнесу. Невдовзі Європейською Комісією приймаються цілий ряд важливих документів: Стратегія Єдиного цифрового ринку (Digital Single Market Strategy for Europe), Підключення до Європейського гігабітного суспільства (Connectivity for a European Gigabit Society), нещодавно розробленої стратегії Цифрова Європа 2025 (Digital Europe 2025).

Мета Стратегії Єдиного цифрового ринку ЄС полягає у максимальному використанні цифрових інструментів у всіх сферах економіка, промисловості та суспільному житті Європи. Вільний та безпечний ЄЦР усунути зайвих регуляторних бар’єрів і перехід від окремих національних ринків до єдиного, що дозволить безпечно спілкуватись, здійснювати покупки в інтернеті без кордонів, а підприємства можуть продавати свої товари/послуги через інструменти електронної комерції по всьому ЄС.

Концепції створення «Гігабітного суспільства» до 2025 року та «Цифрової Європи 2025» передбачають гігабітний зв’язок для всіх основних соціально-економічних об’єктів, таких як школи, транспортні вузли, постачальники державних послуг та підприємства, безперебійне 5G покриття для всіх міст та головних наземних транспортних шляхів, розширення можливостей безкоштовного доступу громадян до WI-FI, подальший розвиток конкуренції і захист прав суб’єктів цифрового ринку.

ЄС поставив за мету стати глобальним зразком для наслідування світової цифрової економіки, а також підтримати країни, що йдуть шляхом відповідального та сталого розвитку. Розвиток та впровадження загальноєвропейських стандартів та координація зусиль між державами-членами ЄС, їх регіонами, суспільством та приватним сектором є ключем до досягнення мети сталого розвитку, цифрового та технологічного лідерства ЄС. Цей план, серед іншого, передбачає можливості для розвитку в країнах сусідах задля створення цілої екосистеми. Звідси Україні важливо та необхідно формувати координовані з ЄС політики, беручи до уваги стратегічні документи, акти ЄС та задекларовані цілі в комплексі, а не у відриві один від одного.

 

Цифрова країна
Україна як важливий партнер ЄС сприятиме загальному зростанню європейського цифрового ринку. Заявивши про свій намір інтегруватися до ЄЦР, наша країна визначає цей намір одним із ключових пріоритетів і завдань. В додатку ХVII-3 Угода про асоціацію містяться положення щодо узгодження в сфері телекомунікацій, частотного нагляду, довірчих послуг, електронної комерції, ІТ-послуг, аудіовізуальних засобів масової інформації, авторського права та суміжних прав та захисту персональних даних. Отже, сьогоднішній розвиток цифрової економіки є частиною взятих ще у 2014 році Україною на себе зобов’язань.

Про хід виконання взятих зобов’язань та новації у сфері цифрових технологій детально розповіли журналістам у рамках спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства. Важливою частиною спілкування стала презентація цифрових документів та нових можливостей у мобільного застосунку «Дія»:
- Мінцифра значно розширив онлайн-сервіси для громадян. До 2024 року плануємо перевести 100% публічних послуг в онлайн, - поділився керівник експертної групи впровадження та оцінки якості електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України Денис Іванов.
 

керівник експертної групи впровадження та оцінки якості електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України Денис Іванов


Наразі без зайвих довідок, папірців та відвідування держорганів кожному громадянину доступна, зокрема автоматична реєстрація ФОП - відкрити власний бізнес можна автоматично онлайн, без участі держреєстратора. Заявка на відкриття ФОП одразу надходить у реєстр фізосіб-підприємців. 10-15 хвилин на заповнення заяви і менше ніж 2 секунди на її обробку.
З цього року започатковано експериментальний проєкт з електронною зміною реєстрації місця проживання. Потрібна лише ID-картка, 10-15 хвилин на заповнення заяви в Дії й онлайн-підтвердження власника житла. За рік послугу стане доступною для всієї країни. Також запустили реєстрацію права власності онлайн — саме ця послуга робить можливою зміну місця реєстрації в декілька кліків.
Задекларувати доходи, сплатити податки і збори ФОП, переглянути декларації та розрахунки за минулі періоди — все це тепер також можна зробити в Дії. Процес подання декларацій спростили: замість двох сторінок та понад 30 полів (з яких потрібно знати, де правильно заповнювати) тепер достатньо відповісти лише на 4 запитання та внести суму доходу для розрахунку єдиного податку. Система сповіщень нагадуватиме про граничні дати подання декларацій та сплати податків.
До нововведень слід віднести NFC-авторизація - авторизація у Дії прикладаючи ID-картку до смартфона. За 30 секунд і в застосунок підтягнуться всі документи та згенерується електронний підпис. Дія.Підпис — електронний підпис у смартфоні. Підписуйте будь-які документи, отримуйте держпослуги просто з телефона — безоплатно й у кілька кліків.
Статичний QR-код.  Тепер не обов’язково ксерити копії документів чи заповнювати бланки. Наприклад, заселяючись у готель чи оформлюючи кредит у банку. Людина сканує QR-код та дає згоду на шеринг документів. Важливо, що компанія не зможе вимагати від клієнта додаткові копії документів і надлишкові копії даних. Також у Дії можна побачити історію шерингів: коли, скільки разів і з ким ділилися цифровими копіями документів.
 

Нові будівельні послуги:  для класу наслідків СС2/СС3 — електронний дозвіл на виконання будівельних робіт та електронний сертифікат про прийняття в експлуатацію; автоматична реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт для об’єктів класу наслідків СС1; онлайн-видавання будівельного паспорта забудови земельної ділянки.
E-петиції - створювати, переглядати та підтримувати електронні петиції на порталі ВзаємоДія.
Подати заявку на нове водійського посвідчення в Дії можна за 5 хвилин. Також для тих, у кого є водійське посвідчення, кожну годину Дія оновлюватиме розділ "Штрафи". Також стануть доступними штрафи, виписані патрульними. Якщо будуть нові, то вони одразу там з'являться, а застосунок надішле сповіщення. За 5 днів до закінчення терміну оплати Дія нагадає про несплачений штраф, виписаний патрульним. Сплата адмінзбору онлайн - наводите камеру в Дії на QR-код біля реєстратора і квитанція формується автоматично.
Подання заяви на намір отримати пільгову іпотеку для ВПО через портал «Дія». Кредит — на 20 років під 3% річних. Заяву можна подати на порталі «Дія» за 10 хвилин.
Та однією з найбільш важливих інтеграцій зі стандартами ЄС став електронний COVID-сертифікат в додатку «Дія». Статус вакцинованої особи через даний застосунок офіційно визнано в усіх країнах ЄС. Зі своєї сторони Україна визнала сертифікати країн-членів ЄС та інших країн, що приєдналися до ініціативи Digital COVID Certificate. Пройшовши авторизацію та підтвердження сертифікату вакцинації в додатку «Дія» українські мандрівники отримали змогу підтверджувати на кордоні факт вакцинації, негативний результат ПЦР-тестування або факт одужання від коронавірусної інфекції.

- Ми йдемо до того, щоб як в ЦНАПі, так і в смартфоні, доступними були усі послуги, які надаються державними органами. Людина, яка хоче отримати послуги, має мати можливість отримати її онлайн, - переконаний Денис Іванов.
Втілюючи таку стратегію Україна стане ближчою до Європи як в електронному світі, так і в реальному житті, яке дедалі більше стає цифровим.

Коментарі

keyboard_arrow_up