Повернення до відкритих кордонів з Європою

Повернення до відкритих кордонів з Європою

Завдяки інтеграції України до ЄС та запровадженню цифрових рішень громадяни можуть знову вільно мандрувати та працювати в усіх країнах Євросоюзу

Запроваджені з 1 липня 2021 року електронні COVID-сертифікати дозволили країнам ЄС швидко відновити вільне пересування та подорожі. Україні, однією з перших країн за межами ЄС, вдалося приєднатися до технічної інфраструктури механізму EU Gateway. 
ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку Дія. Водночас Україна визнає сертифікати країн-членів ЄС та інших країн, що приєдналися до ініціативи Digital COVID Certificate. В застосунку «Дія» усі українці, які пройшли повний курс вакцинації, можуть згенерувати свій COVID-сертифікат у декілька кліків.
- Чудова, що є можливість відновити регулярні поїздки до Європи і не потрібно щоразу проходити тестування, - говорить пан Володимир з Житомира.
Давайте разом з’ясуємо що собою уявляє COVID-сертифікат, як він з’явився країнах ЄС та як скористатися інтеграцією України в єдиний європейський цифровий простір.

Цифровий COVID-сертифікат ЄС
Усі громадяни ЄС, які були щеплені мали негативний тест або одужала від COVID-19 можуть довести це за допомогою цифрового COVID-сертифікату ЄС. Сертифікат видається безкоштовно національними органами і визнається усіма 27 країнами-членами ЄС, а також Швейцарією, Ісландією, Норвегією та Ліхтенштейном. Сертифікат доступний національною та англійською мовами.

Він складається з QR-коду, який відображається на пристрої (смартфоні чи планшеті) або роздруковується, та цифрового підпису, перевіреного за допомогою шлюзу ЄС. Сертифікат діє з 1 липня 2021 року протягом 12 місяців і є безкоштовним.
Сертифікат полегшує безпечну подорож ЄС, показуючи, що ви були щеплені, мали негативний результат тесту або вилікувалися від COVID-19. Цифровий сертифікат ЄС на COVID має швидкий процес перевірки та допомагає запобігти використанню підроблених сертифікатів у ЄС. Якщо у вас є цифровий сертифікат COVID на ЄС, за загальними нормами законодавства, ви повинні бути звільнені від тестування або карантину.

Наразі є три способи отримати цифровий сертифікат Європейського Союзу на COVID: бути щепленим будь-якою вакциною проти COVID-19; одужав від інфекції SARS-CoV-2 - тобто минуло менше 180 днів від дати позитивного результату тесту (ПЛР) та у вас є у вас негативний результат тесту на COVID-19 (ПЛР або RAT).
Офіційно в ЄС рекомендуються до застосування чотири вакцини: Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Janssen (Johnson&Jonhson). Країни можуть вирішити поширити це також на мандрівників з ЄС, які отримали іншу вакцину.

В цифровому сертифікаті ЄС міститься повне ім'я, дата народження, дата видачі,  інформація про вакцину та унікальний ідентифікатор. Решта даних про стан здоров’я зберігаються у національному органі, який видав цифровий COVID-сертифікат.

Український сертифікат
Україна прийняла рішення, що видаватиме два види паспорту вакцинації – зовнішній та внутрішній. Внутрішні діятимуть суто на території України та міститиме ім’я та фото власника, а також індивідуальний номер. Таким чином, при його пред’явленні ніхто не знатиме, де і коли та якою вакциною ви вакцинувалися.
У зовнішньому або ж міжнародному паспорті буде більше даних: номер сертифіката, ім’я, прізвище і дата народження власника, назва країни, що видала документ, детальна інформація про щеплення (препарат, дата вакцинації) та про те, чи хворіла людина на коронавірус у минулому, результати ПЛР-тестів.
Отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію можна тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в сімейного лікаря. Заповнюється свідоцтво англійською або французькою мовою, додатково також українською мовою з обов’язковим офіційним штампом закладу охорони здоров'я та підписом лікаря.

Разом з тим Україна приєдналася до європейської системи видачі COVID-сертифікатів. Він формується на основі даних, які внесені лікарем про вакцинацію в електронній медичній картці, і чинний як у паперовій, так і в електронній формі всередині країни та усіх країнах ЄС.
- Мені особливо приємно повідомити про появу цього корисного інструмента напередодні 30-ї річниці незалежності України, оскільки це наближає Україну до ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати подальшу цифрову інтеграцію України з ЄС на основі нашої Угоди про асоціацію, - сказав голова Представництва ЄС в Україні Посол Матті Маасікас.

Український COVID-сертифікат — це документ у застосунку «Дія», який підтверджує статус двічі вакцинованої особи. Сертифікат можна вільно отримати в декілька кліків: скачати в App Store або Play Market і встановити в смартфоні оновлену версію застосунок «Дія». Після цього перейти в меню "Послуги" і, обравши пункт "COVID-сертифікати", натиснути “Отримати сертифікат”.

Далі Дія.Підписом необхідно підписати запит на передання даних з Електронної системи охорони здоров’я до «Дії».
Щоб уникнути неприємних ситуацій на кордоні українським громадянам перед поїздкою варто перевірити перелік країн, в які можна потрапити за допомогою сертифікатів. Актуальний режим в'їзду і транзиту в різних країнах світу розміщений на інтерактивній онлайн-карті Міністерства закордонних справ України.. Згенерувати сертифікат краще в Україні, маючи підключення до інтернету. На кордоні, де часто слабке інтернет-покриття, слід просто пред’явити згенерований QR-код в застосунку «Дія», який працюватиме без інтернет покриття.

“Завдяки підтримці ЄС ми змогли побудувати інфраструктуру для швидкого отримання сертифікатів та впровадити миттєвий обмін даними між іншими країнами, - відзначив Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.
Наразі прописані терміни актуальності сертифікатів відповідно до міжнародних вимог. Наприклад, якщо ви згенерували COVID-сертифікат, то в більшості країн можете його демонструвати протягом 180 днів. Важливо розуміти, що ці строки можуть як змінюватися залежно від даних медичних досліджень, так і відрізнятися залежно від країни.

Коментарі

keyboard_arrow_up