Безвіз для українців – правила, можливості і результат

Безвіз для українців – правила, можливості і результат

Якщо Рада Європейського Союзу прийме рішення 11 травня, то безвіз з ЄС запрацює вже у червні.

 

Оцінки і перспективи

Нещодавно, 6 квітня, Європарламент схвалив безвізовий режим для українців. Тепер громадяни стали на крок ближче до безвізових поїздок до Європи. Як має запрацювати безвіз для України та про його головні особливості дізнавались журналісти газети «20 хвилин».

«Українське питання» розглядатимуть на робочому засіданні комітету Ради ЄС (так званий COREPER) 26 квітня, а потім очікується, що вже остаточне рішення про безвізовий режим для українців буде прийняте на засіданні Ради 11 травня.

Відео дня

Дмитро Шульга, директор Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження»: «Це рішення однозначно позитивно вплине на сприйняття України європейцями, і, думаю, самими українцями, а також нашими сусідами. Зросте, так би мовити, символічна та практична "цінність" українського паспорта. У ментальному плані це "розмиватиме" наше уявлення про західний кордон, і ми дедалі більше відчуватимемо себе частиною Європи.

Позитивне голосування у Європарламенті було очікуваним – його депутати вже давно визначилися з підтримкою безвізу для України. Запитання були якраз у окремих членів ЄС. Треба розуміти, що у системі ЄС насправді не Європарламент приймає остаточні законодавчі рішення, а Рада ЄС, до якої входять представники усіх країн-членів ЄС.

Але до того часу у нас можуть відбутися якісь події, які поставлять під сумнів виконання Україною давно визначених зобов’язань. Наприклад, якщо буде поставлено під сумнів незалежність або обмежені повноваження нових антикорупційних органів. Або якщо приймуть Трудовий кодекс без положення про рівність (відсутність дискримінації) всіх працівників незалежно від будь-яких ознак. Якщо щось таке станеться – то Рада ЄС може й передумати. Проте сподіваємось, що такого негативного розвитку не відбудеться, й усе буде як і заплановано.

На практиці, якщо Рада ЄС приймає рішення 11 травня, то безвіз запрацює вже у червні. Коли саме – поки що складно сказати. ЄС не приймає рішення про певну дату, ця дата буде відраховуватися від дати офіційної публікації рішення. Вона залежить від технічних процедур, також й від того, як швидко рішення буде перекладене на всі офіційні мови ЄС. Тому наразі дата безвізу "плаває" у періоді десь між 11 та 16 червня.

Що знадобиться для перетину кордону? Однозначно потрібен буде біометричний паспорт. Це головне.

Також бажано з собою мати якісь документи, що підтверджують мету поїздки. Як і зараз, прикордонники, проглядаючи паспорт з візою, можуть запитати про мету візиту. Іноді вони можуть попросити показати документи, що її підтверджують (запрошення, роздруківку з програмою заходу тощо.). Якихось конкретних вимог немає. При безвізі діятимуть ті ж правила.

Ще – на практиці це трапляється дуже рідко – прикордонник може запитати про фінансове забезпечення. У таких випадках достатньо продемонструвати або достатню суму готівкою, або просто банківську картку міжнародної платіжної системи.

Знову ж таки, нічого нового, додаткового під час перетину кордону при безвізі вимагати не будуть. Не вірте, коли кажуть про те, що потрібна буде "довідка з ЖЕКу" або інша нісенітниця».

Чого чекати і як перетинати кордон

Європейський парламент проголосував за надання безвізового режиму з ЄС для громадян України. Для України це історичне рішення. Однак затвердження безвізу Європарламентом – це лише одне з необхідних рішень, які повинні бути прийняті. Друге – безвізовий режим для України має схвалити Рада Європейського Союзу на рівні міністрів. Лише після цього Президент європейського парламенту підпише відповідну законодавчу ініціативу. Потім вона буде офіційно оприлюднена і набуде чинності. Єдина політична воля з цього приводу на даний момент сформована.

Катерина Кульчицька, заступник директора громадської організації «Європа без бар’єрів»: «У березні відбувся європейський тріалог, під час якого Рада ЄС, Європейська Комісія і Європейський парламент обговорили українське питання і дійшли до спільної політичного позиції. Зараз процес рухається у правильному напрямку.

В інформаційній площині навколо безвізу розповсюджується багато міфів.

Міф перший – про те, що на кордоні потрібно буде пред’являти пакет документів такий самий, який потрібен для оформлення візи. Мовляв, на кордоні потрібно буде показувати ледь не флюорографію. Це не так.

Міф другий – про те, що українці, мовляв, жадібні і не мають грошей на подорожі до Європи, тому безвіз їм не потрібен. Це також фейк. Ці міфи активно розповсюджується російськими ЗМІ.

До правил перетину через кордон – при собі мають бути документи, які засвідчують мету поїздки до країни ЄС. Якщо ви їдете від туристичної фірми – це може бути програма вашого туру, квиток на концерт або футбольний матч. Як і зараз, мету поїздки можна буде просто пояснити на словах. Не забувайте, що при собі потрібно мати страховий поліс.

Безумовно, з собою слід мати кошти. Якщо виникнуть питання про вашу фінансову спроможність – виписки з банку не потрібні, однак банківську картку варто показати. Вас можуть попросити тут же, на місці, перевірити баланс.

Втім, слід пам’ятати, що найголовніший доказ вашої надійності – зворотній квиток. Усі ці правила чинні й зараз. Після того як безвізовий режим набуде чинності, щось екстраординарне при перетині кордону вам не знадобиться».

Безвіз не дає права на працевлаштування, навчання, постійне проживання в країнах ЄС. Для цього, як і раніше, доведеться оформляти національну візу класу «D». Старі паспорти і візи діятимуть надалі, до закінчення свого терміну. Ті, хто з якоїсь причини не хочуть або не можуть оформити новий паспорт, мають право і далі звертатися до консульства за візою.

Матеріал підготовлено у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

Марина Михальчук

 
Коментарі (2)
  • Андрей Егоров

    Однозначно, это хорошие новости
  • Анна Тихонова

    С безвизом стало гораздо удобнее путешествовать заграницу - это однозначно плюс. Мы вот решили на праздники попробовать это новшество в деле -

    купили на сайте https://busfor.ua/автобусы/Киев/Варшава билет до Варшавы и отправились в путь. Без проблем пересекли границу, попили кофе в красивом городе , погуляли, переночевали и поехали обратно. Было любопытно и прикольно!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up