Без фахівців з проєктного менеджменту грошей і допомоги можна не дочекатися

Без фахівців з проєктного менеджменту грошей і допомоги можна не дочекатися

Минулої суботи, 11 листопада 2023-го року, на території Хорошівської громади пройшов Другий форум громад Житомирщини.

Назва форуму «Спроможне врядування на шляху до Європейського Союзу». Переважна більшість територіальних громад Житомирщини надіслала своїх делегатів для участі у форумі, а почесними гостями зібрання стали народний депутат України Арсеній Пушкаренко, перша заступниця голови Житомирської ОВА Наталія Остапченко, мер міста Талліна Михаїл Кілварт. Учасники форуму спільно з представниками Верховної Ради України та партнерами з Естонії обговорили питання наближення України ще на крок до Європейського Союзу і ті можливості та перспективи, які з’являться у громад.

«Наразі наші міжнародні партнери надають нам надважливу підтримку, але після вступу до великої родини Європейського союзу, цих можливостей стане більше, як і обов’язків», – зазначила перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

Відео дня

Наталія Віталіївна наголосила і підкреслила, що важливим інструментом успішної інтеграції громад в європейську спільноту є розвиток проєктного менеджменту, адже саме таким чином громади можуть отримати доступ до значного обсягу фінансування від ЄС та багаточисленних міжнародних інституцій для вирішення нагальних для наших громадян питань. Саме тому проєктні менеджери мають стати обов’язковою складовою команд органів місцевого самоврядування Житомирщини. Тут же учасники форуму обговорили механізм навчання для охочих опанувати таку спеціальність за підтримки міжнародних експертів. Слід зауважити, що вже сьогодні проєктний менеджмент, інструментарієм якого сповна користуються фахівці низки громад Житомирщини, дозволяє залучити до 60-80 млн євро на рік для вирішення тих чи інших питань життєдіяльності сільських та міських громад Житомирської області. У перспективі одного – двох років ця сума може зрости у десятки (!) разів. 

Однак лише за умови, коли у кожної громади будуть свої проєктні менеджери із навичками оформлення відповідної документації для отримання грантового фінансування чи відкриття пільгових кредитних програм. Так само важливо, аби у кожної громади  були свої фахівці із практичними навичками адміністрування грантових проєктів як передумови плідної та результативної співпраці громад Житомирщини та структур ЄЕС. Успішним прикладом може слугувати приклад Радомишльської міської ради. Завдячуючи проходженню навчанню з проєктного циклу в U-LEAD фахівчині Олені Яцьківській вдалося допомогли підготувати 17 проектних заявок. З них 13 отримали грант, і вже створили 20 нових робочих місць.

З січня 2024 року українським громадам стане доступною програма INTERREG Europe. Орієнтована на розвиток регіонів, основною її метою є покращення політик та практик у сфері місцевого самоврядування, використовуючи найкращий досвід муніципалітетів Європи. Важливо зауважити, що майже 90% регіонів Європейського Союзу, представляючи понад 2000 організацій, вже приймали участь у проектах INTERREG. Ці проєкти, реалізовані на сучасному етапі, є основою для формування бази кращих практик у місцевому розвитку, яка налічує вже понад 3000 найкращих прикладів.

Учасники отримують можливість за фінансування, зокрема в рамках проєктів "Європа ближча до громадян" та "Краще регіональне урядування" змагатися, що покриває 80% вартості проєктів для громад та регіонів, та 70% для неурядових організацій. Таким чином, перед подачею заявки слід ретельно вивчити наявність ресурсів для співфінансування власних ініціатив.

В рамках участі у конкурсі беруть участь муніципалітети, регіони та неурядові організації, які активно займаються розвитком місцевих територій. Середній розмір консорціуму складає 7-10 партнерів з різних країн Європи. Залучення українських громад до таких консорціумів буде залежати від їх активності та участі в мережевих заходах, подіях європейського рівня, а також спроможності у пошуку потенційних партнерів.

Під час проведення Другого форуму громад Житомирщини пролунала інформація стосовно вдосконалення вітчизняного правового поля з  подальшого розвитку та підтримки процесу децентралізації. Зазначалося, що вже влітку 2024-го року буде напрацьовано низку законодавчих актів для стимулювання і збільшення ефективності в найближчій перспективі діяльності територіальних громад країни. Найпершим чином і ледь не головним критерієм спроможності місцевого самоврядування стане кількість послуг, доступні мешканцям на локальному рівні. Очікується, що чергові вибори до місцевих рад в Україні, які, згідно вітчизняного законодавства треба буде проводити восени 2025-го року, пройдуть вже після певної реорганізації громад у всіх без винятку областях України.

 

Отже, нинішня конфігурація громад Житомирщини вже наприкінці 2024-го року може отримати певні (і можливо, суттєві) зміни. Проте, за якими критеріями та передумовами пройдуть такі зміни, сьогодні ще невідомо, оскільки законотворча робота у цьому напрямку лише у розпалі, а певні підсумки та законодавчі «рецепти» подальших реформувань у середовищі громад стануть відомі у серпні-вересні 2024-го року.

Коментарі

keyboard_arrow_up