Реконструкція скверу на Польовій: плюс кримінальне провадження, мінус – 10 млн з бюджету

Реконструкція скверу на Польовій: плюс кримінальне провадження, мінус – 10 млн з бюджету

Вкотре реконструкція стала профанацією задля відвертого і неприхованого розпилу бюджетних грошей. Нібито відкривають фонтан на Польовій, але поряд – кущі з бур`яну та бруд.

Розрекламована міським головою масштабна реконструкція скверу перетворилася у формальне наведення марафету. Хоча й до належного упорядкування території виконавці не дотягнули. На місці, де мали б бути встановлені сфери у вигляді планет, росте бур’ян, а діти продовжують бавитись на старому ігровому майданчику. У відповідь на запитання журналістів щодо виконання обіцянок місцевим жителям радник мера Житомира Олександр Черняхович заявив: «На те, на що ми провели тендер, на ті роботи, на які підрядна організація виграла тендер, то в нас там немає ні дитячого майданчика, ні сфер, там тільки загальнобудівельні роботи».

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. Джерело:https://proposition.org.ua/

За словами радника, оскільки проєкт розбитий на дві частини, то поки вистачало коштів на першу частину. Щодо раніше презентованого вигляду скверу – це те, що планується у великому проєкті. Не вистачило навіть коштів на дитячий майданчик, який все ж таки пообіцяли довести до ладу своїми силами.

 «Що стосується сфер, то зараз ми спілкуємось зі спонсорами. Вже є один-два спонсори, які погодились за власні кошти встановити там ці планети за умови, що там буде розміщено логотип цієї компанії. Зараз ми ведемо з ними переговори. До кінця ми ще ні з ким не домовились, але цей процес зараз є», – додає Олександр Черняхович.

Заголовок

Радник міського голови підтверджує, що 2 мільйони під час карантину дали підряднику передоплатою, хоча раніше запевнювали, що коштів в бюджеті катастрофічно не вистачає. А загалом за реконструкцію виконавцю вже сплатили понад 68,5 млн грн.
 

Замість дерев – пустеля

«Буде багато злакових трав, багато дерев, різноманітних кленів, щоб сквер мав яскравий вигляд. Ми будемо садити дерева не зовсім маленькими, ми в проєкті це все передбачили», – запевнювала директор ТОВ «Архітектура Плюс Дизайн» Ольга Бронштейн.

Саме у цієї фірми за 350 тис. грн місто замовило проєкт реконструкції скверу. Ця ж фірма за останні 5 років стала основним виконавцем проєктних робіт для Житомирської міської ради та підпорядкованих комунальних підприємств. І це зовсім не тому, що ТОВ «Архітектура Плюс Дизайн» ще донедавна належала дружині мера Світлані Сухомлин і його бізнес-партнеру Олександру Рабиновичу. Просто іншим дорога до бюджетних коштів на проєктні роботи без тендерів – закрита.

Звичайно ж, не міг не обійти увагою проєкт і міський голова. У червні минулого року з’явилася публікація про майбутній громадський простір.

«Так він може виглядати після оновлення. Це лише приклад візуалізації передпроектної пропозиції. Автори цього концепту вважають, що варто продовжувати "космічну" тему. Майданчики відпочинку символізують 7 планет Сонячної системи. У центрі - фонтан "Космонавт", який символізує Сонце. У сквері також заплановані дитячі та ігрові майданчики, в тому числі інклюзивний», – написав на фейсбук-сторінці Сергій Сухомлин.

 Передбачивши на сесії Житомирської міськради 350 тис. грн співфінансування, Кабінет Міністрів України затвердив виділення на благоустрій території скверу на Польовій ще 10,6 млн грн.

Заголовок

Менш ніж за місяць після цього, 25 липня минулого року, місцеві жителі помітили, як чоловіки почали зрізати дерева. Викликавши поліцейських, які підтвердили відсутність дозвільних документів, вирубку призупинили. Однак наступного дня роботи поновили, і акти про порушення склали вже працівники КП «Інспекція з благоустрою міста Житомир». Жодних дозволів на спилювання дерев виконкомом міської ради не приймалося. Тим паче, що серед 4 зрізаних дерев була знищена молода блакитна ялина – заборонене до зрізання дерево.

Разом з іншими здоровими деревами без жодних дозволів зрізали голубу ялинку. Фото: липень 2019 р.

«Цей сквер улюблене місце відпочинку мешканців, розповіли житомиряни. Діти полюбляють гратися на покривалах у затінку дерев, молоді мами прогулюватися з візочками навколо фонтана, а пенсіонери сидіти на лавочках. Саме пошкоджену ялину святково прикрашали на Новий рік. Серце розривається від того, що молоді деревця вирубали. Нам відомо, що загалом планують зрізати аж 43 дерева!» – бідкалися люди.
Згодом відбулася виїзна нарада за участю мера, представників влади, підрядника, що виконує реконструкцію скверу, і місцевих жителів. Причину такої варварської вирубки присутній представник підрядника пояснив потребою в облаштуванні саме на місці дерев дитячого майданчика з лавками і плиткою.

Заголовок

Під час обговорень мер і проєктант також розповіли і продемонстрували, як буде виглядати оновлений сквер. За їхніми словами, сквер буде складатися із 10 зон відпочинку, які будуть розташовані навколо фонтану у вигляді Сонячної системи. На території передбачені лавки, освітлення, спортивна зона із тренажерами і дитячий майданчик.

 Попри завіряння міського голови, на місці знищених гарних здорових дерев нові насадження так і не з’явилися. Ба більше, у викладеному в публічному доступі технічному завданні їх і не передбачали. У проєктній документації з реконструкції приміщення Корольовської районної ради у «Прозорий офіс» в переліку робіт з озеленення зазначено садіння виключно… кущів. У десять півметрових ям мали посадити 263 саджанці таволги японської і 32 саджанці бузку звичайного.

У кошторис реконструкції не включили висадку нових дерев на місці зрізаних. Фото з кошторису робіт



Хитромудрі закупівлі

«Договір підписаний до кінця року, реально, я думаю, до кінця жовтня всі роботи будуть закінчені. Сквер закінчать трохи раніше, а фонтаном десь місяць-півтора будуть займатися. Згідно з проєктом, там будуть встановлені нові світильники, зони для відпочинку, спортивний, дитячий майданчик», – розповідає радник міського голови Олександр Черняхович.

Заголовок

Однак реальність реконструкції сильно відрізняється від проєкту. Майданчиків у вигляді Сонячної системи з планетами і іншого з цим – немає! Керівник управління капітального будівництва (УКБ) В’ячеслав Глазунов заявляв, що планети виготовляються і «системі бути». Але зараз, як бачимо, їх немає. Дитячий майданчик, так само заявлений мером і проєктантом, – відсутній. Влітку минулого року підрядник переконував, що спеціально під нього зрізали дерева. Керівник УКБ взимку коментує, що проєктом він не передбачений. Радник міського голови спочатку говорив, що майданчик буде, але пізніше заявив зворотне. Зараз виключно говорить лише про можливість ремонту старого майданчика.

Відсутнє землевідведення під територією скверу. Та й містобудівні умови та обмеження, в яких обов’язково зазначається інформація про землю, також не видавалися або ж видали з грубими порушенями.

Заголовок

Квіти або дерева помічені у випадкових точках. Неясно, чи то посадили, чи вони і раніше росли. Клумби – в бур'янах. Єдине, що зробили за раніше оприлюдненим проєктом реконструкції, – то це фонтан, який справді відремонтували.

Попри розхвалені та щедро оплачені містом проєкти, тендеру з оновлення скверу на Польовій в публічній системі торгів ви взагалі не знайдете. У міськраді вдалися до нечуваної маніпуляції: сквер, розташований в 500 метрах від будівлі Корольовського райвиконкому, віднесли до прилеглої території. Таким чином спромоглися впихнути реконструкцію скверу до вже проведеного тендеру.

Заголовок

Ще 30 листопада 2018 року УКБ підписало з ТОВ «Зодчество ЛТД» договір на реконструкцію приміщень Корольовської районної ради під центр надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс». Вартість угоди склала 35,4 млн грн. Єдиним конкурентом під час закупівлі виступив ТОВ «Тетерів-будпроект», запронувавши більш дорожчу ціну робіт. Хоч підрядник розпочав роботи фактично ще до укладення договору і всім було зрозуміло, що жодна інша компанія виграти тендер не зможе.

Заголовок

З виділенням влітку 2019 року урядом коштів розпочали «озеленення» скверу. Навздогін до зміненого початкового проєкту реконструкції 30 вересня 2019 року УКБ Житомирської міськради провело нову закупівлю робіт. Але відкритого тендеру не проводили через потребу у «проведенні додаткових робіт, що прямо пов`язані з первинним договором та міркуванням про те, що заміна попереднього виконавця робіт може призвести до несумісності та виникнення проблем технічного характеру». В результаті 22 жовтня 2019 року з ТОВ «Зодчество ЛТД» підписали додатковий договір на суму в 34,4 млн грн.
 

Заголовок

Втім, згідно із Законом України «Про публічні закупівлі», застосовувати таку процедуру закупівель замовник може як виняток у разі, якщо вартість таких робіт не перевищує 50% суми первинного договору. Дане порушення стало приводом для відкриття кримінального провадження. Згідно з інформацією з судового реєстру, правоохоронці 19 листопада 2019 року порушили провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Інформація з судового реєстру про відкрите кримінальне провадження

В разі доведення вини фігурантів справи можуть позбавити волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. З першими днями грудня, коли розпочалися слідчі дії, роботи повністю призупинили.

 «Для планет зроблені кола. На момент проєктування в проєктантів було бажання їх зробити з пластика або зі скла, але, як показує практика, використовувати скло або пластик в таких районах недоцільно, тому що його б'ють, ламають. З чого воно зараз вже зроблено, або це будуть металеві конструкції, розмальовані графікою, також не можу сказати», – говорив начальник УКБ В'ячеслав Глазунов.

Керівник управління капітального будівництва Житомирської міськради В'ячеслав Глазунов

Обіцяного відновлення робіт з настанням тепла весною 2020 року не відбулося. У муніципалітеті пояснюють, що всьому причиною нестача коштів під час епідемії коронавірусу. З наближенням виборів і настанням дати, коли доведеться вчергове розповідати про нереалізовані обіцянки, міськрада таки відшукала декілька мільйонів для приведення до порядку території скверу.

«На нашій нараді ми домовилися. що за свої кошти підрядник підготує нам на ці вихідні сквер, покосити його. щоб дійсно було видно, де бур'ян, а де – квіти. А далі, якщо всі роботи будуть прийняті, а недоліки виправлені, ми його передамо на баланс «Зеленбуду», – повідомив радник міського голови.

Дійсно, скосити можна все. І тоді відразу видно, що проєкт від реальності сильно відрізняється. На місці, де мали б бути встановлені сфери у вигляді планет, росте бур’ян, а діти продовжують бавитись на старому ігровому майданчику.

P.S. Готуючи публікацію до випуску, ми поцікавилися у міськраді чи все ж таки будуть відновлені в сквері зелені насадженя:

«Найближчим часом буде висаджено близько 110 дерев та кущів, коли будуть відповідні погодні умови, орієнтовно через місяць. Зелень буде висаджена на місці зрізаних дерев і біля місць відпочинку», - завірив очільник УКБ В'ячеслав Глазунов.

Однак які саме дерева будуть висадженні, попри наявність погодженого проекту та масу обіцянок посадовців, сказати так і не зміг.

Тарас Боросовський
Руслан Мороз

Коментарі (9)
  • Натали Павловская

    Мер Сухомлин не підписує рішення сесії про звернення до правоохоронних органів про скоєння злочину посадовими особами ЖМР, які видавали містобудівні умови та інші дозвільні документи на незаконне будівництво незаконної АЗС по проспекті Незалежності, 29. Оле крім рішення сесії є ухвала суду, яка зобов'язує ЖМР покарати цих посадових осіб. Рішення суду мер Сухомлин також не виконує. Мабуть мер Сухомлин вважає, що в Житомирі немає Держави Україна?
  • Aleksandr Kovaliuk

    Я вважаю все не так просто, ми не знаємо всіх деталей а бруд ллється.  Якщо як завжди - то недоброякісні підрядчики. Або форсможор с бюджетом. Цікаво , а чому саме за півтора роки все так стало погано??? І ще буде гірше.  Позабирали на містах бюджети , навалили додаткове фінансове навантаження  , економіка впала , а вас сквєр найбільше непокоїть?  

    Віра Чередніченко reply Aleksandr Kovaliuk

    Aleksandr Kovaliuk Який форм мажор з бюджетом?  Зубко виділив 10 мільйонів,  невже вони всі в проекті?  Далеко ні,  зайдіть в групу Космічна Польова в Житомирі.  Там відео як сам мер казав що грошей на все вистачить,  а зробили пародію і кажуть що грошей нема.
  • Светлана Мирончук

    Суки! Опять бетон!!  Да закатайте себя блин по пояс вместо бордюров....
  • Vitalii Bogdanovskyi

    Кто там у них родом с Казахстана? ? Это в Казахстане принято,  первым делом спилить все деревья.  Они превратили в асфальтовые пустыни свои города - бетон,  асфальт,  фонтан и убогие скульптуры.  В Турции высаживают миллионы деревьев,  ни одной сосны в лесу не тронут,  каждый куст цветов в городе поливают.  У нас пилят и пилят,  в городе в тени можно спрятаться только за стеной домов.  Сейчас бульвар весь вырежут!  Это же не пустыня Аравийская,  это центр Полесья - края рек,  озер и лесов !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up