Коли держава володітиме Житомиргазом

Коли держава володітиме Житомиргазом

Згідно рішення суду та урядової постанови "Житомиргаз" передали під управління держави. Серед кінцевих власників облгазу є громадяни країни-агресора. Але навіть за півроку змінити керівництво та наглядову раду так і не спромоглися.

В травні 2022 року слідчий суддя Печерського суду Києва передав арештовані приватні корпоративні права на 26 обласних та міських операторів газорозподільчих систем в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). В даний перелік включене АТ “Житомиргаз”. Як заявили в Державному бюро розслідувань (ДБР), відтепер держава контролюватиме постачання споживачам природного газу. В умовах російської агресії це є найважливим питанням національної безпеки.

Однак арешт відбувся не в порядку націоналізації активів, як це передбачено новим законом, а через порушене кримінальне провадження щодо зловживання владою посадовцями Міністерства енергетики. В червні 2021 року ДБР провело обшуки для вилучення доказів безоплатної передачі газорозподільних систем у користування приватним операторам. Схему журналісти "20 хвилин" детально описали ще в 2017 році, оприлюднивши факти зникнення угод про безкоштовну передачу мереж та списання сотень кілометрів державних газопроводів.

Більшістю облгазів через ряд офшорних компаній до сих пір продовжує володіти Дмитро Фірташ. Вони працюють під брендом ТОВ “Регіональна газова компанія” (РГК) і, як раніше з'ясувало видання, ключову роль в управлінській «піраміді» належить ПрАТ «Газтек».

Структура власності «Газтек» Структура власності «Газтек». Джерело: звіт ПрАТ «Газтек»

Власниками «Газтеку» разом з п’ятьма кіпрськими офшорами є й українська фірма ТОВ «Амсет». Кінцевим її бенефіціаром, тобто власником, через кіпрський офшор «Ти.Джи.Ай Газ Холдингз Лімітед» (Т.GI Gas Holdings Limited) напряму вказаний Дмитро Фірташ та зазначена його домашня адреса.
В свою чергу «Газтек» володіє контрольним пакетом акцій АТ “Житомиргаз”(50,5%). Акціонером облгазу є й АТ “Хмельницькгаз” з часткою в 24,3%. Саме через хмельницьке підприємство одним з кінцевим власників АТ “Житомиргаз” є російський громадянин Луняка Владимир Александрович. У його володінні перебуває 14,67% АТ “Хмельницькгаз”.

У звіті "Хмельницькгазу", якому належить 24,3% "Житомиргазу", вказано співвласником російського громадянина. Джерело: звіт товариства

Про те, що кінцевим вигодонабувачем облгазу є росіянин місцеве видання писало ще у 2015 році. Та на прес-конференції керівництво облгазу таку інформацію заперечувало.
У юридичному відділі “Хмельницькгаз” інформацію з Єдиного державного реєстру про вигодоодержувача з москви спростовували. Хоча у витягу вказана його адреса реєстрації в російській столиці.

Цей же співвласник облгазів фігурує в базі “Миротворець”. Владимир Луняка у 2016 році неодноразово пересікав окуповані бандформуваннями регіони Донеччини. На сайті міститься інформація про його російський паспорт 4515 467754 та адресу реєстрації в москві, яка повністю збігається з наведеною в українському реєстрі як співвласника облгазу.

Владимир Луняка включений як посібник терористів. Джерело сайт Миротворець

Оприлюднення інформації про росіянина заступник голови правління облгазу Віталій Рейда вважав за порушення закону про захист персональних даних і на її розміщення потрібен дозвіл від фізичної особи.
Ще одним великим співвласником “Житомиргазу” з часткою в 5,5% є Січкар Сергій Володимирович. Останній не є випадковою людиною. Як вказано на сайті Group DF, центральної структури Дмитра Фірташа, у 2014 році він зайняв посаду фінансового директора компанії.

Акціонером Житомиргазу є колишній член правління російської інвестиційної компанії

До свого призначення понад 10 років Сергій Січкар працював на керівних посадах та входив до правління російської інвестиційної групи “КапиталЪ”.
Після 2015 року він зникає з інформаційного поля і з’являється вже як директор з розвитку російської “Арка групп” в Москві. Себто Січкар перебрався в столицю країни-окупанта і продовжував володіти значною часткою АТ “Житомиргаз”.

Сергій Січкар перебрався до країни-окупанта та працює на російську структуру

За наявності доказів російських співвласників та навіть судових рішень, як свідчить практика, не гарантує необхідного результату.
ПАТ “Житомиргаз” змін в управлінні за цей час не відбулося. В наглядових радах облгазу залишилися представники тих самих офшорних компаній.
Хоча Кабмін ухвалив рішення про їх передачу в управління "Нафтогазу" на підставі рішень суду ще у травні, реального контролю держава так і не отримала.

- Тільки в деяких облгазах ми контролюємо достатні корпоративні права. Щоб змінити менеджерів, треба спочатку провести збори акціонерів, змінити наглядові ради. Акціонери цих компаній через суд заборонили нам змінювати менеджмент. "Нафтогаз" подав апеляцію на це рішення. Фактично зараз ми не маємо реального контролю над облгазами Фірташа, – констатував в інтерв’ю ексголова НАК Юрій Вітренко.
Нові збори акціонерів "Житомиргазу" призначені на початок грудня. Проте завбачливі члени правління АТ “Житомиргаз” ще у травні отримали від своїх офшорних кураторів нові контракти на 5 років. Якщо держава спробує змінити керівництво, певно такі рішення будуть намагатися скасувати в судах. Як і урядове рішення про передачу облгазів в управління “Чорноморнафтогазу”, дію якого наразі намагаються призупинити через Окружний адміністративний суд.

Тарас Боросовський

Коментарі

keyboard_arrow_up