Бюджетні гроші для партнера з партії «Єдина Росія» Володимира Путіна

Бюджетні гроші для партнера з партії «Єдина Росія» Володимира Путіна

Закуповуючи звичайні дрова Лугинська ОТГ Житомирської області не лише проводила торги з порушеннями. Кошти отримувала фірма, власник якої має давній спільний бізнес з кримським адвокатом з провладної партії Путіна.

Територіальна громада на закупівлю 3117 куб м паливної деревини планували витратити майже 2,2 млн. грн. Пропозиції на оголошений в січні цього року тендер подали 4 учасника. Дрова за найнижчою вартістю запропонував підприємець Василь Намонюк з Волині. Але тендерний комітет ухвалив рішення відхили його пропозицію, оскільки в «телефоному режимі було запропоновано до 25 січня 2019 року додатково надати довідку про наявність продукції», яку він так і не подав.

Сама наявність такої довідки вимогами тендеру не прописана. До того ж оцінка всіх пропозицій учасників має проводитися виключно виходячи із завантажених в систему документів. Будь-яке спілкування по-телефону та висунення додаткових вимог вважається прямим порушенням закону.

Одночасно з відхиленням більш дешевої ціни, тендерний комітет оголошує переможем торгів ПП «Торгсервіс Полісся». Зареєстроване підприємство в Лугинах по вул. Карла Маркса 8Б. По цій вулиці, в будинку під №2, розташоване приміщення Лугинської ОТГ.

Відео дня

Така близькість посприяла у неабияк позитивному ставленні до місцевого постачальника. Тендерних комітет одразу ж забув за довідку про наявність продукції, яку він так наполегливо вимагав у Василя Намонюка. Втрата пам’яті поширилася і на обов’язкові для надання для переможця документів. ПП «Торгсервіс Полісся» досі не завантажив довідку про несудимість, відсутність боргів та не притягнення до вчинення корупційного правопорушення.
Відсутні у переможця документи про транспорт, яким доставлятимуться замовнику дрова. Нехтуючи вимогами тендеру, «Торгсервіс Полісся» не подало довідки про наявність обладнання і матеріально-технічної бази, перелік покупців, з якими укладалися аналогічні договори, та відсутність до поставленої продукції претензій.
В результаті, закупівлею зацікавилося відділення Держаудитслужби. Виявивши численні порушення як в процедурі проведення торгів, так і під час визначення переможця, аудитори зобов’язали розірвати укладений договір.

Замовник дослухався до вимог і з 22 лютого угода перестала діяти. Однак «Торгсервіс Полісся» з 7 по 11 лютого встигла продати дров на 478 тис 920 грн. Зважаючи, що договір підписали в четвер, а розірвали в понеділок, отримуємо 3 робочих дні, протягом яких поставили 921 м3 паливної деревини. При 8-годинній тривалості робочого дня це повністю завантажений камаз відправляли кожні 10 хвилин.

Слід зауважити, що багато з місць доставки віддалені на 30-40 кілометрів від Лугин, потрібен цілий вантажний автопарк, якого в районному центрі просто ніде взятися. Єдине пояснення як таку кількість дров вдалося привезти – їх насправді відвантажували протягом набагато більше часу.

Перед цим, у 2018 році, без проведення тендеру, Лугинська ОТГ закупила у «Торгсервіс Полісся» дров на 195 тис грн. В 2019 році для закупівлі під заздалегідь обраного постачальника, вдалися до прямої змови. В державному реєстрі єдиним власником ПП ««Торгсервіс Полісся» зазначений Олександр Томах.

Він же ж як приватний підприємець приймає разом зі своїм підприємством участь в торгах.

Далі ще цікавіше. З публічного реєстру підприємств ми дізналися, що йому належить 61 % «Коростенська бази матерiально-технiчного постачання». Керує підприємством його брат – Анатолій Томах. Одночасно він же очолює ТОВ "Галф агро", прописане за однаковою з базою адресою. Власником товариства є громадян Арабських Еміратів, який мешкає в Сімферополі.

Тут же в Криму ми знаходимо іншого співвласника, якому належить 10 % Коростенської бази. Сімферополець Артем Шубін прописаний за адресою в/ч А-2394, яку в березні 2014 року захопили російські військові.

За два тижні до сумнозвісних подій з окупації Криму, він створює ГО "Правозахисний комітет "Справа честі", в якому стає керівником. З березня 2014 року організація перереєструється за російським законодавством і починає активно провадити антиукраїнську політику. Новоявлені правозахисники, як самі себе називають члени організації, головною сферою своєї діяльності обрали захист позичальників «від свавілля українських банків», у яких мешканці півострову брали позики.

До активної діяльності організації додалася ще й партійна. Все правління "Справа честі" прийняло участь в попередньому відборі кандидатів в Державну думу Росії від провладної партії «Єдина Росія», очолювану раніше Володимиром Путіним.
Повернемось в селище Лугини, де після скасування результатів попередньої закупівлі, оголосили новий тендер паливної деревини. В ході запеклих торгів, з різницею в 200 грн «Торгсервіс Полісся» в підсумку програв. Перемога дісталася уродженцю Лугинського району, підприємцю Андрію Шраму, який готовий за 788 тис 600 грн поставити 1360 м3 дров.

Попри наявність необхідних довідок, оновлену цінову пропозицію він не подав і не завірив цифровим підписом. Все це тендерний комітет залишив поза увагою, задовольнившись примарним зниження ціни продукції, фактична вартість якої зросла з 520 до 580 грн за 1 м3.

  • Нас влаштовує, що ціна нижча. За оновлену цінову пропозицію і електронний підпис я не знаю, - прокоментувала Інна Коренчук.


Саме вона в Лугинській ОТГ відповідає за проведення торгів, отримуючи з бюджету громади по 324 тис. грн на рік заробітної плати.

В свою чергу переможець добре знає про дані вимоги і дотримується їх під час інших закупівель. До прикладу, подавши найкращу пропозицію на торги з дерев’яних дошок, у визначений термін долучив скореговану тендерну пропозицію та наклав електронний підпис.

З наближенням холодів Лугинська ОТГ може стикнутися з реальною ситуацію, коли доведеться скасовувати проведені торги. І в черговий раз наявність тепла у півтора десятка шкіл та дитсадків залежатиме від кваліфікації тендерного комітету, яка, як і багатьох інших новостворених громадах, залишається на низькому рівні.

 

Тарас Боросовський

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», шо реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки National endowment for democracy.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up