Зовсім не очікувано для аптекарів почалася щорічна епідемія грипу: з аптек щезли маски

Зовсім не очікувано для аптекарів почалася щорічна епідемія грипу: з аптек щезли маски

У Житомирі триває епідемія респіраторних захворювань і одночасно епідемія склерозу у аптекарських постачальників. Справа в тому, що майже в жодний аптеці немає звичайних медичних масок.

Ми пройшлися аптеками нашого міста та тільки в одній нам вдалося придбати багаторазові маски виробництва Торгового дому «Кампус Коттон Клаб», м. Київ, виробничі потужності, розташовані в м. Умань.

Ще в одній аптеці вдалося придбати останні три одноразові маски виробництва України без зазначення виробника. В подальшому в кожній аптеці ми чули: «Масок немає. Їх немає в постачальника. Немає взагалі».

Відео дня

Тобто, кожного року відбувається епідеміологічний спалах гострих респіраторних захворювань, а у нас - тиша та благодать. Елементарні протиепідеміологічні засоби недоступні. Навіть в аптечних кіосках при лікарнях, де це взагалі обов'язково має бути. Чому щорічно ми наступаємо на одні й ті ж граблі - питання риторичне.

У той же час в Інтернет-магазинах зовсім вільно можна придбати будь-які медичні маски за трохи завищеною ціною. Колір і виробник масок може відрізнятися, але реклама магазинів стверджує: «Замовивши маски у нас, ви на 100% захистите себе від різних вірусів! Не ведіться на дешеві ціни в інших Інтернет-магазинах, не ризикуйте своїм здоров'ям!».

Ми вибрали з кількох пропозицій звичайну медичну чотиришарову маску, яка зазвичай коштує в аптеках від 5 до 8 гривень, в залежності від виробника. Постачальник з Києва запропонував нам хоч зараз купити партію масок за ціною 1359 грн. за 50 штук. Тобто, за 27,18 грн. штука. Також є в наявності тришарові маски трохи дешевше - вже за 11 грн. за штуку. Тобто маски є, але вони дорогі та далеко і не в аптеках, а на складах Інтернет-магазинів.

Ми звернулися за коментарем до Національної служби здоров'я України, де нас повідомили, що вони за це не відповідають, оскільки є замовниками та здійснюють закупівлі медичних послуг, а до асортименту аптек не мають жодного відношення.

В КП «Фармація» Житомирської міської ради ми поспілкувалися з заступником директора Наталією Шелухіною:

«Це не зовсім достовірна інформація щодо відсутності масок в аптеках. Друга справа, що як тільки вони з'являються, то через ажіотаж маски швидко розкуповують. В наших аптеках маски є, але від п'ятдесяти до двохсот масок можуть купити за дві-три години. Коли ми звертаємося до постачальників, то в них немає цих масок в достатній кількості. Дистриб'ютори говорять про те, що зараз маски виробники великими партіями відправляють до Китаю. Наскільки це правда, я не готова коментувати, але таки чутки є».

Хочемо нагадати, на позачерговій сесії Житомирської міської ради 7 лютого 2020 року голова фракції Радикальної партії Ляшка, власник мережі магазинів «Полісся-Продукт» Олександр Ракович запропонував виділити з міського бюджету 100 тис. грн. на допомогу китайському місту Ухань – епіцентру спалаху коронавірусу. Тоді йшлося про виділення коштів на придбання саме медичних масок для Китаю. Тоді депутати спочатку проголосували, а потім відмовилися від свого рішення. Але зараз мешканці Житомиру з сумом жартують, що напевно, все ж хтось це зробив. 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up