Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один отруйний гриб, що випадково опинився серед їстивних. При його вживанні в організмі людини можуть виникнути такі ускладнення, проти яких сучасна медицина безсила. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Щороку в Житомирі та Житомирському районі реєструють випадки отруєння людей грибами. Так за 2017 рік з отруєнням грибами до лікарень потрапило 7 чоловік, з них - 3 діти у віці від 5 до 15 років.Із числа госпіталізованих - 3 випадки летальні. Тому не зайвим буде черговий раз нагадати про небезпеку «тихого» полювання.
Поширені серед населення визначення безпечності грибів є помилковими, так вважається, що срібна ложка втрачає блиск у воді, в якій варилися отруйні гриби. Дуже поширена думка, нібито головка цибулі або часнику темніє при наявності отруйних грибів.
І найголовніша помилка – у разі отруєння грибами потрібно випити горілки з сіллю. Фахівці категорично не рекомендують самостійно займатися визначенням безпечності грибів та самолікуванням.
Симптоми грибного отруєння:
Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через півгодини – дві години після червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу ( до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота,сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Отруєння цими неїстивними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допмогою.Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
Щоб запобігти отруєнь грибами необхідно запам'ятати та виконувати основні правила:
1. Ніколи не збирайте та не їжте незнайомі гриби, якими б привабливими та красивими (і на Вашу думку їстивними) вони не були.
2. Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.
3. Не збирайте гриби на місцях звалищ,полігонів, уздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, бо навіть їстивні гриби набувають токсичних властивостей в таких місцях.
4. Не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі або просто з рук.
5. Не збирайте гриби перезрілі, дряблі, ослизлі. Кулінарну обробку грибів необхідно проводити в цей же день, коли збирали гриби, при цьому їх необхідно вдруге оглянути на предмет виявлення випадково зірваного отруйного гриба.
6. Якщо Ви збираєте та вживаєте в їжу строчки та сморчки, то пам'ятайте, що їх необхідно двічі проварювати в воді протягом 15-20 хвилин і кожного разу ( тобто 2 рази) зливати воду-відвар, в якій варились гриби.
Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких - викличте «Швидку медичну допомогу».Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика); коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля ( 1 пігулка на 10 кілограмів ваги ). Після надання першої допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегкапідсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби,проведіть профілактичні заходи.
І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування, але отруєння грибами піддається лікуванню дуже важко.
Завідувач ВОСГД ЖМРВ Н.Г.Головченко
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер