Житомирянам розповіли, як не отруїтися грибами

Житомирянам розповіли, як не отруїтися грибами

      Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.                                                        

       Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один отруйний гриб, що випадково опинився серед їстивних. При його вживанні в організмі людини можуть виникнути такі ускладнення, проти яких  сучасна медицина безсила. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

        Щороку в Житомирі та Житомирському районі  реєструють випадки отруєння  людей грибами. Так за 2017 рік  з отруєнням грибами до лікарень потрапило 7 чоловік, з них - 3 діти у віці від 5 до 15 років.Із числа госпіталізованих - 3 випадки летальні. Тому не зайвим буде черговий раз нагадати про небезпеку «тихого» полювання.

       Поширені серед населення визначення безпечності грибів є помилковими, так  вважається, що срібна ложка втрачає блиск у воді, в якій варилися отруйні гриби. Дуже поширена думка, нібито головка цибулі або часнику темніє при наявності отруйних грибів.

Відео дня

        І найголовніша помилка – у разі отруєння грибами потрібно випити горілки з сіллю. Фахівці категорично не рекомендують самостійно займатися визначенням безпечності грибів та самолікуванням.    

Симптоми грибного отруєння:

  1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

  2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через півгодини – дві години після червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу ( до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота,сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.   

       Отруєння цими неїстивними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допмогою.Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

       Щоб запобігти отруєнь грибами необхідно запам'ятати та виконувати основні правила:   

 1. Ніколи  не збирайте та  не  їжте незнайомі гриби, якими б привабливими та красивими (і на Вашу думку їстивними) вони не були.

 2.   Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм  пробувати їх на смак.

 3. Не збирайте гриби на місцях звалищ,полігонів, уздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, бо навіть їстивні гриби набувають токсичних властивостей в таких місцях.

 4. Не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі або  просто з рук.

 5. Не збирайте гриби перезрілі, дряблі, ослизлі. Кулінарну обробку грибів необхідно проводити в цей же день, коли збирали гриби, при цьому їх необхідно вдруге  оглянути на предмет виявлення випадково зірваного отруйного гриба.

 6.  Якщо Ви збираєте та вживаєте в їжу строчки та сморчки, то пам'ятайте, що їх необхідно двічі проварювати в воді протягом 15-20 хвилин і кожного разу ( тобто 2 рази) зливати воду-відвар, в якій варились гриби.

      Якщо  вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких - викличте «Швидку медичну допомогу».Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика); коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля ( 1 пігулка на 10 кілограмів ваги ). Після надання першої допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегкапідсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби,проведіть профілактичні заходи.

       І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування, але отруєння грибами піддається   лікуванню дуже важко.   

Завідувач  ВОСГД  ЖМРВ  Н.Г.Головченко       

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up