Сезон "тихого полювання" у розпалі. В управлінні цивільного захисту населення Житомирської облдержадміністрації поінформували, як уникнути отруєнь грибами.
Як повідомив головний спеціаліст управління Микола Мінчук, значний ріст отруєнь грибами реєструється саме у вересні та жовтні. Такий розподіл обумовлений тим, що на ці місяці припадає пік їх збирання та заготівлі.
Основною ж причиною грибних отруєнь є невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби. Найчастіше люди труяться блідою поганкою, яку плутають із сироїжкою.
Ніколи не збирайте тих грибів, яких не знаєте; зібрані гриби ще раз ретельно перевірте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів або старий – краще його позбудьтеся. Не куштуйте сирі гриби на смак.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання. Перед приготуванням страв їх необхідно добре промити і обов’язково відварити протягом 10-15 хвилин, після чого відвар зливати. Лише тоді їх можна варити або смажити. А ще не давайте страв з грибів дітям та людям похилого віку.
У разі найменшої підозри на отруєння грибами необхідно щонайшвидше звернутися за медичною допомогою.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер