Дослідження продуктів харчування на вміст радіоактивних речовин
Радіоактивне забруднення харчових продуктів є досить актуальною проблемою сьогодення, адже навіть на даний час Житомирська область відчуває відголоски Чорнобильської катастрофи. Про негативну дію радіоактивних речовин та їх продуктів розпаду знає кожен із нас. Тому, одним із завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області є не допустити обіг продукції з перевищеним вмістом радіонуклідів.
Так, за 8 місяців 2019 року фахівцями лабораторної мережі Держпродспоживслужби Житомирщини досліджено 129206 проб харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90. Перевищення допустимих норм цезію-137 зафіксовано у 116 випадках, із яких: 46 (39,7% ) молоко, 41(35,3%) – гриби свіжі, 16 (13,8%) – гриби сухі, 7 (6%) – лікарські рослини, 5 (4,3%) – м'ясо дичини, 1(0,9%) – м'ясо великої рогатої худоби. Якщо порівнювати з минулорічними показниками, то за 12 місяців 2018 року досліджено 252954 проби харчових продуктів та встановлено 201 випадок перевищення допустимих норм по цезію-137: 99 (49,2%) – гриби свіжі, 48 (23,8%) – молоко, 40 (20%) – гриби сухі, 10 (5%) – м*ясо дичини, 2 (1%) – риба, 1(0,5%) – м*ясо великої рогатої, 1(0,5%) – лікарські рослини.
Із 116 випадків перевищень норм радіонуклідів основна частина виявлялась в районах області, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС: Народицькому – 53,4%, Овруцькому – 18%, Олевському – 13%, Ємільчинському – 8%, Лугинському – 5% та Малинському – 2,6%.
Уся вищезазначена продукція не була допущена до реалізації
З метою профілактики споживання харчових продуктів з перевищеним вмістом радіонуклідів рекомендуємо:
– в жодному разі не купувати харчові продукти в місцях стихійної (нелегальної) торгівлі, де не здійснюється державний радіологічний контроль;
– вимагайте від продавців експертний висновок про вміст радіонуклідів у продукції або перевіряйте продукцію на вміст радіоактивних речовин у лабораторній мережі Держпродспоживслужби;
– на територіях, що зазнали радіоактивного впливу, збирайте ягоди та гриби в місцях, що визначені лісовими господарствами як придатні для заготівлі.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер