З 1 серпня запроваджено електронний рецепт на антибіотики: як це працює

З 1 серпня запроваджено електронний рецепт на антибіотики: як це працює

Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Житомирської ОВА.

Так, за п’ять днів від запровадження електронних рецептів на антибіотики лікарі виписали їх вже близько пів тисячі.

Як повідомлялося раніше, зараз триває перехідний період, коли поруч з електронним рецептом на антибіотики діють і норми, які застосовувалися до 1 серпня 2022 року, тобто лікарі за необхідності можуть виписати й паперовий рецепт.

Для того, щоб отримати рецепт на антибіотик, треба:

Відео дня

1) звернутися на прийом до лікаря. Це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар спеціаліст. Декларація для цього не потрібна;

2) після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення;

3) якщо заклад не працює з ЕСОЗ – лікар випише пацієнту паперовий рецепт;

4) пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці.

Виключення буде діяти тільки для тих аптек, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово на час дії воєнного стану зможуть відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Ще одне виключення поширюється на закупки антибіотиків волонтерськими та благодійними організаціями. Так, на запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу волонтери як і нині можуть закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта.

Де зараз можна вакцинуватися від COVID-19, дізнавайтеся ТУТ.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up