Як захисникам та захисницям отримати лікування за кордоном

Як захисникам та захисницям отримати лікування за кордоном

Військові відчайдушно захищають Україну. У боях вони отримують складні поранення. Що робити захисникам і захисницям, якщо вони не можуть отримати достатню медичну допомогу в Україні?

Чи є можливість лікуватись закордоном? Так, є. Розповідаємо, як це відбувається.
Направлення на лікування за кордон ініціюють заклади охорони здоров’я, у яких зараз лікується захисник або захисниця. Для цього потрібно подати клопотання у довільній формі.
Є випадки, коли захисники лікуються в закладах, які не належать до сектору безпеки та оборони. Ці заклади мають надіслати клопотання до тих, які належать до сфери управління таких державних органів.
До клопотання потрібно додати документи: 

  • згоду захисника чи захисниці, або законного представника на лікування за кордоном разом зі згодою на обробку персональних даних, які потрібні медичному закладу
  • згоду на обробку та передачу персональних даних закладам охорони здоров’я іноземних держав відповідно до законодавства в довільній формі
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ.

Після клопотання наказом керівника військово-медичного закладу організовується консиліум. Рішення приймають протягом трьох днів після звернення. 
У разі позитивного рішення готуються усі відповідні документи, передаються відомості про захисників, медичні висновки, готуються документи на виїзд. Приймаюча заклад в іншій країні має погодити перелік осіб, які потребують лікування.

Супроводжувати захисника чи захисницю може один із членів сім’ї:

Відео дня
  • чоловік/дружина
  • батьки (законні представники)
  • діти (у тому числі усиновлені).

Державний бюджет відшкодовує кошти за:

  • проїзд
  • послуги медичної допомоги
  • медико-психологічну реабілітацію.

Іноді приймаюча країна самостійно покриває витрати. Тоді держава не відшкодовує кошти.
Потрібна консультація з питань лікування закордоном? Наші юристи допоможуть розібратись. Залишайте заявку: https://cutt.ly/s9Asnpo
Подавати запити на допомогу можна щодня та цілодобово. Консультації надаються щодня у робочі дні з 9:00 до 18:00.
Здоров’я захисників і захисниць дуже цінне для держави. Адже вони віддали його на захист нашого з вами спокою. Тому країна створює можливості для відновлення здоров’я. Користуйтесь ними та розповідайте тим, хто цього потребує.
Проєкт реалізується спільно з Незалежна антикорупційна комісія - НАКО - NAKO за підтримки офісу Спеціального радника Великої Британії з питань оборони.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up