Як вибрати стиглий та смачний кавун

Як вибрати стиглий та смачний кавун

На житомирських базарах вже почали продавати перші кавуни. Щоб його смак приніс радість і задоволення, треба пам'ятати: кращий час для покупки кавуна – це кінець літа і осінь.

Усі ми бачили, як на ринках кавуни лежать просто на землі. Але тут їх краще не купувати. Придбати цей товар краще в магазині. Що в магазин, що на ринок кавуни поставляють з одних і тих же місць, але в маркетвх дотримуються санітарних норм. Кавуни необхідно купувати у приміщеннях, де полиці і спеціальні лотки обладнані для зберігання таких продуктів.

Якщо ви думаєте, що кавун із землі безпечний для людського здоров’я, ви глибоко помиляєтеся. Звісно, пил через товсту шкірку не потрапить всередину, але мікроорганізмам легко туди попасти через мікротріщини.

Кожен плід дозріває у певний час. І кавуни не виключення. Вони належать до баштанних культур, це теплолюбний вид. Навіть у південних країнах вони дозрівають не раніше другої половини літа, а у нашому кліматі ще пізніше. Отже, хороший кавун можна купити не раніше середини серпня.

Відео дня

Не потрібно слухати байки продавців про те, що це ранній сорт. Насправді вони вирощені в теплицях на добривах. Навіть якщо він виявиться солодким, його нітратна начинка буде щедрою.

7 головних ознак хорошого кавуна

  • Розмір

Кавун треба вибирати не найбільший і не найдрібніший – кілограмів 5-7. Бійтеся гігантських ягід (цілком можливо, що він сьорбнув лишку добрив) на тлі дрібних, і навпаки – кавуни однакової міри зрілості повинні не сильно відрізнятися розмірами.

  • Забарвлення

Бойове забарвлення кірки кавуна має бути контрастним, тобто максимально чітко позначені темні і світлі смуги.

Темні, майже чорні, смуги говорять про те, що плід отримував багато поживних речовин. Був добре освітлений і мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин. Дозрівши, він передусім відключився від баштану. Пересох хвостик (сам пересох, а не був відірваний). Потім перестав продукувати тепер уже непотрібний йому хлорофіл. І під дією світла стали з'являтися світлі плями.

  • Стан кірки кавуна

На дотик кірка повинна бути дуже твердою: самостійно відірвавшись від гілки, плід більше не отримує вологи і швидко твердне. Проколоти нігтем ви її не зможете ні за що, якщо кавун готовий! Коричнева і волога кірка – показник того, що кавун переспів.

  • Звучання

Кавун повинен резонувати. Це відбувається тому, що м'якоть зрілого кавуна має мікропорожнечі.

По кавуну треба шльопнути, не клацнути по ньому, а гарненько шльопнути. Ця процедура проводиться таким чином: кавун кладуть на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Кавун повинен віддаватися в лівій руці.

  • Попка

Кожен чув, що за попкою кавуна можна визначити, «хлопчик» це чи «дівчинка», саме «дівчатка» вважаються більш смачними. У «хлопчика» низ ягоди опуклий, а кружечок на ній маленький. А у «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий. «Дівчата» вважаються смачнішими: кісточок у них менше, а цукру більше.

  • Хвостик

Стан хвостика, коли він стирчить (якщо його спеціально не обрізали продавці під корінь), може так само розповісти вам про зрілість плода. Хвостик повинен бути помірно сухим, занадто сухий хвостик означає, що плід відвезли з баштану багато тижнів тому. 

Однак сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох дорогою, тому звернути свою увагу варто на місце його переходу в кавун. Хвостик, як шнурок, проростає з «ґудзика». Так от краї цього «ґудзика» і мають бути сухими, а не тільки хвостик. Зате мокрий зелений хвіст – майже гарантія незрілого плода.

  • Плямочка збоку

Ця пляма утворюється в місці контакту кавуна із землею, і якщо вона є, значить, кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути насичено-жовтим або (ще краще) темно-оранжевим, але не білим!

Практично усі знають, що коли вибираєш кавун, необхідно постукати по ньому, але не усі можуть пояснити, для чого це робиться і яким має бути звук. Якщо плід дозрів, звук буде ясний та дзвінкий. Якщо кавун ще зелений, він буде глухий. Також можете прикласти кавун до вуха і злегка його стиснути; якщо плід стиглий, він затріщить.

Не забудьте запитати про документи на товар. У будь-якого продавця ви маєте право попросити відповідний документ, який повинен гарантувати, що кавун, який продається, можна вживати людям без застереження за своє здоров’я. У цьому документі має бути вказана інформація: в якій країні вирощений плід, час складання урожаю, вміст нітратів та інші характеристики. Якщо продавець показуватиме вам ксерокопію документа, зверніть увагу на друк. Вона має бути кольоровою, а не чорно-білою.

Коли ви купили кавун і принесли додому, необхідно перевірити його на нітрати. Розріжте його і огляньте. Якщо м’якуш дуже червоний з бузковим відтінком і в ньому спостерігаються жовті волокна, кавун з нітратами. Також зверніть увагу на його зріз. Він має бути крупинчатим, а не мати гладкий глянець. Нітрати концентруються ближче до кірки, тому для дітей краще залишити середину. До того ж вона найсолодша.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up