Всесвітній день боротьби з гепатитом: запитання та відповіді

Всесвітній день боротьби з гепатитом: запитання та відповіді

28 липня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Гепатит — це запалення печінки.

Стан може проходити самостійно або прогресувати до рубцювання, цирозу або раку печінки. Віруси гепатиту є найчастішою причиною гепатиту у світі, але інші інфекції, алкоголь, деякі ліки та аутоімунні захворювання також можуть викликати гепатит.

Існує 5 основних вірусів гепатиту — A, B, C, D і E. Зокрема, типи B і C призводять до хронічних захворювань у сотень мільйонів людей і є найчастішою причиною цирозу і раку печінки. Суспільне розповідає про кожен з типів гепатиту, симптоми захворювання, а також як лікувати та запобігти хворобі.

Наскільки розповсюджена хвороба?

Відео дня

За даними ВООЗ, у світі лише 9% людей із хронічним вірусом гепатиту B і 20% з інфікованих вірусним гепатитом C знають про свій діагноз, тоді як 60% захворювань печінки виникають через наявність інфікування вірусними гепатитами B і С. Крім того, у світі близько 15 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту D. Тестування – єдиний можливий спосіб діагностики гепатиту.

Близько 325 мільйонів людей у світі інфіковані вірусними гепатитами B і С, 1, 4 млн щорічно помирають від вірусних гепатитів та ускладнень, до яких вони призводять. Вірусні гепатити займають друге місце за рівнем смертності серед інфекційних хвороб. Число хворих на гепатит B і С в 9 разів перевищує число ВІЛ-інфікованих, які живуть на планеті.

Кількість інфікованих гепатитом C в Україні оцінюється у 1 млн 300 тисяч людей, а гепатитом B – у понад 500 тисяч людей. 77 тисяч осіб із гепатитом B перебуває під медичним наглядом та 24 тисячі осіб із гепатитом C відповідно. Більшість осіб не знають про свою хворобу, тому не отримують доступу до профілактики, діагностування та лікування.

Симптоми та лікування

Загальними симптомами інфікування на один із гепатитів є диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі), зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу; пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер, виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія, підвищення температури тіла.

У разі, якщо людина підозрює у себе гепатит або у неї був контакт з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, слід звернутися до сімейного лікаря за місцем проживання, гепатолога (лікує печінку та гепатити), гастроентеролога або інфекціоніста. Лікарі призначать необхідні обстеження та ліки, однак у жодному разі не слід займатися самодіагностикою та самолікуванням з інтернету.

Для людей, вже інфікованих вірусом гепатиту C, ВООЗ рекомендує такі заходи:

  • консультації щодо різних варіантів медичної допомоги та лікування;
  • імунізація вакцинами від гепатиту A і B з метою запобігання ко-інфекції цими вірусами для захисту печінки;
  • лікування;
  • регулярний моніторинг з метою раннього діагностування хронічних захворювань печінки.

Крім того, у МОЗ неодноразово зазначали, що людям із захворюванням на гепатит обов’язково слід вакцинувати від COVID-19, адже вірус б’є у найслабкіші місця людини та з гепатитом перебіг коронавірусу може буде значно ускладнений.

Як попередити гепатит

Існує спосіб попередити гепатит B на початку життя. Для цього потрібно зробити малюку щеплення у перші 24 години після народження. Всього потрібно вакцинуватися тричі.

Друга доза вводиться у 2 місяці, третя — у пів року, оскільки гепатит B найнебезпечніший саме для немовлят до року. Важливо також отримати всі три вакцини, бо від цього залежить рівень захисту дитини. Щеплення запобігає інфекції та її хронічним наслідкам на 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а в деяких випадках — протягом усього життя.

Дорослим також слід дізнатися, чи мають вони щеплення, адже вакцину проти гепатиту B було введено до програми імунізації дітей в Україні лише з 2001 року.

Інфекцію гепатиту D можна попередити за допомогою вакцинації проти гепатиту В. Також можна вакцинуватися від гепатиту A. Ця вакцина не включена до Календаря щеплень, тож її варто придбати за власний кошт. Дітям її можна вводити з 12 місяців життя з інтервалом між дозами 6–12 місяців. За такою ж схемою можуть вакцинуватися й дорослі.

ВООЗ рекомендує такі заходи профілактики від гепатиту C:

  • гігієна рук — миття рук і використання рукавичок, хірургічна обробка рук;
  • безпечне здійснення медичних ін’єкцій;
  • надання комплексних послуг, спрямованих на зменшення шкоди, споживачам ін’єкційних та інтраназальних наркотиків, включаючи стерильне ін’єкційне обладнання;
  • тестування донорської крові на гепатити B і C (а також ВІЛ і сифіліс);
  • підвищення інформованості медичного персоналу про шляхи інфікування гепатитом C;
  • правильне і регулярне використання презервативів.

Також слід вживати термічно оброблену їжу, добре мити овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятити воду, не пити з відкритих джерел.

Аби не інфікувати інших, не слід спільно користуватися такими предметами побуту як зубні щітки або бритви, потрібно очищувати будь-які плями крові слабким розчином хлорки, не використовуватися спільно будь-яке приладдя для вживання ліків (наприклад, трубки, голки та шприци, воду тощо).

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up