Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика

Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика

Грип (Grippus, Influenza) - гостре інфекційне захворювання з аерозольним (повітряно-краплинним) шляхом передачі збудника, яке характеризується коротким інкубаційним періодом (від 10-12 годин до 7 діб), масовим поширенням, лихоманкою, симптомами інтоксикації та враженням респіраторних шляхів з великою частотою виникнення ускладнень.

Пандемічний грип — це гостре вірусне захворювання дихальних шляхів. Воно виникає при появі та передачі людям вірусу грипу, який раніше не циркулював серед людей і до якого більшість людей не має імунітету.  Зареєстровані симптоми нового А (H1/N1)- Каліфорнія ("свинячого") грипу у людей проявляються, як типові симптоми звичайного грипу - підвищення температури, кашель, біль у горлі та міальгії-артралгії, головний біль, а також як симптоми гострого респіраторного захворювання. 

Відстеження спалахів свинячого грипу у людей повертається до розслідування пандемії грипу 1918 році (так званої «іспанки»), яка заразила третину населення світу (приблизно 500 мільйонів людей) і спричинила приблизно 50 мільйонів смертей.  У 1918 році причину грипу у людей і його звʼязок з пташиним і свинячим грипом не зрозуміли. Інформації не було до 1930-х років, коли споріднені віруси грипу (тепер відомі як віруси H1N1) були виділені від свиней і потім від людей .

Підступність пандемічного вірусу грипу А/Н1N1 в тому, що хвороба може ніяк не виявлятися на ранніх стадіях, проте поширюється і передається навколишнім. Поширюється через кашель і чхання (як звичайний грип – повітряно-крапельним шляхом) або ж, що важливіше – через дотик брудними руками до носа або рота. Віруси грипу можуть зберігатися на поверхнях протягом кількох годин. Наприклад, на дверній ручці, до якої доторкнулася людина, яка щойно чхнула в руку.

Відео дня

При цьому захворювання на ранніх стадіях не відрізняється від «класичної» простуди (симптоми дуже схожі – озноб, кашель, біль у горлі, головний біль, втома, можлива діарея і блювота), проте дуже швидко воно переходить у запалення легенів з високою температурою.

Діагностика

ВООЗ орієнтує медичних працівників направляти зусилля на зупинку поширення вірусу грипу А/H1N1, швидке виявлення захворілих і надання їм адекватної  допомоги.

Досі не існує точного швидкого діагностичного тесту на виявлення інфікування вірусом  пандемічного грипу А/H1N1. Наявні в продажі «швидкі тести» для сезонного грипу вимагають критичного ставлення до позитивних результатів, їхня перевага полягає  в спробі своєчасно відрізнити грип від інших респіраторно-вірусних інфекцій. При використанні цих тестів, як позитивні, так і негативні результати повинні сприйматися з обережністю, адже у них не врахована специфічність даного вірусу грипу.

Діагностичні критерії

1. Діагностика інфекції (лабораторно підтверджений грип): наявність позитивного результату класичного вірусологічного дослідження є основою для встановлення діагнозу.

2. Протягом епідемічного сезону необхідно підозрювати грип у кожного пацієнта з лихоманкою і симптомами з боку дихальної системи (біль у горлі, риніт та/або кашель). На основі клінічної картини можна діагностувати лише так зване грипоподібне захворювання (багато мікроорганізмів викликають подібні симптоми.

Заходи профілактики грипу А (Н1N1)

- Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.

- Користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Так маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна  тільки тоді, якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам`ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінуватися вчасно замінити маску немає сенсу — волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно одразу викидати у смітник.

- Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.

- Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

- Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

- Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

Грип – це серйозна хвороба, яка може призвести до пневмонії, тромбозів і загострення хронічних захворювань.  Тому особливо важливо вакцинуватися від грипу людям із груп ризику. Це – вагітні, люди старшого віку, діти від 6 місяців до 5 років, люди з хронічними захворюваннями, лікарі, вчителі, військові. Щеплення проти грипу здатне індукувати захисний рівень протигрипозних сироваткових антитіл у більшості вакцинованих, зокрема дітей, починаючи з 6-місячного віку, і в старших осіб, та призводити до утворення секреторних антитіл у носоглотці. 

Розвиток імунітету починається з 2-го дня після вакцинації, досягає максимуму на 15-30-й день після щеплення і триває всього 6-12 місяців, що вимагає щорічного повторення вакцинації. Профілактична ефективність – 70-90 %.

Протипоказання до вакцинації від грипу:

• гостре захворювання або загострення хронічного

захворювання в день вакцинації;

• алергія на білок курячих яєць;

• алергічні реакції на інші компоненти препарату;

• тяжкі алергічні реакції на попереднє щеплення конкретним препаратом.

На сьогодні альтернативи вакцинації немає.  Вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, однак є рекомендованою, вакцину можна купити в аптеках.  У 2023 році для проведення безоплатних щеплень серед медпрацівників у регіонах було розподілено 60 тисяч доз вакцини проти грипу.

Тож знайдіть можливість вакцинуватися проти грипу – захистіть себе та рідних від серйозного захворювання та ймовірних ускладнень!

Будьте здорові та не хворійте!

Нагадаємо, на Житомирщині другий тиждень поспіль зростає захворюваність на грип і ковід.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up