У зв’язку із введенням в дію 6 серпня поточного року Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів» створено інфографіку, у якій надано роз’яснення про нові вимоги до маркування термінів придатності харчових продуктів.
Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.
Зокрема, йдеться про такі терміни – «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…»та «вжити до».
Так, на ринку існують швидкопсувні продукти, для яких має бути зазначена дата «вжити до». Така позначка інформуватиме про те, що на наступний за цією датою день продукт може ставати небезпечним.
Водночас, є ряд продуктів, які, за дотримання встановлених умов зберігання, залишаються безпечними протягом певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні. Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…».
Однак, як після закінчення терміну «вжити до…», так і термінів «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…» продукти мають бути вилучені з реалізації.
Наочно з новими правилами можна ознайомитись за допомогою інфографіки.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 7 травня 2025
Читати номер