Вакцини рятують мільйони життів щороку, не нехтуйте щепленнями!

Вакцини  рятують мільйони життів щороку, не нехтуйте щепленнями!

Вакцинація в Україні, як і в інших країнах світу є обов’язковою.

Слід нагадати, що щеплення формують імунітет шляхом виробки антитіл, тобто такий самий імунітет, як при зіткненні з інфекцією. Ці антитіла в подальшому захищають організм людини від тих хвороб, від яких зроблене щеплення. Завдяки вакцинації людство нашої планети побороло поліомієліт, дифтерію, кір та гемофільну інфекцію.

Разом з тим рівень охоплення щепленнями в Україні залежно від регіону складає в середньому 40-50%. Це дуже низький рівень, що сприяє виникненню спалахів захворювань, які контролюються вакцинацією, а в подальшому сприяє виникненню епідемій. Адже в країні для того, щоб не виникла епідемія інфекційної хвороби, рівень вакцинації від цієї хвороби має досягти 90%.

Відео дня

На теперішній час спостерігається спалах кору. В 2015 році було декілька випадків захворювань на поліомієліт. Експерти попереджають про можливий спалах дифтерії.

За останні 15 років відомий лише один випадок смерті підлітка від анафілактичного шоку після проведення щеплення проти кору (анафілактичний шок - це миттєва алергічна реакція, яка може виникати на дію любих ліків, не тільки вакцини).

Після цього випадку в Україні масово почали відмовлятися від щеплень проти кору, чим спричинили нові спалахи захворювання. В 2017 році на кір захворіло 4767 чоловік, на жаль, є випадки смерті серед дорослого населення та дітей від цього захворювання.

Багато країн світу, зокрема Європи, проходили через антивакцинальний рух. В Україну ця хвиля докотилася декілька років тому, але, нажаль, деякий час підтримувалась засобами масової інформації, а іноді і самими медичними працівниками. В цей час вважалось прогресивним не щеплюватись від хвороб. Багато людей не можуть навіть пояснити, чому вони не щеплювались, але це було «Модно». Деякі найбільш химерні антивакцинальники знаходили всілякі теорії «Всесвітньої змови», або того, що Україна - полігон для випробовування вакцин.

На сьогодні багато наших співвітчизників відвідують інші країни або мають родичів за кордоном. Тож мають змогу переконатися, що там дуже актуальним є здійснення всіх щеплень. На сьогодні і засоби масової інформації проводять вакцинальну компанію замість антивакцинальної. Медики переймають зарубіжний досвід боротьби з антивакцинальниками. Багато пересічних громадян нашої держави є ентузіастами руху за вакцинацію, зокрема відома суспільна організація «Батьки за вакцинацію».

Відомості про свої щеплення діти та дорослі можуть отримати з медичних карт амбулаторного пацієнта, що містять карту імунізації (IMMUNIZATHION CARD) та зберігаються в лікувальних закладах. Якщо ж ці дані втрачені, пацієнт щеплюється заново і це не є шкідливим. Навпаки, позачергове щеплення посилює імунітет.

Протипоказань для здійснення щеплень дуже мало. Декотрі щеплення не можна робити при СНІДі, при деяких онкологічних захворюваннях. Не можна робити щеплення при гострих та загостренні хронічних хвороб. Щеплення не потребують спеціальної підготовки. Обов’язково має бути огляд лікаря, який встановить, що людина на момент огляду здорова.

Треба також розрізняти такі поняття як «Ускладнення від щеплень» та «Реакція на вакцинацію». Реакція на вакцинацію – це підвищення температури тіла, незначне почервоніння та припухлість або ущільнення тканини на місці ін’єкції, дратівливість або занепокоєння. Це нормальна реакція на щеплення. Ускладнення - це в першу чергу, алергічний стан, який виникає дуже рідко.

Частіше всього українці щеплюються від дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту, а також, особливо в останній час, від кору, червоної червониці, паротиту. Дорослі частіше щеплюються від дифтерії та правця. Менше роблять щеплення від гепатиту, гемофільної інфекції. Ті ж щеплення, які не входять в обов’язковий календар щеплень, нажаль майже не проводяться. Це щеплення, які пропонуються пацієнтам зробити за їх власні кошти: від ротавірусної інфекції, менінгококової інфекції, вітряної віспи та грипу.

Вперше за багато років Україна повністю забезпечена вакцинами.

МОЗ України запевняє - вакцини безпечні. Будь-яка ліцензована вакцина проходить декілька етапів випробувань, перед тим, як схвалюється до використання, і в подальшому її постійно перевіряють.

Отже вакцини - одне з найбільших винаходів людства. Вони рятують мільйони життів щороку - це доведено наукою та світовим досвідом. Якщо всі, кому дозволяють медичні показання (а це більшість), будуть робити щеплення, ми ніколи не будемо мати спалахів небезпечних для життя інфекційних хвороб.

Тож бережемо себе та своїх рідних! Міцного всім здоров’я!

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up