Вакцинація проти COVID-19 у Житомирі: доступність та безпечність вакцин

Вакцинація проти COVID-19 у Житомирі: доступність та безпечність вакцин
Фото з сайту міськради

У Житомирі стартував п’ятий етап вакцинації, що це означає? Які вакцини колють? Чи безпечно отримати першу дозу одним препаратом, а ревакцинуватися іншим?

Відповіді на ці питання спробували отримати журналісти «20 хвилин».

Згідно зі статистикою, станом на понеділок, 26 липня, від COVID-19 у Житомирській області вакциновано 151 601 особу, з яких 1 546 – за попередню добу 25 липня. Про це повідомляє департамент охорони здоров’я Житомирської ОДА.

Вакцинація для всіх охочих

20 липня в Україні стартував п’ятий етап вакцинації, який передбачає, що вакцину проти COVID-19 мають змогу отримати всі охочі без попереднього запису. Цього ж дня Житомирська область отримала більш ніж 40 тисяч доз вакцини Moderna американського виробництва.

Відео дня

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

«Україна відкриває останній – 5-й – етап вакцинації населення проти COVID-19, на якому щеплюватимуть усіх охочих віком від 18 років. При цьому пріоритет надаватиметься вразливим групам населення, зокрема людям віком від 60 років та людям із супутніми захворюваннями», – повідомили в МОЗ.

Серед пріоритетних груп залишаються також медики, освітяни, соціальні працівники та військові, які контактують з великою кількістю людей.

«Ми отримуємо все більше вакцини проти COVID-19 та створюємо все більше пунктів, центрів, мобільних бригад з імунізації. Це дає змогу відкрити вакцинацію для всіх охочих та захистити якомога більше людей від коронавірусної хвороби, зокрема від нового штаму "Дельта", який вже дістався України. Водночас у пунктах та центрах вакцинації першочергово щеплюватимуть літніх людей, людей з хронічними хворобами та інші вразливі групи населення», – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

У МОЗ нагадали, що вакцинація проти коронавірусної хвороби в Україні проходить поетапно згідно з Дорожньою картою.

З відкриттям 5-го етапу запис у чергу на вакцинацію через сайт чи мобільний додаток «Дія» перестає працювати, адже тепер кожен охочий може записатися безпосередньо на щеплення.

З 22 липня і на Житомирщині вакцинація стала доступною для усіх бажаючих. Зокрема, в області працюють п'ять центрів вакцинації.

Якщо раніше центри працювали виключно у вихідні, то зараз вони працюватимуть щодня. 

У житомирському центрі, що розташований на базі спортивного залу ЗОШ № 6, у будні дні провакцинуватися можна з 12 до 19 год. (перерва 15:00-15:15), у вихідні графік роботи центру лишається незмінний: з 8:30 до 19:00.

Доступні вакцини

На Житомирщині станом на сьогодні можна провакцинуватись чотирма вакцинами. Про це під час брифінгу розповіла перша заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.

«В області нині доступні чотири вакцини: AstraZeneca, CoronaVac виробництва компанії Sinovac, Comirnaty від Pfizer та Moderna. Чотири види вакцини будуть завезені на пункти щеплення і центри вакцинації, люди мають право обрати з чотирьох вакцин», –  говорить Наталія Остапченко.

Що ми знаємо про ці вакцини?

На сайті МОЗ України доступна вся необхідна інформація про кожну із вакцин.

AstraZeneca (Covishield) – це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцини AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великобританії, Республіці Корея. Вакцина, яка вироблена за ліцензією в Індії, має назву Covishield. 

Oxford/AstraZeneca отримала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС.

Ефективність – 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше. 

У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас не даючи хворобі розвиватися.

Вакцина Coronavac – це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу.

Азербайджан, Бразилія, Китай, Чилі, Індонезія та Туреччина дозволили вакцину для екстреного використання для імунізації своїх громадян. Китай дозволив використовувати вакцину виробника Sinovac Biotech для імунізації широкого загалу. Вакцина перебуває на останніх стадіях погодження Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.

За навяними дослідженнями станом на 25 березня 2021 року ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами.

Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, грипу.

Вакцину Sinovac Biotech водять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.

Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Вакцину внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ і дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. У Канаді ця вакцина показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років.

Вакцина Pfizer BioNTech покликана навчити організм виробляти специфічні антитіла для знищення вірусу. 

Pfizer BioNTech від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. 

22 лютого 2021 року вакцину Pfizer/BioNTech проти COVID-19 зареєстровано в Україні для екстреного медичного застосування.

Вакцина Moderna – це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною кампанією Moderna. 

Препарат внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах. 

Вакцина зберігається у вигляді замороженої суспензії при -25 ºC до -15 ºC у багатодозовому флаконі. Флакони можна зберігати в холодильнику при температурі 2–8°C протягом 30 днів.

Вакцину Moderna від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

За словами заступниці міського голови Марії Місюрової, Moderna, Pfizer, AstraZeneca, CoronaVac та інші різновиди вакцини мають фактично одну суттєву відмінність – це країна-виробник. 

«Якщо ми говоримо про колективний імунітет, то для реального супротиву коронавірусу неважлива назва, важлива імунізація. Дійсно є питання з виїздом за кордон, однак якщо ми говоримо про здоров’я громади та наслідки інфекції, то насамперед варто обирати безпеку. Всі вакцини, які є в Україні, схвалені ВООЗ. Я особисто провакцинована  AstraZeneca», – каже заступниця міського голови.

Марія Місюрова також додала:  «Не забуваємо, що доступною для вакцинації є також CoronaVac. Станом на сьогодні у місті не зафіксовано жодної несприятливої події після імунізації. Скажімо так, був випадок звернення до лікарні через погане самопочуття і підвищену температуру тіла. Однак за добу людину виписали, бо стан здоров’я нормалізувався й інших скарг у пацієнта не було».

«Коктейль» із вакцин

У більшості європейських країн вже дозволили комбінувати вакцини проти COVID-19. В Україні теж вирішили змішувати деякі вакцини проти коронавірусу: отримавши перше щеплення однією вакциною, друге можна зробити іншою.

«Коли з'явилася інформація про можливі рідкісні випадки тромбозів після введення векторної вакцини, деякі країни на період розслідування припинили робити щеплення AstraZeneca, але дозволили отримувати другу дозу мРНК-вакциною (Pfizer, Moderna)», – пояснює головний санітарний лікар України Ігор Кузин. 

Тоді ж і почали досліджувати, як таке поєднання впливає на імуногенність (імунну відповідь організму). Виявилося, що вона росте.

Крім того, деякі країни розглядали можливість комбінувати вакцини після того, як виникли проблеми з поставками другої дози. Така ситуація була і в Україні, коли Індія припинила постачати CoviShield.

На думку вчених, такий мікс вакцин – це безпечно та ефективно, проте вони все ще збирають дані. Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) не поспішає з висновками та поки не може рекомендувати використання різних видів вакцин проти коронавірусу для першої і другої доз щеплення. Там зазначають, що проміжні результати досліджень в Іспанії, Німеччині і Великобританії показують хорошу імунну відповідь організму.

З точки зору імунології таке поєднання вакцин навряд чи негативно вплине на організм людини, а комбінування вакцин AstraZeneca-Pfizer взагалі підвищує ефективність вакцинації, – говорять лікарі.

Практику змішувати вакцини зараз використовують у Канаді, Франції, Фінляндії, Норвегії, Швеції, Данії, Іспанії та Німеччині.

Марія Кравчук

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up