Про якість харчових продуктів в населених пунктах області, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС за 9 місяців 2018 року розповіли в Житомирькому обласному лабораторному центрі МОЗ України.
Протягом 9 місяців поточного року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах постраждалих, внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 1509 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 79 пробах, що становить 5,2%.
Найменування продуктів | 9 місяців 2017р. | 9 місяців 2018р. |
к-сть дослід. проб/ % перевищень | к-сть дослід. проб/ % перевищень | |
М’ясо | 74/12,2 | 66/10,6 |
Молоко | 248/3,2 | 128/1,6 |
Гриби | 171/36,3 | 147/36,1 |
Ягоди | 84/8,3 | 136/10,0 |
Лікарська сировина | 15/20,0 | 36/5,6 |
Хліб та хлібопродукти | 101/- | 109/- |
Риба | 25/- | 25/- |
Овочі | 1071/- | 690/- |
Всього | 2002/4,4 | 1509/5,2 |
За результатами радіомоніторингу продуктів харчування, який здійснюється підрозділами обласного лабораторного центру в районах, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, можна зробити висновки, що найбільш забрудненими харчовими продуктами є дари лісу і м’ясо дичини.
На першому місці по забрудненості радіоцезієм знаходяться гриби. Перевищення по дикорослим грибам виявлено в 53 пробах із 147 досліджених проб. В Коростенькому районі досліджено 48 проб -перевищення по вмісту радіоцезію встановлено в 26 пробах, в Овруцькому із 41 дослідженої проби перевищення встановлені в 18.
Високою залишається забрудненість лісових ягід. Зокрема в Овруцькому районі із 22 досліджених проб 14 не відповідають вимогам ДГН 6.6.1.1-130-2006.
М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано за рахунок дичини.
Перевищення по лікарській сировині зареєстровані в Новоград-Волинському районі (із 6 досліджених проб 2 з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006)
Із 128 досліджених проб молока перевищення зареєстровані в 2 пробах, зокрема в Овруцькому та Олевському районах .
З упевненістю можна сказати, що внесок у внутрішнє опромінення людей області за рахунок дикорослих грибів та ягід є достатньо вагомий. Адже потерпілі райони нашої області (а це Полісся), відноситься до районів, в яких вживання грибів та ягід є традиційним.
Дбаючи про власне здоров’я, рекомендуємо жителям області, особливо районів, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, перед вживанням перевірити зібрані дари лісу, а також вирощені в підсобних господарствах овочі та фрукти на вміст цезію-137 в лабораторіях ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», які є в кожному райцентрі та впевнитись, що ця продукція не нанесе шкоди вашому здоров’ю.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер