Що їсти, щоби довше жити?

Здорове харчування може попередити цілу низку хронічних захворювань.
- не менше 300 г овочів на добу
- не менше 300 г фруктів та ягід на день
- цільнозернові продукти: вівсяну, гречану та пшеничну каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці
- молочні продукти 2-3 рази на день
- переважно споживати м’ясо птиці, телятину та крільчатину
- 2-3 рази на тиждень їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської риби
- корисні жири, які містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях
Які харчові звички варто розвинути?
- ніколи не пропускайте сніданок і намагайтесь снідати протягом першої години після підйому
- вечеряйте не менше ніж за 3 години до сну
- робіть 1-2 корисні перекуси до та після обіду
Що ще?
- Не поспішайте, витрачайте на трапезу 20-30 хв, на перекус — не менше 10 хв.
- Не відволікайтесь на телевізор, комп’ютер чи книгу: так ви можете з’їсти забагато некорисної їжі.
- Не плутайте емоції з голодом. Якщо дуже хочеться солодощів, дозвольте собі маленьку порцію. А краще з’їжте фруктів або випийте води.
- Пийте звичайну воду без смаку та домішок. Каву та чай краще вживати не під час їжі.
- Пийте не більше 200 мл (1 склянки) фруктового соку на день, адже він містить велику кількість простих вуглеводів. Свіжі овочі та фрукти корисніші, ніж сік.
- Якщо немає можливості їсти багато свіжих овочів та фруктів, замініть їх мороженими, сушеними або консервованими – але щоб в них не було забагато цукру або солі.
- Їжте не більше 50 г цукру (10 чайних ложок) на день. Але прагніть до зменшення цієї порції ще вдвічі — до 25 г. Цукор є не лише в солодощах, а й у напоях.
- Споживайте менше оброблених продуктів, в яких забагато солі та жиру: готових соусів, консервів, копченого, ковбас, паштетів, їжі швидкого приготування.
- Коли готуєте вдома, кладіть у страви менше солі, цукру та жирних продуктів.
- Переходьте на йодовану сіль. Cпоживання солі за добу не має перевищувати 5 г (1 чайна ложка). Якщо на етикетці сіль на початку списку — її в продукті забагато.
- Відмовтесь від шкідливих трансжирів, які на етикетці позначають як «частково гідрогенізовані жири» або «кулінарний» чи «кондитерський» жир. Вони є у цукерках, тістечках, печиві та тортах.
- Замість сала та вершкового масла використовуйте корисні рослинні олії: соняшникову, кукурудзяну, лляну, оливкову.
- Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі, краще в холодильнику (4°C). Приготовані страви не тримайте без холодильника більше 2-х годин.
- Доводьте супи до кипіння, добре підігрівайте раніше приготовану їжу.
- Ведіть активний спосіб життя, приділяйте спорту не менше 30 хв на день. Це може бути як тренування в залі, так і спортивна гра, велосипед чи прогулянка.
І пам’ятайте: будь-які рекомендації нічого не варті, доки їх не почати застосовувати на практиці.
Міністерство охорони здоров’я України
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.